Chia puding

Recept pridal/a: Pavel Ovesný
Druh jedla: Dezerty
Chia puding
Ingrediencie:

1/2 hrnčeka chia semienok
2 hrnčeky kokosového mlieka (môžete využiť aj iné rastlinné)
1 lyžička rastlinného sirupu
čerstvé ovocie na dozdobenie
škorica, kakao…

Postup:

Chia semienka, podobne ako ľanové, vytvára pri namočení gelovitú konzistenciu. Vďaka tomu sa síce zle klíči, ale zato ide o skvelé spojivo a taktiež možnosť zdravého zahustenia. Veľkej popularite sa teší predovšetkým chia puding.

Postupy na jeho prípravu sa podľa použitých ingrediencií recept od receptu málinko líšia, ale hlavným princípom je zmiešanie semienok s tekutinou a jeho stuhnutie v pohári do podoby gélu. Ja ho robím takto: na 1 diel chia dávam 4 diely tekutiny, čo v praxi znamená 1/2 hrnčeka chia semienok a 2 hrnčeky kokosového mlieka. To je tučnejšie, ale výsledok je skutočne dezertný. Pridám ešte lyžičku javorového alebo datľového sirupu, zamiešam v pohároch a nechám napučiavať.

Prvú polhodinku je vhodné všetko ešte raz či dvakrát premiešať, aby sa gél vyvoril rovnomerne. Väčšinou tak chia puding zakladám v priebehu varenia obeda či večere, aby som naň mohol chvíľu dohliadnuť. Potom ho nechajte stuhnúť a vychladiť v chladničke.

Nakoniec ich dozdobte nakrájaným ovocím, posypte niektorým zo sladkých korenín. Nebojte sa, nabití úspechmi, pustiť do nových variácií – napríklad dvojfarebné kombinácie: napr. mixnúť čučoriedky už rovno s mliekom, nechať zatuhnúť a potom urobiť napríklad druhú, oranžovú marhuľovú vrstvu.

Počet porcií:
3-4 porcie
Doba prípravy:
5 minút + cca 2 hodiny napučania
poukaz na kurz vaření Zháňate orechy a semienka, strukoviny a obilniny? Na jednom mieste je spoločne so sušeným ovocím, orechovými masly a ďalším pestrým výberom zdravých potravín za férové ceny nájdete v e-shope Grizly.sk.

zisti viac

E-mailový obežník Vegmania.sk

Chcete dostávať užitočné tipy a triky z rastlinnej kuchyne alebo tematické recepty podľa ročných období do vašej pošty? Venujte mi e-mail a ja vám 1x do mesiaca napíšem.