Keď sa povie pesto, väčšina z nás si vybaví pravdepodobne klasické bazalkové pesto alla genovese, toľko populárne v Taliansku, ktoré sa pripravuje z bazalky, píniových orechov, olivového oleja, morskej soli a parmezánu alebo syra peccorino. Pesto je ale univerzálne a môžete si ho pripraviť z mnohých iných surovín a dodať tak vášmu jedlu extra chuť navyše.
obsah článku
Pesto dodá jedlu piatu chuť
Pesto patrí medzi najpopulárnejšie omáčky v Taliansku, pre svoju extra výraznú chuť a obsiahnuté ingrediencie ich môžeme zaradiť medzi umami potraviny. Umami je popri sladkej, slanej, kyslej a horkej chuti označovaná ako tzv. piata chuť a je špecifická tým, že zvýrazňuje a zvyšuje chutnosť pokrmu. Kuchár tak docieli výraznejšie chuťou za použitia malého množstva ochucovadiel.
Umami receptor vníma v jedle aminokyselinu kyselinu glutamovú a jej soli, ktoré sú obsiahnuté napríklad v zrelých paradajkách, zrejúcich syroch, sušených hubách, morských riasach, sójových omáčkach a miso paste, kvasenej zelenine, mäse a rybáchlahôdkové droždie.
Ako využiť pesto?
Pesto nemusíte využívať len do cestovín, ale využijete ho na dochutenie alebo vylepšenie mnohých jedál. Či už sa jedná o polievky, nátierky, šaláty či náplne do slaných závinov, intenzita chutí doladí výsledok vášho varenia či pečenia.
- Ako základ omáčok do cestovín
Najbežnejšie využitie päsť je určite do cestovín. Stačí len uvariť cestoviny al dente, na panvici orestovať cibuľku, zeleninu, strukovinu či tofu, pridať pesto a omáčku rozriediť horúcou vodou z prípravy cestovín.
Našou obľúbenou kombináciou je klasické bazalkové pesto so skaramelizovanou cibuľkou, špagetami a posypané vegánskym parmezánom z kešu, paradajkové pesto s orestovanou paprikou, čerstvými paradajkami a čiernymi olivami, opäť zjemnené horúcou vodou z cestovín a penne alebo farfalle, čerstvou petržlenovou vňaťou a sekanými vlašskými orechmi.
Top 5 receptov na domáce pestá
Naučte sa týchto 5 variantov a už nikdy nebudete mať potrebu kúpiť pesto v obchode.
Základné zelené pesto
Základný recept so stovkou obmien. Aký variant bude vašim favoritom? U nás na celej čiare vedie špenát v kombinácii s kešu orechmi alebo pikantné rukola s kešu.
Suroviny
- 2 hrste listov zo zelených bylín (bazalka, medvedí cesnak, rukola, mrkvová vňať, petržlen)
- 6 lyžíc olivového oleja
- 40 g orieškov či semienok (píniové, vlašské, kešu, pistácie)
- 2 lyžice lahôdkového droždia
- 1 strúčik cesnaku
- soľ
- 1 lyžička citrónovej šťavy
Postup
Do mixéra dajte všetky ingrediencie a rozmixujte na hladký krém. Soľ pridajte podľa vlastnej chuti, osobne odporúčam pesto urobiť o trochu slanšiu, soľ slúži ako dobrý konzervant. Pokiaľ však pesto budete jesť hneď, môžete soli ubrať.
Pesto presuňte do čistého, dobre vymytého skrutkovacieho pohára. Na pesto nalejte tenkú vrstvu olivového oleja. Skladujte v chladničke a spotrebujte do 14 dní.
Tento recept je univerzálny a môžete ho pripravovať podľa toho, čo vám práve rastie na záhrade, vďaka kombinácii orechov a rôznych rastlín bude výsledok vždy trochu iný. Môžete tak spotrebovať aj tie časti rastlín, ktoré bežne nekonzumujete. Výborné pesto pripravíte napríklad z mrkvovej vňate alebo z listov z červenej repy.
Tip: Chcete si pripraviť dokonalé dochucovadlo do polievok? Pripravte si pesto z ligurčeka a zamrazte si ho vo formičkách na ľad. Potom vám postačí jednu kocku vhodiť do polievky a razom bude vychutená k dokonalosti.
Pesto zo sušených paradajok
V našej rodine patrí pesto zo sušených paradajok k najobľúbenejším pokrmom. Stačí potom len uvariť špagety, pesto rozmixovať s čerstvými paradajkami, premiešať s cestovinami a rýchle, lahodné jedlo je do 15 minút na stole. Ako bielkovinu pridávame buď pečený cícer alebo tofu namarinované v soľnom náleve ako “balkán”.
