Karob, známy tiež pod menom svätojánsky chlieb, sa vyrába mletím strukov rohovníka obyčajného. Obsah bielkovín sa v karóbe pohybuje okolo 5 percent, hojne sú v ňom zastúpené vápnik, draslík, horčík, sodík, fosfor a železo, vitamíny A, B a D.
Zelenina na sladko: mrkvánky, repový Sachr, machová torta aj cuketová buchta
Zelenina nepatrí len do slanej kuchyne, ale svoje miesto si získala aj v tej sladkej. Máme pre vás štyri skvelé recepty na zeleninové múčniky, ktoré si zamilujete, aj keď nepatríte medzi milovníkov zeleniny. Neveríte? Vyskúšajte a uvidíte sami.
Ovsené vločky nie sú len na kašu. Skúste z ich lievance alebo spojivo do karbonátkov
Ovsené vločky by nemali chýbať prakticky v žiadnom jedálničku. Sú mimoriadne zdravé, ľahko dostupné a až na výnimky dobre stráviteľné. Okrem starej známej ovsenej kaše sa pridávajú aj do fašírok, polievok alebo lievancov.
Čo tak dať si pór? Uplatníte ho v krémovej polievke aj nátierke
Ozime odrody póru dobre znášajú aj nízke teploty a tak si ho môžete dopriať čestvý aj teraz v zime. Je univerzálnou surovinou do polievok a omáčok. Tiež ho môžete zapekať s cestovinami či zemiakmi alebo dusiť spoločne s ďalšou zeleninou. Poďte sa inšpirovať.
Kaša – nuda na tanieri alebo božská mana?
Obilné kaše patria medzi typické raňajkové jedlá. Mnohí ale dnes siahajú po kupovaných instantných. V kašovom špeciáli sa dozviete, ako si pripraviť plnohodnotné kaše doma, či už sú z celých zŕn, vločiek, fermentované, namáčané a tiež slané.
Pomocníci v kuchyni – na čo všetko sa hodí mixér, sušička či remoska?
Prechod na rastlinnú stravu môže znamenať dosť odlišný štýl varenia a prípravy jedla. Bez ktorých “mašiniek” nedám ani ranu a na čo všetko sa ich snažím používať? Viete napríklad, že v sušičke môžete skysať jogurt a niektoré odšťavovače zvládnu aj orechové maslá?
Jednozrnká, kamut, teff a spol. Ako tieto netradičné obilniny využijete v kuchyni?
Pšenicu, raž, ovos, jačmeň či ryžu pozná asi každý, milovníci zdravého varenia či bezlepkári zaiste varia aj pšeno, pohánku, quinu či amarant. Poznáte ale dvojzrnku, freekeh, teff alebo slzovku? Zoznámte s menej bežnými obilninami, ktoré môžu obohatiť a ozvláštniť váš rastlinný jedálniček.
Kapusta: od tradičných slovenských receptov až po ázijskú kuchyňu
Máloktorá zelenina má toľko druhov a toľko možností využitia ako práve kapusta. Skvele chutí a nesporné sú aj jeho zdravotné účinky. Najpopulárnejšie je práve fermentovaná, či už je to klasická kyslá hlávková kapusta alebo kimči z pekinskej kapusty.
Fazuľa mungo? Úplná klasa, keď ide o klíčenie…
Mungo sú malé fazuľky s veľkými prínosmi pre telo aj kuchyňu. Naklíčené chutia ako čerstvý hrášok a vďaka nim sa z tuzemskej šalátovej klasiky: paprika-paradajka-uhorka razom stane šalát exotickým zážitkom. Skvelé sú ale aj s krúpami alebo bulgurom.
Tekvicové semienka využijete do kaší, ale i na rostlinné mléko či “sezamezán”
Tekvicové semienka sa hodia nielen na vylepšenie obilných kaší alebo zeleninových šalátov. Ak máte silnejší mixér, môžete z nich doma pripraviť aj rastlinné maslo, mlieko alebo výborný posypkový syr.
Kedy zbierať a ako sušiť šípky? A ako sa z nich robí legendárna šípková omáčka?
Šípky sú ozdobou jesene! Nezdobia však len krajinu, ale aj naše recepty. Blahodarnosť šípok je známa od nepamäti, ale ich skrytý gastronomický potenciál stále ešte hocikoho prekvapí. A čo vy, už ste prepadli kúzlu šípkového sirupu alebo koláča?
Ocot? Jablkový, liehový, ryžový aj balsamico. Viete, kam sa ktorý z nich hodí najlepšie?
Ocot je skvelým dochucovadlom, konzervantom aj pomocníkom pri upratovaní celej domácnosti. Používate všetky druhy octov, alebo vsádzate na osvedčenú klasiku? Každý sa totiž hodí na niečo iné a chuť jedla s nimi dostáva úplne iný rozmer.
Chia semienka
Chia semienka sú dôležitým zdrojom bielkovín a predovšetkým omega 3 mastných kyselín. Vďaka obsahu celého radu antioxidantov, vitamínov (predovšetkým radu B) a minerálnych látok (vápnik, železo, zinok…) sú radené medzi tzv. superpotraviny.
Huby v rastlinnom jedálničku
Huby sú vítaným spestrením rastlinného jedálnička. Môžete ich smažiť, dusiť, plniť alebo zapekať, hodí sa do omáčok, polievok i gulášov. Klasické hubové jedlá je možné pripraviť aj vo vegánskych alternatívach – v smaženici nahradiť vajcia tofu, obaliť ich v strukovinovej múke či zapojiť rastlinné mlieka a smotany.
Kel? Hlávkový spestrí karbonátky, ružičkový polievku a kučeravý smoothies
Je napchatý vitamínmi, ľahko si ho vypestujete v záhradke a v skorej zime bude čerstvý a zároveň lokálny. Kel nie je práve hitom kuchýň a to veľká škoda. Inšpirujte sa, ako pestro s ním môžete pri varení naložiť.
Vlašské orechy? Na slano prekvapí aj v peste alebo bolonskej omáčke
Kvásek vs. droždí: Proč je kváskové pečivo stravitelnější, výživnější a trvanlivější?
Domáce kváskové pečivo sa s tým kupovaným nedá porovnať. Chutí skvele, vydrží dlho čerstvé a vďaka fermentácii je zdravé. Pokiaľ ste ho ešte nevyskúšali, rozhodne zájdite na najbližší farmársky trh. Alebo ešte lepšie – upečte si svoje vlastné.
Červená šošovica sa nemusí namáčať. Pripravíte z nej dháľ, polievku aj omáčku
Nemusí sa dopredu namáčať, je hotová do 15 minút a príliš nenadúva. Obsahuje mnoho bielkovín aj minerálnych vlákien. Reč je o červenej šošovici, ktorá je vďaka svojej rýchlej príprave ideálnym adeptom na vášho kuchárskeho parťáka.
Hliva ustricová – kraľuje v rizotách aj držkovke, skúste z nej báječnú paštétu
Hliva si čoraz viac získava obľubu širokej verejnosti. Stále však vo svojom využití zostáva za šampiňónmi alebo lesnými hríbmi. Svojím obsahom živín i chutí vás však môže len milo prekvapiť a benefity prináša aj svojou jednoduchosťou pri spracovaní.
Tekvica hokaido – kráľovná jesene
Tekvica hokaido naberá v slovenských kuchyniach posledné roky na popularite. Jej využitie ale nemusí končiť len pri polievke alebo pečení. Vykúzlite z nej napríklad kašu, smoothie alebo hokaido hummus. Poďme sa s ňou zoznámiť bližšie.