Listové šaláty bývajú populárne hlavne v lete. Sú ľahké, osviežujúce a dajú sa použiť mnohými spôsobmi. Niektoré majú nevýraznú chuť, iné môžu byť naopak pikantné. Celkovo existuje niekoľko desiatok druhov. Poďme si urobiť prehľad v tých najrozšírenejších.
Kto je vegetarian? Aké sú druhy vegetariánstva a ich pre a proti?
Vegetariánstvo je spôsob stravovania, ktorý sa vzdáva konzumácie mäsa a mäsových výrobkov Najrozšírenejším druhom je tzv. laktoovo-vegetariánstvo, ktoré toleruje konzumáciu vajec (ovo), mlieka a mliečnych výrobkov (lakto). Aké sú riziká tohto stravovacieho štýlu?
Chýba vám zinok? Zaraďte do jedálnička viac semienok, orechov a strukovín
Zinok je nepostrádateľný pre silnú imunitu a na Slovensku patrí k najviac nedostatkovým minerálom. Kto by si mal dať na nedostatok zinku pozor a je pravda, že rastlinné zdroje sa horšie vstrebávajú? Môže vôbec rastlinná strava poskytnúť dostatok tohto minerálu?
Čo tak dať si špenát? Je výborných v cestovinách, palacinkách aj smoothies
Keď sa povie špenát, určite si niektorí z vás vybavia kašu prapodivnej farby aj konzistencie zo školskej jedálne. Pokiaľ sa mu z tohto dôvodu vyhýbate, je to veľká škoda. Pripraviť sa dá na sto rôznych spôsobov, je veľmi výživný a chuťovo zaujímavý.
Môže rastlinná strava priniesť telu dostatok železa?
Železo je nepostradatelným minerálem pro zdravou krev a krvetvorbu. Lidé s nedostatkem železa jsou často unavení, bledí či apatičtí, nemají chuť k jídlu. Veganská strava dokáže plnohodnotně pokrýt potřebu železa, ale je potřeba myslet na několik pravidel.
Alternatívy mäsa? Zoznámte sa: sójové mäso, tempeh, seitan, robi
Bielkoviny bez mäsa a mlieka? Zďaleka nie taký problém, ako by si nezasvätení mohli myslieť. Okrem celistvých potravín si môžete vybrať z polotovarov vyrábaných ako na báze strukovín (tofu, tempeh), tak obilnín (seitan, robi).
Smoothies: zelený sladký eintopf plný vitamínov a minerálov
Dochucovanie rastlinných jedál: LSD, miso, čierna soľ alebo gomasio…
Prirodzené korenie a dochucovanie jedál je skutočným umením rastlinnej kuchyne. Povieme si pár slov o piatej chuti umami a pozrieme na zúbok najčastejším ingredienciám, ktoré vám pomôžu doladiť tú správnu chuť.
Šošovicová, hrachová alebo cícerová? Strukovinové múky sú výživné, dobre zahusťujú aj spájajú
Strukovinové múky sa môžu pochváliť výbornými výživovými vlastnosťami a majú pestré využitie. Či už sú to slané omelety, sladké pečenie, zahusťovanie polievok či omáčok alebo zlepšenie spojivosti zeleninových fašírok.
Ako na zdravé solenie a dostatok jódu pri rastlinnom stravovaní?
Je jód naozaj nevyhnutný? A kto by si obzvlášť mal dávať pozor? Zároveň sa v článku pozrieme na zúbok aj soli a solenie, v ktorom patríme v Európe medzi preborníkov. Je táto popularita dôvodom na radosť alebo by sme mali soliť menej?
Šampiňóny – obľúbená surovina tuzemských i svetových kuchárov
Šampiňóny – rýchle raňajky aj základ pre výborný obed. Šampiňóny ponúkajú široké spektrum možností a na letnú sezónu grilovania sú priamo ako stvorené. Skúste treba marinované alebo ako portobello steak.
Mak je tuzemskou superpotravinou. Vyrobíte z neho mlieko aj skvelé raw guličky
Kto by nepoznal škubánky alebo buchty s makom. Mak sa môže pochváliť aj skvelými výživovými vlastnosťami, okrem iného slušnou porciou vápnika. Medzi vegánmi je obľúbené makové mlieko.
Ryžové rezance a papier: viete si vybrať tie správne na panvicu, do polievky či na závitky?
Ryžové rezance alebo ryžový papier sa rýchlo udomácňujú aj na európskych tanieroch. Viete, ako správne rozoznať ich jednotlivé druhy? A poznáte vychytávky, ako si s nimi obohatiť jedálniček?
Sezam je nabitý minerálmi. Vyrobíte z neho tahini pastu aj gomasio
Pasta zo sezamových semienok je známa vďaka hummusu. Uplatníte ju aj ako dresing v šalátoch či k pečenej zelenine alebo polevu na palacinkách. A keď ju zmiešate s tekutým sladidlom, dostanete návykovú chalvu.
Zemiaky 100x inak: placky, halušky, knedle, šišky, kaše… Moderne aj postarom
Zemiaky – plodina spájajúca ľudstvo naprieč národmi i storočiami. Ich obľubu, rovnako ako neprehliadnuteľné výhody, im skrátka nemožno uprieť. Poďte sa inšpirovať tipmi na ich tradičné aj menej časté využitie v kuchyni.
Brokolica? V súboji o najzdravšiu zeleninu takmer nemá konkurenciu
Udusiť ju v rizote, zapiecť so zemiakmi či cestovinami alebo rozmixovať na krém. A tiež z nej pripraviť nákyp alebo fašírky. Brokolica má skrátka všestranné využitie a radu zdravotných benefitov navrch.
Klíčenie semienok nie je raketová veda. Získajte čerstvé vitamíny aj v zime
Kupujete si naklíčené semienka za veľa peňazí niekde v supermarkete? Zbytočnosť. Domáce naklíčovanie je celkom jednoduché a vystačíte si aj bez špeciálnych misiek, len s bežnou výbavou kuchyne, ako sú poháre a sitko.