Ľanový olej, ľanové placky alebo skvelé zahusťovadlo. Aj tak je možné zapojiť do jedálnička malé hnedé semienko, v rastlinnej ríši kráľa v obsahu – pre telo nesmierne dôležitých – omega-3 mastných kyselín.
Lievance a palacinky (nielen) pre vegánov. Od kysnutých cez jogurtové po slané
Lievance sú raňajkovou pochúťkou, ktorú miluje snáď každý. Aj v rastlinnom variante môžu byť od tých tradičných na nerozoznanie. V našom lievancovom špeciáli nájdete postupy a recepty na lievance vločkové, kysnuté, jogurtové, proteínové aj slané.
Morské riasy: ak s nimi začínate, siahnite po nori
Morské riasy sú často označované ako morská zelenina. Sú plné vitamínov, minerálov a aj v malom množstve dokážu výrazne zvýšiť nutričnú hodnotu jedál. Nie je to dosť dôvodov, prečo ich zaradiť do jedálnička?
Vegánske grilovanie – hodíte na gril klobásu alebo melón?
Plnohodnotné rastlinné jedlo? Pridajte zeleninu, klíčky či orechovú posypku
Mezi rostlinným jídlem a plnohodnotným rostlinným jídlem může být velký rozdíl. Například zelenina s těstovinami nebo rýží být poměrně chudá na bílkoviny i některé mikroživiny. Jak postupovat a co na talíř přidat, abyste z jídla dostali co nejvíce výživných látek?
Listové šaláty nie sú len na šalát. Pridajte ich do smoothie alebo rozmixujte na pesto
Listové šaláty bývajú populárne hlavne v lete. Sú ľahké, osviežujúce a dajú sa použiť mnohými spôsobmi. Niektoré majú nevýraznú chuť, iné môžu byť naopak pikantné. Celkovo existuje niekoľko desiatok druhov. Poďme si urobiť prehľad v tých najrozšírenejších.
Čo tak dať si špenát? Je výborných v cestovinách, palacinkách aj smoothies
Keď sa povie špenát, určite si niektorí z vás vybavia kašu prapodivnej farby aj konzistencie zo školskej jedálne. Pokiaľ sa mu z tohto dôvodu vyhýbate, je to veľká škoda. Pripraviť sa dá na sto rôznych spôsobov, je veľmi výživný a chuťovo zaujímavý.
Alternatívy mäsa? Zoznámte sa: sójové mäso, tempeh, seitan, robi
Bielkoviny bez mäsa a mlieka? Zďaleka nie taký problém, ako by si nezasvätení mohli myslieť. Okrem celistvých potravín si môžete vybrať z polotovarov vyrábaných ako na báze strukovín (tofu, tempeh), tak obilnín (seitan, robi).
Smoothies: zelený sladký eintopf plný vitamínov a minerálov
Dochucovanie rastlinných jedál: LSD, miso, čierna soľ alebo gomasio…
Prirodzené korenie a dochucovanie jedál je skutočným umením rastlinnej kuchyne. Povieme si pár slov o piatej chuti umami a pozrieme na zúbok najčastejším ingredienciám, ktoré vám pomôžu doladiť tú správnu chuť.
Šošovicová, hrachová alebo cícerová? Strukovinové múky sú výživné, dobre zahusťujú aj spájajú
Strukovinové múky sa môžu pochváliť výbornými výživovými vlastnosťami a majú pestré využitie. Či už sú to slané omelety, sladké pečenie, zahusťovanie polievok či omáčok alebo zlepšenie spojivosti zeleninových fašírok.
Šampiňóny – obľúbená surovina tuzemských i svetových kuchárov
Šampiňóny – rýchle raňajky aj základ pre výborný obed. Šampiňóny ponúkajú široké spektrum možností a na letnú sezónu grilovania sú priamo ako stvorené. Skúste treba marinované alebo ako portobello steak.
Ryžové rezance a papier: viete si vybrať tie správne na panvicu, do polievky či na závitky?
Ryžové rezance alebo ryžový papier sa rýchlo udomácňujú aj na európskych tanieroch. Viete, ako správne rozoznať ich jednotlivé druhy? A poznáte vychytávky, ako si s nimi obohatiť jedálniček?
Vegánska Veľká noc: ako si upiecť baránka, vdolky alebo mazanec bez masla a vajec?
Prevedieme vás veľkonočnými tradíciami a ich etickými alternatívami. Môžete si tak bez obáv dopriať vegánskeho Judáša, mazanec či baránka. A máme pre vás tipy na vegánsku výzdobu a mnoho ďalšieho.
Sezam je nabitý minerálmi. Vyrobíte z neho tahini pastu aj gomasio
Pasta zo sezamových semienok je známa vďaka hummusu. Uplatníte ju aj ako dresing v šalátoch či k pečenej zelenine alebo polevu na palacinkách. A keď ju zmiešate s tekutým sladidlom, dostanete návykovú chalvu.
Zemiaky 100x inak: placky, halušky, knedle, šišky, kaše… Moderne aj postarom
Zemiaky – plodina spájajúca ľudstvo naprieč národmi i storočiami. Ich obľubu, rovnako ako neprehliadnuteľné výhody, im skrátka nemožno uprieť. Poďte sa inšpirovať tipmi na ich tradičné aj menej časté využitie v kuchyni.
Brokolica? V súboji o najzdravšiu zeleninu takmer nemá konkurenciu
Udusiť ju v rizote, zapiecť so zemiakmi či cestovinami alebo rozmixovať na krém. A tiež z nej pripraviť nákyp alebo fašírky. Brokolica má skrátka všestranné využitie a radu zdravotných benefitov navrch.
Klíčenie semienok nie je raketová veda. Získajte čerstvé vitamíny aj v zime
Kupujete si naklíčené semienka za veľa peňazí niekde v supermarkete? Zbytočnosť. Domáce naklíčovanie je celkom jednoduché a vystačíte si aj bez špeciálnych misiek, len s bežnou výbavou kuchyne, ako sú poháre a sitko.