Typ jedla: Hlavné chody

Naše vege recepty kladú dôraz na varenie z celistných surovín. Pokiaľ k nim pridáte porciu surovej, fermentovanej či šetrne tepelne upravenej zeleniny a naklíčených semien. Získate tanier podľa zásad zdravej výživy a vyváženého jedálnička. Vyberte si z pestrej palety vegánskych (a tým zároveň aj vegetariánskych) hlavných chodov. A presvedčte sa, že zdravé varenie môže byť aj veľmi chutné. Či už ide o cestoviny, rizota, strukovinové jedlá alebo zeleninové omáčky alebo guláša.

Pohánková sekaná

Pohánková sekaná

26. 04. 2022   napsal/a: Silvie Zemková | druh jedla: Hlavné chody

Pohánku uvaríme, nastrúhame do nej jeden veľký uvarený zemiak. Pridáme napučané ľanové semienko, solamyl rozmiešaný v zeleninovom vývare, kukuričnú strúhanku, osmaženú cibuľu a korenie (cesnak, soľ, korenie, majorán, sladká a údená paprika). … více

Kari z čiernej šošovice

Kari z čiernej šošovice

14. 04. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Čiernu šošovicu (známu ako beluga) namočte na 2 – 3 hodiny do studenej vody. Vodu potom vylejte, doplňte čerstvú, zľahka osoľte a dajte variť na mierny plameň. Medzitým tekvicu hokkaidó očistite a … více

Paradajková omáčka

Paradajková omáčka

13. 04. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Olúpte cibuľu a pokrájajte ju na drobno. Vymažte ju na oleji, kým nezačne zlátnuť. Stiahnite plameň na minimum, pridajte strukovinovú múku (je podstatne výživnejšia, ale ak nemáte, môžete použiť aj klasickú pšeničnú) … více

Chilli con carne

Chilli con carne

07. 04. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Fazuľu namočíme na 10 – 12 hodín do vody. Potom vodu vylejeme, nahradíme čerstvú, mierne osolíme a uvaríme do mäkka (75 – 90 minút). Sójové mäso pripravíme podľa receptu na výpečky (tzn. … více

Krémové šampiňónové rizoto

Krémové šampiňónové rizoto

06. 04. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Hubová rizota majú pomerne nevýraznú farbu. Aj preto som využil červenú cibuľu, ktorá má navyše sladšiu chuť. Cibuľu olúpte, nakrájajte na drobno a opražte na oleji do sklovata. Šampiňóny očistite a pokrájajte … více

Hubový guláš

Hubový guláš

01. 04. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Cibuľu pokrájame pozdĺžne na mesiačiky. Na oleji ju osmažíme až za zlatista. Zaprášime lyžičkou sladkej a lyžičkou štipľavej papriky a pol lyžičkou rasce. Pridáme nasekaný cesnak a vzápätí huby pokrájané na menšie … více

Robi čína s jasmínovou rýží

Robi čína s jazmínovou ryžou

26. 03. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Robi rezančeky naložíme ich aspoň na hodinu do vodou ľahko rozriedenej sójovej omáčky, dochutenej prípadne ďalším korením. Sušené judášovo ucho alebo shitake namočíme na hodinu do studenej vody, potom pokrájame na menšie … více

Pečený seitan na cibuli

Pečený seitan na cibuli

15. 03. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Seitan pokrájame na menšie kocky a vložíme do misky spoločne s dvoma lyžicami sójovej omáčky, korením, lyžicou oleja a dva strúčiky jemne postrúhaného cesnaku. Pridáme dve menšie cibule nakrájané na prúžky. Naložíme … více

Grilované žampióny portobello a kaše z dýně hokkaidó a brambor

Grilované portobello

10. 03. 2022   napsal/a: Silvie Zemková | druh jedla: Hlavné chody

Huby naložiť do olivového oleja, cesnaku, soli, korenia, tymianu a rozmarínu, grilovať v rúre cca 15 minút z každej strany na 200 stupňov. Kaša – tekvicu a zemiaky uvariť (pomer tekvice k … více

Pórková omáčka na špagety

Špagety s pórovou omáčkou

06. 03. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Špagety uvaríme v osolenej vode podľa návodu na skus. Ja mám najradšej celozrnné špagety Alnatura, ktoré nielenže dobre chutia, ale majú vďaka prirodzenej vláknine a minerálom a vitamínom zo šupky aj výrazne … více

Karbonátky z červenej repy

Karbonátky z červenej repy

28. 02. 2022   napsal/a: Kosmetika hrou | druh jedla: Hlavné chody

Do veľkej misy dáme drvinu z odšťavnenej zeleniny, nakrájame cibuľku nadrobno a pridáme do misy. Zasypeme múkou a doriedime vodou alebo rastlinným mliekom podľa potreby, aby vznikla hustejšia kaša. Pridáme semienka a … více

Čočka na kyselo

Šošovica na kyslo

20. 02. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Šošovica nakyslo patrí medzi jednoduché jedlá našich predkov, ale keď sa dobre ochutí a pridá farebná obloha, môže to byť bašta pre oči aj jazyk. Šošovicu aspoň na dve hodiny namočíme do … více

Vegánsky segedínsky guláš

Vegánsky segedínsky guláš

16. 02. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Segedínsky guláš bez mäsa? Máme pre vás hneď tri varianty – so sójovým mäsom, dobáčikmi alebo údeným tempehom a zemiakovou knedľou. Rastlinnú smotanu som použil domácu rastlinnú, ale môžete využiť kupovanú. A … více

Tempehový gyros

Tempehový gyros

04. 02. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Cibuľu olúpeme a pokrájame nahrubo. Na panvici rozpálime olej a na strednom ohni smažíme cibuľu, kým nezmäkne. Pridáme na drobnejšie kocky pokrájaný tempeh a restujeme ho pár minút, kým nezačne tvoriť kôrka. … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?