Chia puding
Chia semienka, podobne ako ľanové, vytvára pri namočení gelovitú konzistenciu. Vďaka tomu sa síce zle klíči, ale zato ide o skvelé spojivo a taktiež možnosť zdravého zahustenia. Veľkej popularite sa teší predovšetkým … více
Hľadáte zdravé recepty? Potom ste na správnej adrese. Vyberte si z viac ako troch stoviek čisto rastlinných jedál z obilnín, cestovín, strukovín, orechov a semien, jedlých húb alebo rôznych druhov zeleniny. Až už sú to nátierky, šaláty, polievky, guláša alebo omáčky mnohých svetových kuchýň.
Chia semienka, podobne ako ľanové, vytvára pri namočení gelovitú konzistenciu. Vďaka tomu sa síce zle klíči, ale zato ide o skvelé spojivo a taktiež možnosť zdravého zahustenia. Veľkej popularite sa teší predovšetkým … více
Rezance soba je možné považovať za “japonské pohánkové špagety”. Originálne sú drahé, cenovo dostupnejšie sú kombinované s pšeničnou múkou. Ich výhodou je rýchla príprava v priebehu niekoľkých minút, takže sa hodí ako … více
V indickej kuchyni je dháľ synonymom pre strukovinové jedlá. Dhálov existujú desiatky druhov. Tento z červenej šošovice patrí medzi tie najklasickejšie. Oproti autentickému poňatiu je zjednodušený pre kratšiu prípravu aj v bežných … více
Príprava celozrnnej ryže zaberie zhruba dvojnásobok času. Oproti klasickej bielej ryži ale získate viac vlákniny, minerálov, vitamínov a dlhší pocit sýtosti. A to dosť pádnych dôvodov celozrnnú ryžu aspoň občas do jedálnička … více
Červené repy olúpeme a pokrájame na menšie kocky. Alobal potrieme olivovým olejom a poukladáme naň repu. Posypeme soľou a ešte pokvapkáme olejom. Zabalíme a pečieme v zapekacej miske alebo remoske 30 – … více
Červenú fazuľu namočíme cez noc (alebo 10 hodín) aspoň do dvojnásobku studenej vody. Potom vodu zlejeme a doplníme čerstvú, ktorú osolíme. Fazuľu varíme na miernom ohni do úplného zmäknutia, čo môže trvať … více
Sójové plátky povaríme v riadne okorenom náleve zhruba pol hodiny, potom ich necháme odkvapkať a vytlačíme z nich prebytočnú vodu. Medzitým si pripravíme marinádu, ktorú je možné rôzne obmieňať, ja som tentoraz … více
Pad Thai je klasikou thajskej kuchyne. Ide vlastne o vyprážané rezance, aj v originálnej kuchyni často robené s tofu. Môžete k nim pridať rozličnú zeleninu, kľúčová je správna omáčka. V origináli sa … více
Česká klasika vo vegánskej verzii bez vajca a údeného. Zemiaky ošúpame a nastrúhame na jemnom strúhadle. Necháme chvíľu odležať, vytlačíme prebytočnú vodu a vodu odlejeme. Pridáme múku, soľ a poradne premiešame. Mala … více
Nejete z nejakého dôvodu vajcia a chýba vám omeleta? Vyskúšajte túto z cícerovej múky dochutenej čiernou soľou Kala Namak a už nebudete chcieť inú. V mise zmiešajte cícerovú múku, čiernu soľ, korenie, … více
Nadrobno nakrájanú cibuľu necháme zozlatnúť na rozpálenom oleji, pridáme dobre očistené a na menšie plátky pokrájané lesné huby (mimo sezónu sa hodí hliva). Podusíme, kým sa nevyvarí väčšina vody, ktorú huby pustia. … více
Rýchlu zmrzlinu z tofu vyrobíte ľahko. Do hlbšej misky vložte odkvapkané natural tofu, pokrájané na menšie kúsky, mrazené ovocie a lyžicu sladidla. Tyčovým mixérom potom túto zmes dohromady rozmixujeme do hladka, až … více
Zemiaky olúpte a nastrúhajte na jemno, pridajte prelisovaný cesnak, majorán a soľ. Na panvičke nalejte primerané množstvo oleja a zo zemiakového cesta v nej urobte jednu veľkú tenkú placku. Tú osmažte z … více
Uvaríme jazmínovú ryžu, pridáme pór, ľanové semienko a lahôdkové droždie. V hrnci rozpustíme arašidové maslo, zriedime trochou vody, pridáme miso, kvapku sezamového oleja, chilli a primiešame k ryži. Zeleninu grilujeme s kvapkou … více
Táto polievka z cíceru má príjemne sladkastú chuť. Pokiaľ už máte cícer uvarený, je pripravený rýchlo. Prácu vám ušetrí konzerva, ale nikdy nebude taká dobrá. Cícer patrí k strukovinám, ktoré potrebujú najdlhšiu … více
V hlbokej panvici alebo v hrnci necháme restovať na drobno nakrájanú cibuľu, pridáme na prúžky nakrájanú hlivu. Chvíľu spoločne orestujeme, kým hliva nepustí väčšiu časť vody. Potom pridáme čajovú lyžičku zeleninového bujónu, … více
Vo väčšom hrnci uvaríme špagety “al dente” (moje obľúbené sú celozrné špagety Alnatura). V panvici na oleji opražte na drobnejšie kocky pokrájaný tempeh. Pridajte špagety, premiešajte a stiahnite z ohňa. Pridajte na … více
V osolenej vode uvaríme cestoviny. Na drobné kocky pokrájané tofu a cibuľu osmažíme na oleji v hlbšej panvici, kým cibuľa nezostane a tofu nedostane „kôrku“. Potom pridáme uvarené a scedené cestoviny, premiešame … více
Na panvici zľahka orestujeme na kocky nakrájaný tempeh (lepšie použiť vyprážaný alebo údený) a cuketu, osolíme, zasypeme hrnčekom kuskusu (vhodnejší je celozrnný) a zalejeme dvoma hrnčekmi horúcej vody. Premiešame a zhruba počas … více
Uvarený cícer zmiešame s cesnakom, tahini (sezamovou pastou) a olivovým olejom a mixujeme na hladký krém. Nakoniec pridáme podľa chuti citrónovú šťavu, soľ, korenie a drvenú rímsku rascu. Podľa zamýšľanej konzistencie prípadne … více