Suroviny
- 100 g polosušených paradajok
- 5 lyžíc olivového oleja
- 1 strúčik cesnaku
- 1/2 lyžičky tymiánu
- štipka bieleho korenia
- voliteľne soľ (veľa sušených paradajok býva konzervovaných soľou, preto nie je vždy nutné soľ pridávať)
- Postup
Paradajky, olej, cesnak a korenie rozmixujte. Odporúčam nemixovať úplne dohladka, tomuto pestu pristane, keď v ňom zostanú kúsky paradajok.
Na záver vmiešajte tymián, naplňte do pohárov a pokvapkajte olivovým olejom. Opäť v chladničke vydrží minimálne 14 dní.
Pesto z pečených paprík
Vopred upozorňujem, že na tomto peste môže vzniknúť v lete závislosť, preto si ho pripravujte na vlastné nebezpečenstvo.
Suroviny
- 5 veľkých sladkých paprík (červená, žltá, oranžová, môže byť aj kapia)
- 5 lyžíc olivového oleja
- hrsť bazalkových listov
- 1 strúčik cesnaku
- soľ
Postup
Papriky umyte, prepichajte vidličkou a dajte do hlbokého pekáča vyloženým papierom na pečenie. Rúru predhrejte na 200 °C. Pekáčik vložte do rúry a pečte zhruba 10 minút. Nebojte sa, keď sa papriky na povrchu spália, tým lepšie. Chuť bude intenzívnejšia.
Pozor – po upečení je nutné papriky ihneď vybrať z rúry a vhodiť do igelitového vrecka alebo vzduchotesnej krabičky a zavrieť. Papriky sa zaparia a väčšina šupky sa sama oddelí, po vychladnutí stačí dolúpať zvyšok.
Vychladnutú a olúpanú papriku očistite od semienok a stopky, vhoďte do mixéra, pridajte cesnak, bazalku, olivový olej a soľ a rozmixujte nahrubo.
Shitake pesto
Úplne unikátnu chuť, ktorú si zamilujete, pokiaľ máte radi huby. Na prípravu budete potrebovať sušené shiitake, ktoré zakúpite v každej ázijskej večierke, väčšom supermarkete alebo na trhu.
Suroviny
- 50 g sušených shitake húb
- 1 lyžica trstinového cukru
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 1 lyžica lahôdkového droždia
- hrsť opražených lúpaných mandlí
- 2 cm koliesko čerstvého zázvoru
- 5 lyžíc olivového oleja
Postup
Shitake nasypte do menšieho hrnca, zalejte vodou a nechajte napučať. Trvá to asi 30 minút. Akonáhle budú huby mäkké, vytiahnite ich z vody, nakrájajte na pásiky a vráťte späť do hrnca s vodou. Pridajte sójovú omáčku, nasekaný zázvor, trstinový cukor a na miernom plameni varte asi 30 minút do úplného zmäknutia huby.
Vodu zlejte, huby nechajte vykvapkať a uschnúť. Po úplnom vychladnutí pridajte lahôdkové droždie, opražené mandle a olivový olej. Rozmixujte na hrubšiu konzistenciu. Výsledok by mal byť slaný akurát, vďaka varu v sójovej omáčke, ale pokiaľ by váš výsledok bol menej slaný, pridajte trochu sójovej omáčky priamo do mixéra a ešte krátko premixujte.
Cibuľové pesto
Jednoduché a efektívne pesto z 5 surovín, ktoré vám skvele poslúži ako náplň do kysnutých slimákov, dochutenie polievok či na nátierky.
Suroviny
- zväzok jarnej cibuľky
- hrsť opražených lieskových orieškov
- 1/2 lyžičky soli
- 5 lyžíc olivového oleja
- 1 lyžica lahôdkového droždia
Postup
Na lyžicu oleja orestujte nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku a soľ. Restujte tak dlho, pokiaľ nebude mäkká a krásne skaramelizovaná. Trvá to síce dlhšie, ale výsledok stojí za to.
Hotovú cibuľku nechajte vychladnúť. Dajte ju do mixéra spolu s orieškami, zvyškom oleja a lahôdkovým droždím a rozmixujte na hladkú pastu. Presuňte do skrutkovacieho pohára, pokvapkajte olejom a skladujte v chlade.
Tip: Natrite si trochu tohto pesta na čerstvo upečenú foccaciu, pridajte čerstvé zrelé paradajky a trochu rukoly. Mňam.
Záver
Dúfame, že vás pri čítaní týchto riadkov naháňala maškrtná a premýšľate, ktoré z uvedených pest vyskúšate ako prvé. Pesta patrí medzi skvelé (nielen) letné pochutiny, ktoré dokážu z obyčajného jedla urobiť skvostný zážitok. Nebojte sa experimentovať, skúšať a kombinovať chute a spotrebovávať aj tie časti rastlín, ktoré bežne vyhadzujete. Myslíme si, že výsledok vás zaručene prekvapí.