Typ jedla: Hlavné chody

Naše vege recepty kladú dôraz na varenie z celistných surovín. Pokiaľ k nim pridáte porciu surovej, fermentovanej či šetrne tepelne upravenej zeleniny a naklíčených semien. Získate tanier podľa zásad zdravej výživy a vyváženého jedálnička. Vyberte si z pestrej palety vegánskych (a tým zároveň aj vegetariánskych) hlavných chodov. A presvedčte sa, že zdravé varenie môže byť aj veľmi chutné. Či už ide o cestoviny, rizota, strukovinové jedlá alebo zeleninové omáčky alebo guláša.

Baklažán v curry omáčke

Baklažán v curry omáčke

21. 07. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Baklažán nakrájajte na cca centimetrové plátky, posoľte a nechajte vypotiť. Potom ho nakrájajte na menšie kocky. Na panvici rozpustite lyžicu kokosového oleja a až sa rozohrejete, pridajte lyžicu trstinového cukru a nechajte … více

Zeleninový špíz s údeným tofu

Zeleninový špíz s údeným tofu

17. 07. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Papriky, cuketu, cibuľu a tofu nakrájame podľa veľkosti šampiňónov pokiaľ možno na rovnako veľké kúsky. Striedavo ich napicháme na špajli a preložíme cherry paradajkami. Osolíme ich a okoreníme provensálskym korením. Potrieme ich … více

Dusená mrkva so seitanom

Dusená mrkva so seitanom

16. 07. 2022   napsal/a: Kristýna Petričková | druh jedla: Hlavné chody

Deň vopred si naložíme seitan – rozkrájame ho na väčšie kúsky, dáme do zatvárateľnej krabičky spolu s trochou oleja, jednou až dvoma lyžicami sójovej omáčky, jednou menšou cibuľou nakrájanou nadrobno. Osolíme, okoreníme … více

Hubové rizoto

Rizoto s cuketou a hlivou

15. 07. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Guľatozrnú ryžu prepláchneme a dáme variť s jeden a pol násobkom vody a väčšou štipkou soli. Varíme pod pokrievkou do polotvrda. V hlbokej panvici alebo v hrnci necháme restovať na drobno nakrájanú … více

Plnená cuketa

Plnená cuketa

13. 07. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Na oleji necháme speniť na drobno pokrájanú cibuľu. Údený tempeh pokrájame na malé kocky a akonáhle cibuľa začne zlátnuť, pridáme ho k nej na panvicu. Občas premiešame a necháme tempeh zľahka opiecť. … více

Vegánske bolonské špagety

Vegánske bolonské špagety

04. 07. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Špagety (najlepšie celozrnné) uvaríme vo väčšom množstve osolenej vody, aby boli trochu tuhšie na skús. Zhruba 50g sójového granulátu varíme cca 10 minút vo výraznejšom vývare (sójová omáčka alebo zeleninový bujón), potom … více

Kapusto-zemiakové sabdží

Kapusto-zemiakové sabdží

03. 07. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Na rozpálenom oleji speníme rímsku rascu. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a vyprážame, kým cibuľa nezezlátne. Pridáme jeden nastrúhaný zázvor a cesnak, na chvíľu orestujeme. Pridáme nakrájané paradajky a pokiaľ stojíme o pálivejšiu … více

Pečený guláš zo seitanu a hlivy

Pečený guláš zo seitanu a hlivy

23. 06. 2022   napsal/a: Silvie Zemková | druh jedla: Hlavné chody

Seitan naložíme na niekoľko hodín so sójovkou, olejom, rascou, čiernym korením, cibuľou, cesnakom, pálivou paprikou, hubovým korením, majoránom, bobkovým listom. Na na pekáč pridáme spoločne s pokrájanou hlivou, pol litrom zeleninového vývaru … více

Kozmatica z cícerovej múky

Kozmatica z cícerovej múky

01. 06. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Klasická kozmatice, teda obaľované kvety bazy čiernej, sa smaží v cestíčku z múky, vajec a mlieka. Navyše vo vyššej vrstve tuku. Ako ju urobiť v čisto rastlinnej verzii, výživovo vyváženú a ideálne … více

Zapečený karfiol

Zapečený karfiol

20. 05. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Bešamelová omáčka: Sójové mlieko necháme v hrnci 5 minút prevariť. Na oleji orestujeme hladkú múku, zalejeme mliekom a za pravidelného miešania varíme 15 minút. Akonáhle je omáčka lesklá a hladká, osolíme ju … více

Chrenová omáčka

Chrenová omáčka so seitanom

17. 05. 2022   napsal/a: Lenka Špaček | druh jedla: Hlavné chody

Chrenová omáčka je takou českou klasikou – s kysnutou knedľou a v rastlinnom variante s opečeným tofu, tempehom či seitanom. Patríte k milovníkom chrenu alebo ho nevyhľadávate? Klasické „smotanové“ omáčky sú založené … více

Plnený baklažán

Plnený baklažán

02. 05. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Baklažán dôkladne umyjeme a rozkrojíme pozdĺžne na polovicu. Nožom cca 2 cm od okraja vyrežeme oválny otvor a potom vnútornú časť opatrne nakrojíme pozdĺžne aj priečne. Dužinu vydlabeme lyžicou a odložíme ju … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?