Hustá kapustnica s hubami
Do kapustnice (na Morave zvanej aj kyselice) patrí podľa mnohých klobása. Kapustnica bez mäsa ale bola za chudobných čias našich babičiek a pradedov celkom bežná. Výbornú chuť jej totiž dodajú sušené huby, … více
Hľadáte zdravé recepty? Potom ste na správnej adrese. Vyberte si z viac ako troch stoviek čisto rastlinných jedál z obilnín, cestovín, strukovín, orechov a semien, jedlých húb alebo rôznych druhov zeleniny. Až už sú to nátierky, šaláty, polievky, guláša alebo omáčky mnohých svetových kuchýň.
Do kapustnice (na Morave zvanej aj kyselice) patrí podľa mnohých klobása. Kapustnica bez mäsa ale bola za chudobných čias našich babičiek a pradedov celkom bežná. Výbornú chuť jej totiž dodajú sušené huby, … více
Skúšali ste robiť domáci jogurt z kokosového mlieka? Asi vás prekvapilo, že nezhusol. Z mojej skúsenosti totiž jediné z rastlinných mliek, ktoré fermentáciou zaručene zhustne, je to sójové (má totiž väčší podiel … více
Zelerové hranolky upečieme s lyžicou olivového oleja, soľou, korením, kurkumou, mletou paprikou. Zhruba v polovici pečenia pridáme hokkaido a cuketu s kvapkou olivového oleja, cesnakom, adžikou – tie sa pečú kratšiu dobu. … více
Lasagne s bolonskou omáčkou z červenej šošovky, bešamelom zo sójového mlieka, syrom Violife, paradajkami a čerstvou bazalkou. Omáčku pripravíme tak, že osmažíme cibuľu, kým nezosklovatí. Pridáme dve väčšie paradajky, sparené, olúpané a … více
Variant šošovkových polievok existuje celý rad. Na túto klasickú sa hodia nelúpané druhy šošoviek – tradičná zelená, tmavozelená, červená a obzvlášť zaujímavú farbu urobí čierna beluga. Šošovky sa nutne namáčať nemusia, ale … více
Cibuľu pokrájajte na drobno a na panvici ju na repkovom oleji pomaly smažte. Už do horúceho oleja pridajte lyžičku rímskej rasce. Akonáhle začne cibuľa zlátnuť, pridajte na sekaný cesnak a krátko spoločne … více
Osmažiť na oleji väčšiu cibulu pokrájenú na jemno, pridať po lžičke kurkumu a zázvor, lyžičku červeného kari pasty, soľ, 2 lyžice kokosu namočeného v troche vody, špetku rímskeho kmínu. Pridajte cca 300 … více
Mungo fazuľky namočíme aspoň na 2 hodiny, ale pokojne cez noc do studenej vody. Vodu potom vylejeme, doplníme čerstvú a uvaríme do mäkka, čo trvá necelú polhodinku. Nebojte sa ich osoliť hneď … více
Zmiešajte všetky suché ingrediencie. Pridajte rozpustený kokosový olej a sirup a všetko poriadne premiešajte. Zmes rozmiestnite na papier na pečenie a pečte v predhriatej rúre na 180 °C zhruba 25 minút. V … více
Robi sa dá pripraviť na množstvo spôsobov – napríklad s príchuťou morských rýb. Robi plátky pokrájajte na menšie kúsky a nechajte namarinovať v kvalitnej sójovej omáčke, do ktorej pridáte vločky z morských … více
Na oleji orestujeme na kocky pokrájanú tekvicu (hokaido môžeme aj so šupkou, tvrdšie tekvice radšej zľahka olúpeme) a necháme zľahka zmäknúť. Pridáme korenie (soľ, garam masala alebo karí), necháme ich prevoňať a … více
Karfiol umyjeme a rozdelíme na drobnejšie ružičky. Na kokosovom oleji začneme smažiť na drobno nakrájanú cibuľku do zlatista. Ešte do horúceho oleja pridáme lyžičku (celej) rímskej rasce a horčičného semienka. Uvoľní sa … více
Pšeno niekoľkokrát sparíme horúcou vodou, aby sa zbavili horkosti a varíme do polomäkka. Nadrobno nakrájanú cibuľku speníme v hlbokej panvici na oleji, pridáme na kocky nakrájanú cuketu, krátko orestujeme. Zasypeme na menšie … více
Pol hrnčeka bulguru prepláchneme a vložíme do menšieho hrnca. Zalejeme trikrát väčším množstvom vody, pridáme štvrť lyžičky soli a privedieme do varu. Potom stlmíme na najmenší plameň a pod pokrievkou varíme 20 … více
Na jemno nakrájanú cibuľu vyprážame na rozpálenom oleji vo väčšom hrnci do zlatista. Medzitým si nakrájame na menšie kocky seitan (doma pripravený a dochutený alebo kúpený polotovar), orestujeme spoločne s cibuľou. Akonáhle … více
Najprv v malom hrnčeku zmiešame 2 polievkové lyžice chia semienok a 5 polievkových lyžíc vody. Necháme 5 minút odstáť. Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Do väčšej misy nalámeme dva a pol banánu … více
Na repkovom oleji som smažil nadrobno nakrájanú cibuľku, zatiaľ čo som bokom očistil tekvicu a pokrájal ju na menšie kúsky. Akonáhle cibuľa začala skĺbať, pridal som na olej tekvicu a občas premiešal, … více
Núdza naučila Dalibora hústi a núdzne domáce zásoby ryže ma konečne donútili vyskúšať čirok, ktorý sa mi v špajze bez úžitku váľal snáď štvrť roka. Čirok patrí medzi obilniny, neobsahuje lepok a … více
Začnete tým, že si uvaríte tekvicu, ktorú rozmixujete na tekvicové pyré. Akonáhle budete mať pyré hotové, zapnite rúru na 180 °C. V prvom rade pripravte spodnú vrstvu. Rozpustite čokoládu, ktorú zmiešajte s … více
Pol hrnčeka červenej šošovky prepláchneme vo vode a vložíme do hrnca. Zalejeme jedným hrnčekom studenej vody, osolíme a privedieme do varu. Potom stlmíme plameň a pod pokrievkou varíme maximálne 8 minút. Nechceme … více