Inšpirujte sa paletou zdravých a čisto rastlinných receptov z bezlepkových obilnín (ryža, pšeno, pohánka, cirok, amarant, quinoa), strukovín (cícer, hrach, fazuľa, šošovica), orechov a semien, jedlých húb alebo rôznych druhov zeleniny. Od nátierok, cez polievky, omáčky až po hlavné chody.
Baklažán nakrájajte na cca centimetrové plátky, posoľte a nechajte vypotiť. Potom ho nakrájajte na menšie kocky. Na panvici rozpustite lyžicu kokosového oleja a až sa rozohrejete, pridajte lyžicu trstinového cukru a nechajte … více
Papriky, cuketu, cibuľu a tofu nakrájame podľa veľkosti šampiňónov pokiaľ možno na rovnako veľké kúsky. Striedavo ich napicháme na špajli a preložíme cherry paradajkami. Osolíme ich a okoreníme provensálskym korením. Potrieme ich … více
Ingrediencie na cesto zmiešame, nalejeme do vymasteného pekáča a dáme piecť do predhriatej rúry na 180 stupňov na 20 minút. Keď korpus vychladne, tak uvaríme puding podľa návodu, ktorý môžeme zahustiť trochou … více
Banánová palacinka podľa zásad živej stravy je jednoduchá, budete ale na ňu potrebovať kvalitnú sušičku s rovnými plátmi. Zrelé banány olúpeme a rozmixujeme do hladka. Na jednu palacinku sú potrebné dva väčšie … více
Na rozpálenom oleji speníme rímsku rascu. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a vyprážame, kým cibuľa nezezlátne. Pridáme jeden nastrúhaný zázvor a cesnak, na chvíľu orestujeme. Pridáme nakrájané paradajky a pokiaľ stojíme o pálivejšiu … více
Vriacou vodou zalejeme 2 lyžičky kardamómu a necháme vylúhovať. Minimálna doba na lúhovanie je 20 min, ale je možné ponechať kardamóm vo vode aj 2 hodiny. Potom nálev precedíme cez jemné sitko … více
Na oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Akonáhle začne zlátne, krátko orestujeme na ružičky rozobranú brokolicu a olúpané a na menšie kocky pokrájané zemiaky (ideálny pomer je 2:1). Zalejeme vodou, aby bola zelenina … více
Táto krémová polievka vás prekvapí ľahkosťou a lahodnou chuťou. Zvlášť pokiaľ použijete čerstvý špenát a dobrú smotanu. Čerstvý špenát očistite a umyte od zvyškov hliny. Pokiaľ máte mrazený sekaný šalát, nechajte ho … více
Na olivovom oleji speníme cibuľku. Pridáme olúpanú a na kocky nakrájanú cuketu a zemiaky. Osolíme a zalejeme vriacou vodou tak, aby bolo všetko ponorené. Pod pokrievkou varíme do zmäknutia. Ponorným mixérom polievku … více
Klasická kozmatice, teda obaľované kvety bazy čiernej, sa smaží v cestíčku z múky, vajec a mlieka. Navyše vo vyššej vrstve tuku. Ako ju urobiť v čisto rastlinnej verzii, výživovo vyváženú a ideálne … více
Quinoa by sa mala najprv namočiť, a to najlepšie cez noc. Celých 80 g zalejte približne dvojnásobným množstvom vody. Ešte predtým ju ale dôkladne prepláchnite. Ráno vodu nezlievajte, ale quinú spolu s … více
Zmiešame ingrediencie na šalát (cícer nahrubo roztlačený + ostatné nakrájané najemno + brusnice vcelku) a zalejeme “zálievkou”. Šalát je výborný len tak alebo ako naplň do sendviča (medzi dva opečené celozrnné chlebíky … více
Medvedí cesnak v posledných rokoch hojne spropagovali médiá a bohužiaľ v niektorých lokalitách prebieha doslova drancovanie. Pri jeho zbere sa prosím chovajte ohľaduplne k prírode. Z každej rastliny odtrhnite len niekoľko listov … více
Pohánku uvaríme, nastrúhame do nej jeden veľký uvarený zemiak. Pridáme napučané ľanové semienko, solamyl rozmiešaný v zeleninovom vývare, kukuričnú strúhanku, osmaženú cibuľu a korenie (cesnak, soľ, korenie, majorán, sladká a údená paprika). … více
Šalát starostlivo umyjeme a natrháme na kúsky, papriku, paradajky a uhorky umyjeme a pokrájame na malé kúsky. Zmiešame dohromady, pridáme hrsť kľúča munga a šošovky, čerstvú bazalku, pokvapkáme kvalitným olejom, okyslíme ume … více
Jedlo z hrachu bolo v mojom jedálničku dlho poskromne, ale čo som objavil pučálku, naklíčený je teraz na mojom tanieri častým návštevníkom. Na rozdiel od cíceru, ktorý mi po klíčení príde veľmi … více
Hubová rizota majú pomerne nevýraznú farbu. Aj preto som využil červenú cibuľu, ktorá má navyše sladšiu chuť. Cibuľu olúpte, nakrájajte na drobno a opražte na oleji do sklovata. Šampiňóny očistite a pokrájajte … více
Prejedla sa vám bežná paradajková polievka? Stačí pridať pár ďalších ingrediencií a posuniete ju o úroveň vyššie. Táto pikantnejšia thajská verzia sa obzvlášť hodí do zimných mesiacov, vďaka zázvoru a chilli paste … více
Cibuľu pokrájame pozdĺžne na mesiačiky. Na oleji ju osmažíme až za zlatista. Zaprášime lyžičkou sladkej a lyžičkou štipľavej papriky a pol lyžičkou rasce. Pridáme nasekaný cesnak a vzápätí huby pokrájané na menšie … více
Medvedí cesnak opláchnite a nechajte odkvapkať. Na menšom množstve oleja speňte na mesiačiky pokrájanú cibuľu, kým nezmäkne. Pridajte listy medvedieho cesnaku, podľa veľkosti prípadne prekrojené napoly. Nechajte ho podusiť niekoľko minút na … více
Spravujte súhlas so súbormi cookie
S cieľom zabezpečiť riadne fungovanie tejto webovej stránky ukladáme na vašom zariadení tzv. cookies. Je to bežná prax väčšiny webových stránek.
Funkčné
Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely.Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.