Národná kuchyňa: Česká kuchyňa

Aj keď je základom českej kuchyne mäso, maslo a smotana, možno sa zaobísť úplne bez nich a pritom si skvele pochutnať. Medzi tradičné bezmäsité jedlá patrí napríklad staročeský kuba, šošovka na kyslo alebo pučálka z naklíčeného hrachu.

V mnohých ďalších receptoch stačí použiť vhodnú alternatívu – do zapekaných jedál, cestovín, haluškov to bude na kocky pokrájané a do chrumkava opečené údené tofu, do klasík typu gulášov, sviečkovej alebo výpečkov potom dobre namarinovaný seitan . A čo potom taký cícer na paprike!

Hubová tlačenka

Hubová tlačenka

13. 01. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Ostatné

1) Ak máte huby sušené, namočte do pollitra vody (aspoň na 2 hodiny) spoločne malou lyžičkou sójovej omáčky. Akonáhle nadobudnú, pokrájajte ich na tenké rezančeky. Vo výluhu rozmiešajte agar a pridajte späť … více

Šošovicová polievka

Šošovicová polievka

12. 01. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Polievky

Variant šošovkových polievok existuje celý rad. Na túto klasickú sa hodia nelúpanej druhy šošoviek – tradičné zelená, tmavozelená, červená a obzvlášť zaujímavú farbu urobí čierna beluga. Šošovky sa nutne namáčať nemusí, ale … více

Hrstková šošovicová polievka

Hrstková šošovicová polievka

02. 11. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Polievky

Všeobecne do hŕstkových polievok dávame suroviny, ktorých namáčanie a varenie trvá približne rovnakú dobu. Pri lúpaných šošovkách skôr vločky alebo pohánku, pri nelúpaných šošovkách a lúpanom hrachu jačmenné krúpy, bezpluchý ovos alebo … více

Výpečky zo sójového mäsa

Výpečky zo sójového mäsa s kapustou

20. 10. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Sójové kocky zalejeme vriacou vodou, poriadne okoreníme (zeleninový bujón, sójová omáčka, bobkový list, nové korenie… podľa chuťových preferencií). Varíme zhruba 20 minút. Medzitým si nakrájame nahrubo cibuľu a najemno cesnak. Odkvapkané kocky … více

Výpečky so špenátom

Výpečky so špenátom

07. 10. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Dehydrované sójové mäso si žiada viackrokovú úpravu a marinovanie, potom ale môžete docieliť skvelé výsledky. Sójové kocky prelejeme vriacou vodou a potom pripravíme vývar, ktorý riadne okoreníme (zeleninový bujón, sójová omáčka, bobkový … více

Cícer na paprike

Cícer na paprike

21. 06. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Cícer na paprike je vegetariánskym či vegánskym variantom jedla našich babičiek, sliepky na paprike. Môžete docieliť rôznych chutí použitím rôznych druhov smotan (sójové, mandľové, ovsené). Najchutnejší výsledok docielite s čerstvo uvareným cícerom. … více

Marinované sojové plátky

Marinované sojové plátky

22. 02. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Sójové plátky povaríme v riadne okorenom náleve zhruba pol hodiny, potom ich necháme odkvapkať a vytlačíme z nich prebytočnú vodu. Medzitým si pripravíme marinádu, ktorú je možné rôzne obmieňať, ja som tentoraz … více

Pučálka

Pučálka

16. 04. 2018   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

“Ak tá vojna potrvá, tak budú ľudia zase jesť šťavel a pučálku. Beztak už nevedeli rúpavy čo robiť. Už im ani to baranie nešlo pod fúzy!,” sťažoval sa starý ovčiak v slávnom … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?