Typ jedla: Polievky

Vegetariánske a vegánske polievky nemusia byť len zo zeleninovej vývary a krémy. Ponúkajú sa aj strukoviny, huby a mnoho ďalších surovín. V zime sa obzvlášť hodia husté hŕstkovky alebo silné vývary so zaváračkou, v lete sú naopak príjemnejšie ľahké polievky s množstvom sezónnej zeleniny. Inšpirujte sa našimi receptami na zdravé polievky.

Fazolová polévka

Fazuľová polievka

10. 11. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Polievky

Fazuľu namočíme cez noc do studenej vody. Pred varením vodu zlejeme, doplníme čerstvú a varíme so saturejkou alebo morskými riasami (tie zmierňujú nadúvanie) do mäkka (podľa veľkosti fazule 70 – 90 minút). … více

CIbulačka

Cibuľová polievka

09. 11. 2021   napsal/a: Michaela Pavlíková | druh jedla: Polievky

Cibuľová polievka alebo cibuľačka pochádza pôvodom z Francúzska. Jej hlavnými ingredienciami je (veľa) cibuľa, poctivý vývar (v tomto prípade pochopiteľne zeleninového) a v origináli aj biele víno, ktoré dnes ale vynecháme. Cibuľa … více

Hrstková šošovicová polievka

Hrstková šošovicová polievka

02. 11. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Polievky

Všeobecne do hŕstkových polievok dávame suroviny, ktorých namáčanie a varenie trvá približne rovnakú dobu. Pri lúpaných šošovkách skôr vločky alebo pohánku, pri nelúpaných šošovkách a lúpanom hrachu jačmenné krúpy, bezpluchý ovos alebo … více

Polievka z červenej repy

Polievka z červenej repy

19. 10. 2021   napsal/a: Michaela Pavlíková | druh jedla: Polievky

Ak chcete polievku pripraviť, najprv orestujte nakrájanú cibuľu v hrnci s malým množstvom sezamového oleja a štipkou soli. Pridajte nakrájanú mrkvu, tekvicu hokkaidó, petržlen, červenú repu a malý kúsok jablka – pohrávajte … více

Pórkový krém

Pórový krém

01. 10. 2021   napsal/a: Lenka Špaček | druh jedla: Polievky

Na oleji orestujte nakrájanú cibuľku a bielu časť póru, akonáhle zmes začne chytať zlatistú farbu, pridajte očistené a pokrájané zemiaky, zelenú časť póru a ešte chvíľu opekajte. Potom zalejte vývarom, osoľte, okoreňte … více

Hustá zemiakovka s hubami

Hustá zemiakovka s hubami

29. 09. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Polievky

Sušené huby zalejeme studenou vodou a necháme aspoň pol hodiny napučať. Olúpeme zemiaky a pokrájame ich na menšie kocky, mrkvu a petržlen očistíme. V hrnci necháme na oleji zosklovatieť nadrobno pokrájanú cibuľu. … více

Gazpacho

Gazpacho

24. 07. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Polievky

Studená polievka gazpacho (gaspačo) pochádza zo španielskej Andalúzie. Je doslova našliapaná vitamínmi a je obzvlášť osviežujúca v parných letných dňoch. Existuje mnoho variantov gazpacha, takže sa nebojte ľahko zaimprovizovať. Zeleninu pokrájame na … více

Mrkvová polievka

Mrkvová polievka

26. 05. 2021   napsal/a: redakce | druh jedla: Polievky

Na oleji opražíme na drobno nakrájanú cibuľu. Akonáhle začne zlátnuť, pristrúhame malý kúsok zázvoru a spoločne minútu zasmažíme. Pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu a dve minúty ju orestujeme. Zalejeme vodou a uvaríme. … více

Miso polievka

Miso polievka

03. 05. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Polievky

Receptov na miso polievku existuje nepreberné množstvo. Väčšinou sa jedná o zeleninový vývar, doplnený napr. morskými riasami. Samotné miso v nich figuruje ako dochucovadlo. Vyskúšajte ju v mnohých obmenách podľa dostupnej zeleniny. … více

Krémová cizrnová polévka

Krémová cícerová polievka

11. 02. 2015   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Polievky

Táto polievka z cíceru má príjemne sladkastú chuť. Pokiaľ už máte cícer uvarený, je pripravený rýchlo. Prácu vám ušetrí konzerva, ale nikdy nebude taká dobrá. Cícer patrí k strukovinám, ktoré potrebujú najdlhšiu … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?