Kategória receptu: Vegánske

Hľadáte zdravé recepty? Potom ste na správnej adrese. Vyberte si z viac ako troch stoviek čisto rastlinných jedál z obilnín, cestovín, strukovín, orechov a semien, jedlých húb alebo rôznych druhov zeleniny. Až už sú to nátierky, šaláty, polievky, guláša alebo omáčky mnohých svetových kuchýň.

Chia puding

Chia puding

17. 04. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Dezerty

Chia semienka, podobne ako ľanové, vytvára pri namočení gelovitú konzistenciu. Vďaka tomu sa síce zle klíči, ale zato ide o skvelé spojivo a taktiež možnosť zdravého zahustenia. Veľkej popularite sa teší predovšetkým … více

Rezance soba s údeným tofu

Rezance soba s údeným tofu

06. 04. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Rezance soba je možné považovať za “japonské pohánkové špagety”. Originálne sú drahé, cenovo dostupnejšie sú kombinované s pšeničnou múkou. Ich výhodou je rýchla príprava v priebehu niekoľkých minút, takže sa hodí ako … více

dhál z červenej šošovice

Indický dhál z červenej šošovice

04. 04. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

V indickej kuchyni je dháľ synonymom pre strukovinové jedlá. Dhálov existujú desiatky druhov. Tento z červenej šošovice patrí medzi tie najklasickejšie. Oproti autentickému poňatiu je zjednodušený pre kratšiu prípravu aj v bežných … více

Zeleninové rizoto

Zeleninové rizoto

15. 03. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Príprava celozrnnej ryže zaberie zhruba dvojnásobok času. Oproti klasickej bielej ryži ale získate viac vlákniny, minerálov, vitamínov a dlhší pocit sýtosti. A to dosť pádnych dôvodov celozrnnú ryžu aspoň občas do jedálnička … více

Hummus z červenej repy

Hummus z červenej repy

11. 03. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Nátierky

Červené repy olúpeme a pokrájame na menšie kocky. Alobal potrieme olivovým olejom a poukladáme naň repu. Posypeme soľou a ešte pokvapkáme olejom. Zabalíme a pečieme v zapekacej miske alebo remoske 30 – … více

Fazuľový guláš

Fazuľový guláš

03. 03. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Červenú fazuľu namočíme cez noc (alebo 10 hodín) aspoň do dvojnásobku studenej vody. Potom vodu zlejeme a doplníme čerstvú, ktorú osolíme. Fazuľu varíme na miernom ohni do úplného zmäknutia, čo môže trvať … více

Marinované sojové plátky

Marinované sojové plátky

22. 02. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Sójové plátky povaríme v riadne okorenom náleve zhruba pol hodiny, potom ich necháme odkvapkať a vytlačíme z nich prebytočnú vodu. Medzitým si pripravíme marinádu, ktorú je možné rôzne obmieňať, ja som tentoraz … více

Pad Thai vegan

Vegan Pad Thai

16. 02. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Pad Thai je klasikou thajskej kuchyne. Ide vlastne o vyprážané rezance, aj v originálnej kuchyni často robené s tofu. Môžete k nim pridať rozličnú zeleninu, kľúčová je správna omáčka. V origináli sa … více

Cícerová omeleta

Cícerová omeleta

03. 03. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Raňajky

Nejete z nejakého dôvodu vajcia a chýba vám omeleta? Vyskúšajte túto z cícerovej múky dochutenej čiernou soľou Kala Namak a už nebudete chcieť inú. V mise zmiešajte cícerovú múku, čiernu soľ, korenie, … více

Bezvaječná hubová vyprážanica

Bezvaječná hubová vyprážanica

20. 09. 2019   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Raňajky

Nadrobno nakrájanú cibuľu necháme zozlatnúť na rozpálenom oleji, pridáme dobre očistené a na menšie plátky pokrájané lesné huby (mimo sezónu sa hodí hliva). Podusíme, kým sa nevyvarí väčšina vody, ktorú huby pustia. … více

Tofu zmrzlina

Tofu zmrzlina “Lesná zmes”

08. 05. 2018   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Dezerty

Rýchlu zmrzlinu z tofu vyrobíte ľahko. Do hlbšej misky vložte odkvapkané natural tofu, pokrájané na menšie kúsky, mrazené ovocie a lyžicu sladidla. Tyčovým mixérom potom túto zmes dohromady rozmixujeme do hladka, až … více

Krémová cizrnová polévka

Krémová cícerová polievka

11. 02. 2015   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Polievky

Táto polievka z cíceru má príjemne sladkastú chuť. Pokiaľ už máte cícer uvarený, je pripravený rýchlo. Prácu vám ušetrí konzerva, ale nikdy nebude taká dobrá. Cícer patrí k strukovinám, ktoré potrebujú najdlhšiu … více

Kuskus s hlivou ustricovou

Kuskus s hlivou ustricovou

13. 04. 2013   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

V hlbokej panvici alebo v hrnci necháme restovať na drobno nakrájanú cibuľu, pridáme na prúžky nakrájanú hlivu. Chvíľu spoločne orestujeme, kým hliva nepustí väčšiu časť vody. Potom pridáme čajovú lyžičku zeleninového bujónu, … více

Tofufleky s kysaným zelím

Tofufleky s kyslou kapustou

28. 01. 2013   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

V osolenej vode uvaríme cestoviny. Na drobné kocky pokrájané tofu a cibuľu osmažíme na oleji v hlbšej panvici, kým cibuľa nezostane a tofu nedostane „kôrku“. Potom pridáme uvarené a scedené cestoviny, premiešame … více

Rýchly kuskus s tempehom

Rýchly kuskus s tempehom

12. 01. 2013   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Na panvici zľahka orestujeme na kocky nakrájaný tempeh (lepšie použiť vyprážaný alebo údený) a cuketu, osolíme, zasypeme hrnčekom kuskusu (vhodnejší je celozrnný) a zalejeme dvoma hrnčekmi horúcej vody. Premiešame a zhruba počas … více

Hummus

Hummus

25. 12. 2012   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Nátierky

Uvarený cícer zmiešame s cesnakom, tahini (sezamovou pastou) a olivovým olejom a mixujeme na hladký krém. Nakoniec pridáme podľa chuti citrónovú šťavu, soľ, korenie a drvenú rímsku rascu. Podľa zamýšľanej konzistencie prípadne … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?