Judášovo ucho

Jidášovo ucho

Judášovo ucho, známa aj ako čínska či čierna huba, patrí medzi drevokazné huby. Jeden z ich druhov, boltcovitka bazová, rastie celoročne aj v Česku. Ako už názov napovedá, väčšinou na starých bazoch, ale aj na agátoch, bukoch či vŕbach. Nájsť ju v prírode z mojej skúsenosti nie je tak jednoduché, v zdravých výživách či ázijských večierkach sa však dá kúpiť za priaznivú cenu v sušenej podobe.

Podobne ako hliva či shitake má Jidášovo ucho množstvo liečebných účinkov. Posilňuje obranyschopnosť organizmu a navodzuje psychickú pohodu, skvalitňuje vlasy, pokožku a nechty, znižuje krvný tlak, regeneruje pečeň, pankreas a obličky. Obsahuje bielkoviny a celý rad polysacharidov, vitamíny skupiny B a z minerálnych látok draslík, vápnik, fosfor, horčík, sodík a predovšetkým železo.

Čerstvé plodnice očistíme a povaríme vo vode zhruba 15 minút. Sušené huby je pred použitím v kuchyni treba namočiť aspoň na hodinu (najlepšie cez noc). V oboch prípadoch však nálev nevylievajte – môžete ho rovno vypiť ako liečivý nápoj alebo využiť ako vývar. Huby majú ľahko chrumkavú konzistenciu.

Kde využiť Judášovo ucho?

  • ázijské wok panvice spoločne so zeleninou, tofu či orieškami a prílohovou ryžou alebo ryžovými rezancami
  • do rizot, najlepšie pokrájané na menšie kúsky
  • hustých i vývarových polievok – pridajte ich napríklad do klasickej zemiakové placky alebo hŕstkovej polievky
publikováno: 07. 03. 2023   napsal/a: Pavel Ovesný

E-mailový obežník Vegmania.sk

Chcete dostávať užitočné tipy a triky z rastlinnej kuchyne alebo tematické recepty podľa ročných období do vašej pošty? Venujte mi e-mail a ja vám 1x do mesiaca napíšem.