Mäta, bazalka, oregano, tymian alebo napríklad saturejka či estragón. Bylinky sú prirodzenou súčasťou kuchyne od nepamäti. Viete však, ako sa ktorá správne používa, ako si ich vypestovať doma a ako z ich darov získať to najlepšie?
Škodná pre záhradkárov, vítaná pre bylinkárov. Púpava je jedlá od koreňa po kvety
Poznajú ju všetci, jej dary však využíva málokto. Púpava bola pre organizmus od pradávna cenenou rastlinou a ani dnes to nie je inak. V kuchyni využijete jej koreň, listy aj kvet. Prečítate si, ako z nej vyrobíte čaj, kávu, sirup alebo med.
Sviežo a ľahko s kalerábom! Už ste vyskúšali kalerábovú kapustu?
Kaleráb sú vhodné na baštenie za surova aj na tepelnú úpravu. Ich nabušené výhody si môžete vychutnať v povestnej kapuste, ale aj v polievke, plackách a dokonca existujú aj kalerábové hranolky. Prečítate si o nej viac a pri ďalšom nákupe si ich prineste rovno dvojnásobok.
Odšťavovanie pre zelenáčov: aké sú výhody a nevýhody, ako si vybrať odšťavovač?
Má vôbec zmysel odšťavovať ovocie a zeleninu? Alebo je lepšie ju pohrýzť. Aké sú rozdiely medzi jednotlivými druhmi odšťavovačov a ktorý sa hodí práve na vaše účely? Aké kombinácie potravín sa hodí do štiav? Poďme si urobiť jasno v domácom odšťavovaní.
Žihľava je miestna superpotravina. Listy využite na čaj aj špenát, semienka na gomasio
Žihľava je odpradávna súčasťou ľudového liečiteľstva. Aj keď by ju mnohí záhradkári označili skôr za pohromu, vysoký podiel telu prospešných látok bol potvrdený mnohými výskumami. Skoro na jar sa začínajú objavovať prvé malé rastliny a je preto najvyšší čas vyraziť do prírody.
Vtáčinec, cesnaček, kozonoha či lipkavec. Viete, ako tieto divoké byliny použiť v kuchyni?
Divoké byliny nie sú žiadna burinu! Využívali ich už naši predkovia, a to ako v kuchyni, tak aj v liečiteľstve. Dnes sú poväčšinou oveľa výživnejšie ako bežne predávané druhy ovocia a zeleniny. Obsahujú vitamíny, minerály, ale aj niečo, kvôli čomu sa im pestované odrody nemôžu vyrovnať.
Výber rastlinných jogurtov stále rastie. Poradíme vám, ako si medzi nimi vybrať
Ako to vyzerá s ponukou rastlinných jogurtov v slovenských obchodoch? Zoženiete v nich ochutené aj naturalné varianty, ktoré majú širšie spektrum využitia. Medzi surovinami dominujú predovšetkým tie sójové a kokosové, v menšej miere potom mandľové, ovsené alebo ryžové.
Vegánska Veľká noc: ako si upiecť baránka, vdolky alebo mazanec bez masla a vajec?
Prevedieme vás veľkonočnými tradíciami a ich etickými alternatívami. Môžete si tak bez obáv dopriať vegánskeho Judáša, mazanec či baránka. A máme pre vás tipy na vegánsku výzdobu a mnoho ďalšieho.
6 receptov a množstvo ďalších tipov na zdravé vegánske olovranty
Niektorí vôbec nesvačia, iní si vystačia s kúskom ovocia. A pre tých ostatných je tu desiatový špeciál, plný tipov na zdravé desiaty. Okrem iného sa môžete inšpirovať receptami na domáce müsli tyčinky, granolu, pšenový koláč alebo nátierky.
Medvedí cesnak
Široké aromatické listy medvedieho cesnaku oživia polievky, hodia sa na prípravu päsť do cestovín a na posypanie nátierok alebo do špenátu. Pôsobí aj ako prírodné antibiotikum a pripisuje sa mu pozitívny vplyv na celý rad ťažkostí.
Judášovo ucho
Judášovo ucho je známe aj ako čínska či čierna huba. Jeden z ich druhov, boltcovitka bazová, rastie celoročne aj v Česku. Využijete ju do rizôt, vyprážaných rezancov i polievok.
Rastlinná strava
Rastlinná strava môže byť veľmi pestrá a chutná dokáže dodať telu dostatok živín, vrátane bielkovín. Prináša celý rad zdravotných benefitov pre ľudské telo, ale aj planétu alebo zvieratá.
Jackfruit zastúpi mäso štruktúrou a chuťou. Bielkovinami ale príliš nevyniká
Svojou štruktúrou pripomína trhané mäso a často sa práve tak (nielen) vo vegánskej kuchyni využíva. Reč je však o jackfruite, ktorý je vôbec najväčším ovocím na svete. Pre kulinárske experimentovanie siahnite po jeho ešte nezrelej dužine.
Jedlá z jedného hrnca prepájajú chute. Ako na špagetový eintopf a kukuřízek na smotane?
Aké sú výhody a nevýhody varenia rastlinných jedál “v jednom hrnci”? Stravníci ocenia prepojené chute, kuchári/ky zase úsporu riadu, energie aj času. Väčšinu jedál, ktoré v článku nájdete, pripravíte do pol hodiny a potom len čakáte, kým sa uvaria či upečú.
Kurkuma barví kari na žluto. Kam použít mletý prášek a kde se hodí čerstvá?
Kurkuma už je dnes natolik rozšířená, že snad není nikdo, kdo by ji neznal. Využívá se v kuchyni, ke kosmetickým účelům a tvoří jeden ze základních pilířů Ajurvédy. Pojďme se podívat, jaké má kurkuma účinky, o jakou rostlinu se vlastně jedná a jak ji používat.
Zimná zelenina nie sú len zemiaky a mrkva
Supermarkety sú plné exotického ovocia a zeleniny z dovozu, ale pritom existuje množstvo lokálnych druhov so širokými možnosťami využitia aj radom zdravotných benefitov. Prečítajte si tipy a triky, ako môžete zimnú zeleninu upiecť, uvariť, podusiť alebo skvasiť.
Arašídy
Hryzenie – podceňovaný parťák správneho trávenia
Jesť zdravšie. Upraviť zažívacie problémy. Dosť možno aj schudnúť. Zase nejaká zázračná pilulka? Nie. Máme to všetci k dispozícii. Je to správne hryzenie. Poďme si povedať, prečo je dôležité as čím nám môže pomôcť.
Čierna šošovica
Čierna šošovka alebo beluga patrí ich medzi šošovkami tou úplne najmenšou. Jej drobná veľkosť ju priamo predurčuje na pridávanie do rôznych jedál, či už sú to zeleninové šaláty aj rôzne druhy polievok. Pripraviť ju ale môžete aj na kyslo alebo ju rozmixovať do nátierky.
Zdravá výživa? Viac zeleniny, ovocia či strukovín, menej spracovaných potravín
Menej priemyselne spracovaných potravín, viac zeleniny a ovocia, strukovín či celozrnných výrobkov. Tak nejako by v skratke mohol znieť predpis pre zdravú výživu.