Kategória receptu: Vegánske

Hľadáte zdravé recepty? Potom ste na správnej adrese. Vyberte si z viac ako troch stoviek čisto rastlinných jedál z obilnín, cestovín, strukovín, orechov a semien, jedlých húb alebo rôznych druhov zeleniny. Až už sú to nátierky, šaláty, polievky, guláša alebo omáčky mnohých svetových kuchýň.

Hustá kapustnica s hubami

Hustá kapustnica s hubami

27. 10. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Polievky

Do kapustnice (na Morave zvanej aj kyselice) patrí podľa mnohých klobása. Kapustnica bez mäsa ale bola za chudobných čias našich babičiek a pradedov celkom bežná. Výbornú chuť jej totiž dodajú sušené huby, … více

Hustý kokosový jogurt

Hustý kokosový jogurt

24. 10. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Raňajky

Skúšali ste robiť domáci jogurt z kokosového mlieka? Asi vás prekvapilo, že nezhusol. Z mojej skúsenosti totiž jediné z rastlinných mliek, ktoré fermentáciou zaručene zhustne, je to sójové (má totiž väčší podiel … více

Šošovicová polievka

Šošovicová polievka

20. 10. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Polievky

Variant šošovkových polievok existuje celý rad. Na túto klasickú sa hodia nelúpané druhy šošoviek – tradičná zelená, tmavozelená, červená a obzvlášť zaujímavú farbu urobí čierna beluga. Šošovky sa nutne namáčať nemusia, ale … více

Domáca granola

Domáca granola

12. 10. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Raňajky

Zmiešajte všetky suché ingrediencie. Pridajte rozpustený kokosový olej a sirup a všetko poriadne premiešajte. Zmes rozmiestnite na papier na pečenie a pečte v predhriatej rúre na 180 °C zhruba 25 minút. V … více

robi-ryby

Robi ála ryby

10. 10. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Robi sa dá pripraviť na množstvo spôsobov – napríklad s príchuťou morských rýb. Robi plátky pokrájajte na menšie kúsky a nechajte namarinovať v kvalitnej sójovej omáčke, do ktorej pridáte vločky z morských … více

Karfiolové karí s cícerom

Karfiolové karí s cícerom

07. 10. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Karfiol umyjeme a rozdelíme na drobnejšie ružičky. Na kokosovom oleji začneme smažiť na drobno nakrájanú cibuľku do zlatista. Ešte do horúceho oleja pridáme lyžičku (celej) rímskej rasce a horčičného semienka. Uvoľní sa … více

Hubové pšenoto

Hubové pšenoto

06. 10. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Pšeno niekoľkokrát sparíme horúcou vodou, aby sa zbavili horkosti a varíme do polomäkka. Nadrobno nakrájanú cibuľku speníme v hlbokej panvici na oleji, pridáme na kocky nakrájanú cuketu, krátko orestujeme. Zasypeme na menšie … více

Zemiakovo-seitanový guláš

Zemiakovo-seitanový guláš

01. 10. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Na jemno nakrájanú cibuľu vyprážame na rozpálenom oleji vo väčšom hrnci do zlatista. Medzitým si nakrájame na menšie kocky seitan (doma pripravený a dochutený alebo kúpený polotovar), orestujeme spoločne s cibuľou. Akonáhle … více

Banana bread

Banana bread

28. 09. 2022   napsal/a: Kristýna Petričková | druh jedla: Dezerty

Najprv v malom hrnčeku zmiešame 2 polievkové lyžice chia semienok a 5 polievkových lyžíc vody. Necháme 5 minút odstáť. Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Do väčšej misy nalámeme dva a pol banánu … více

Dýňový dhál

Tekvicový dháľ

25. 09. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Na repkovom oleji som smažil nadrobno nakrájanú cibuľku, zatiaľ čo som bokom očistil tekvicu a pokrájal ju na menšie kúsky. Akonáhle cibuľa začala skĺbať, pridal som na olej tekvicu a občas premiešal, … více

Čirokové rizoto s tempehom

Čirokové rizoto s tempehom

18. 09. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Núdza naučila Dalibora hústi a núdzne domáce zásoby ryže ma konečne donútili vyskúšať čirok, ktorý sa mi v špajze bez úžitku váľal snáď štvrť roka. Čirok patrí medzi obilniny, neobsahuje lepok a … více

Tekvicové tortičky

Tekvicové tortičky

15. 09. 2022   napsal/a: Alena Teclová | druh jedla: Dezerty

Začnete tým, že si uvaríte tekvicu, ktorú rozmixujete na tekvicové pyré. Akonáhle budete mať pyré hotové, zapnite rúru na 180 °C. V prvom rade pripravte spodnú vrstvu. Rozpustite čokoládu, ktorú zmiešajte s … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?