Kategória receptu: Bezlepkové

Inšpirujte sa paletou zdravých a čisto rastlinných receptov z bezlepkových obilnín (ryža, pšeno, pohánka, cirok, amarant, quinoa), strukovín (cícer, hrach, fazuľa, šošovica), orechov a semien, jedlých húb alebo rôznych druhov zeleniny. Od nátierok, cez polievky, omáčky až po hlavné chody.

Vegánska kešu mozzarella

19. 02. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Ostatné

Kešu namočíme cez noc do vody, pred použitím ich zlejeme. Psýlium ideálne ešte preženieme mixérom na čo najjemnejší prášok, aby sme získali čo najhladšiu konzistenciu. Osvedčilo sa mi pridať potom rovnú vodu … více

Polentové hranolky

Polentové hranolky

18. 02. 2022   napsal/a: Michaela Pavlíková | druh jedla: Prílohy

Chrumkavé aj bez nadbytku oleja. Také sú hranolky z polenty. Ich príprava je trochu pracnejšia, než u zemiakových hranolčekov, ale verte mi, stojí to za to. Stačí uvariť 1,5 hrnčeka polentovej (kukuričnej) … více

Tempehový gyros

Tempehový gyros

04. 02. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Cibuľu olúpeme a pokrájame nahrubo. Na panvici rozpálime olej a na strednom ohni smažíme cibuľu, kým nezmäkne. Pridáme na drobnejšie kocky pokrájaný tempeh a restujeme ho pár minút, kým nezačne tvoriť kôrka. … více

Amarantová kaša s goji a chia

Amarantová kaša s goji a chia

03. 02. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Raňajky

Amarant skvelým zdrojom železa, obsahuje aj vápnik, horčík, fosfor, mangán a meď, vitamíny skupiny B a vitamín E, omega 3 mastné kyseliny a tiež 15 – 18% bielkovín s kompletným spektrom esenciálnych … více

Zapečená polenta

20. 01. 2022   napsal/a: Kosmetika hrou | druh jedla: Hlavné chody

Pokiaľ ste polentu ešte nepripravovali, prečítate si náš návod ako variť polentu. Uvarenú polentu premiestnime na studenou vodou vypláchnutý pekáč a rozotrieme ju do tenkej vrstvy. Nakrájame si jablká, červenú cibuľu a … více

Tekvicový hummus

Tekvicový hummus

15. 01. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Nátierky

Cícer pripravíme bežným spôsobom alebo siahneme po konzerve (čerstvo uvarenému sa však zďaleka nevyrovná). Tekvicu očistíme, rozkrojíme a lyžicou vydlabeme vnútro so semienkami. Dužinu pokrájame na mesiačiky či väčšie kocky, osolíme a … více

Hubová tlačenka

Hubová tlačenka

13. 01. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Ostatné

1) Ak máte huby sušené, namočte do pollitra vody (aspoň na 2 hodiny) spoločne malou lyžičkou sójovej omáčky. Akonáhle nadobudnú, pokrájajte ich na tenké rezančeky. Vo výluhu rozmiešajte agar a pridajte späť … více

Pečený cícer

Pečený cícer

10. 01. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Ostatné

Cícer je dosť náročný na čas prípravy – namáčanie zaberie 12 hodín a varenie ďalšiu hodinu a pol. Na toto maškrtenie tak skôr využijete nevyužitý zvyšok cíceru z iného varenia alebo si … více

Domáca rastlinná smotana

Domáca rastlinná smotana

02. 01. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Nápoje

Strúhaný kokos a ovsené vločky by doma mala mať každá správna gazdinka. Patríte medzi nich? Potom máte všetko potrebné na domácu rastlinnú smotanu, ktorú zaobstaráte do pár minút za pár korún. Stačia … více

Hrachová kaša

Hrachová kaša

28. 12. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Polený žltý hrach sa namáčať nemusí, napriek tomu ak mám čas, ho aspoň na dve hodiny namočím. Dôvodom sú antinutričné ​​látky, ktoré obsahujú všetky strukoviny. Namočením a vyliatím vody sa časti z … více

Kapustové karbanátky

Kelové karbonátky

08. 12. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Kelové fašírky medzi tými zeleninovými patria medzi kráľa. Ako na nich? Z kelu olúpeme prípadné zvladnuté listy, vykrájame hlúb a hrubšie časti rebier a pokrájame ich nahrubo. Podusíme ich v ľahko osolovej … více

Hutná zimná zeleninová polievka

Hutná zimná zeleninová polievka

06. 12. 2021   napsal/a: Kosmetika hrou | druh jedla: Polievky

Pokrájenou cibulku zpěníme na olivovém oleji a přidáme všechnu nakrájenou zeleninu. Posypeme kmínem a dáme trochu pepře. Já přidávám také špetku kurkumy. Zalijeme horkou vodou a vaříme. Po 10 minutách přidáme čočku … více

Banáno-špenátové smoothie s avokádem

Banáno-špenátové smoothie

03. 12. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Nápoje

Na tieto smoothies budeme potrebovať tri pekne zrelé banány (mali by mať už na šupke čierne bodky), jeden pomaranč, dve hrsti opláchnutého baby špenátu a pohár vody. Najprv potrebujeme rozomlieť ľanové semienko, … více

Šalát coleslaw

Šalát coleslaw

28. 11. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Šaláty

Hlávková kapusta práve neokupuje popredné stránky magazínov o výžive. Pritom ide o celoročne cenovo dostupnú zeleninu, ktorá sa môže pochváliť nízkou kalorickou hodnotou k pomeru vysokému podielu vitamínu K a predovšetkým C. … více

Zemiakový guláš

Zemiakový guláš

30. 10. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Cibuľa ošúpeme a pokrájame na drobno. Vyprážame na rozpálenom oleji vo väčšom hrnci do zlatista. Potom pridáme na menšie kocky nakrájané olúpané zemiaky a pár minút restujeme spoločne. Stiahneme plameň, pridáme papriku … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?