Typ jedla: Hlavné chody

Naše vege recepty kladú dôraz na varenie z celistných surovín. Pokiaľ k nim pridáte porciu surovej, fermentovanej či šetrne tepelne upravenej zeleniny a naklíčených semien. Získate tanier podľa zásad zdravej výživy a vyváženého jedálnička. Vyberte si z pestrej palety vegánskych (a tým zároveň aj vegetariánskych) hlavných chodov. A presvedčte sa, že zdravé varenie môže byť aj veľmi chutné. Či už ide o cestoviny, rizota, strukovinové jedlá alebo zeleninové omáčky alebo guláša.

Pečená červená řepa s cibulí

Pečená červená repa s cibuľou

01. 06. 2021   napsal/a: vegi | druh jedla: Hlavné chody

Repu uvarenú v šupke ošúpeme a nakrájame na kolieska. Vyskladáme na plech na papier na pečenie, poukladáme cibuľou nakrájanou na kolieska a zľahka posolíme. Pečieme v rúre predhriatej na 200 ° C, … více

těstovinový veganský salát

Cestovinový šalát s robi

30. 05. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Cestoviny (penne, kolienka, vrtuľa) uvaríme v osolenej vode. Scedíme ich a pridáme na panvicu, kde sme predtým orestovali robi (je vhodné ho pokrájať na kocky a chvíľu namarinovať v sójovej omáčke), cuketu … více

Sójové nudličky s kešu

Sójové rezance s kešu

18. 05. 2021   napsal/a: Silvie Zemková | druh jedla: Hlavné chody

Sójové rezančeky uvaríme v silnom vývare 15 minút, necháme vychladnúť a vytlačíme z nich prebytočnú vodu (článok o príprave sójového mäsa). Marinujeme ich v datľovom sirupe (či inom tekutom sladidle) (4 lyžice), … více

Rezance soba s údeným tofu

Rezance soba s údeným tofu

06. 04. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Rezance soba je možné považovať za “japonské pohánkové špagety”. Originálne sú drahé, cenovo dostupnejšie sú kombinované s pšeničnou múkou. Ich výhodou je rýchla príprava v priebehu niekoľkých minút, takže sa hodí ako … více

dhál z červenej šošovice

Indický dhál z červenej šošovice

04. 04. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

V indickej kuchyni je dháľ synonymom pre strukovinové jedlá. Dhálov existujú desiatky druhov. Tento z červenej šošovice patrí medzi tie najklasickejšie. Oproti autentickému poňatiu je zjednodušený pre kratšiu prípravu aj v bežných … více

Zeleninové rizoto

Zeleninové rizoto

15. 03. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Príprava celozrnnej ryže zaberie zhruba dvojnásobok času. Oproti klasickej bielej ryži ale získate viac vlákniny, minerálov, vitamínov a dlhší pocit sýtosti. A to dosť pádnych dôvodov celozrnnú ryžu aspoň občas do jedálnička … více

Fazuľový guláš

Fazuľový guláš

03. 03. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Červenú fazuľu namočíme cez noc (alebo 10 hodín) aspoň do dvojnásobku studenej vody. Potom vodu zlejeme a doplníme čerstvú, ktorú osolíme. Fazuľu varíme na miernom ohni do úplného zmäknutia, čo môže trvať … více

Marinované sojové plátky

Marinované sojové plátky

22. 02. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Sójové plátky povaríme v riadne okorenom náleve zhruba pol hodiny, potom ich necháme odkvapkať a vytlačíme z nich prebytočnú vodu. Medzitým si pripravíme marinádu, ktorú je možné rôzne obmieňať, ja som tentoraz … více

Pad Thai vegan

Vegan Pad Thai

16. 02. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Pad Thai je klasikou thajskej kuchyne. Ide vlastne o vyprážané rezance, aj v originálnej kuchyni často robené s tofu. Môžete k nim pridať rozličnú zeleninu, kľúčová je správna omáčka. V origináli sa … více

Pučálka

Pučálka

16. 04. 2018   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

“Ak tá vojna potrvá, tak budú ľudia zase jesť šťavel a pučálku. Beztak už nevedeli rúpavy čo robiť. Už im ani to baranie nešlo pod fúzy!,” sťažoval sa starý ovčiak v slávnom … více

Kuskus s hlivou ustricovou

Kuskus s hlivou ustricovou

13. 04. 2013   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

V hlbokej panvici alebo v hrnci necháme restovať na drobno nakrájanú cibuľu, pridáme na prúžky nakrájanú hlivu. Chvíľu spoločne orestujeme, kým hliva nepustí väčšiu časť vody. Potom pridáme čajovú lyžičku zeleninového bujónu, … více

Tofufleky s kysaným zelím

Tofufleky s kyslou kapustou

28. 01. 2013   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

V osolenej vode uvaríme cestoviny. Na drobné kocky pokrájané tofu a cibuľu osmažíme na oleji v hlbšej panvici, kým cibuľa nezostane a tofu nedostane „kôrku“. Potom pridáme uvarené a scedené cestoviny, premiešame … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?