1/2 hrnčeka chia semienok
2 hrnčeky kokosového mlieka (môžete využiť aj iné rastlinné)
1 lyžička rastlinného sirupu
čerstvé ovocie na dozdobenie
škorica, kakao…
Chia semienka, podobne ako ľanové, vytvára pri namočení gelovitú konzistenciu. Vďaka tomu sa síce zle klíči, ale zato ide o skvelé spojivo a taktiež možnosť zdravého zahustenia. Veľkej popularite sa teší predovšetkým chia puding.
Postupy na jeho prípravu sa podľa použitých ingrediencií recept od receptu málinko líšia, ale hlavným princípom je zmiešanie semienok s tekutinou a jeho stuhnutie v pohári do podoby gélu. Ja ho robím takto: na 1 diel chia dávam 4 diely tekutiny, čo v praxi znamená 1/2 hrnčeka chia semienok a 2 hrnčeky kokosového mlieka. To je tučnejšie, ale výsledok je skutočne dezertný. Pridám ešte lyžičku javorového alebo datľového sirupu, zamiešam v pohároch a nechám napučiavať.
Prvú polhodinku je vhodné všetko ešte raz či dvakrát premiešať, aby sa gél vyvoril rovnomerne. Väčšinou tak chia puding zakladám v priebehu varenia obeda či večere, aby som naň mohol chvíľu dohliadnuť. Potom ho nechajte stuhnúť a vychladiť v chladničke.
Nakoniec ich dozdobte nakrájaným ovocím, posypte niektorým zo sladkých korenín. Nebojte sa, nabití úspechmi, pustiť do nových variácií – napríklad dvojfarebné kombinácie: napr. mixnúť čučoriedky už rovno s mliekom, nechať zatuhnúť a potom urobiť napríklad druhú, oranžovú marhuľovú vrstvu.