Kategória receptu: Vegánske

Hľadáte zdravé recepty? Potom ste na správnej adrese. Vyberte si z viac ako troch stoviek čisto rastlinných jedál z obilnín, cestovín, strukovín, orechov a semien, jedlých húb alebo rôznych druhov zeleniny. Až už sú to nátierky, šaláty, polievky, guláša alebo omáčky mnohých svetových kuchýň.

Hubový závin

Hubový závin

09. 09. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Raňajky

Huby očistíme a pokrájame na menšie kúsky. Podlejeme ich niekoľkými lyžicami vody a necháme za občasného premiešania dusiť, kým nezmenší objem a nepustí a neodparí väčšinu vody. Na panvici na 3 lyžiciach … více

Tekvicová polievka

Tekvicová polievka

06. 09. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Polievky

Tekvicu hokaido (obyčajná tekvica sa príliš nehodí) očistíme, zbavíme semien a nahrajeme na menšie kocky aj so šupkou (tá zmäkne). Ľahko ju orestujeme na olivovom oleji, osolíme, môžete tiež pridať karí alebo … více

Hřibové řízky v hrašce

Hríbové rezne v hraške

04. 09. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Klobúky väčších pravákov očistíme a nakrájame na zhruba centimeter hrubé plátky. Z hrašky si pripravíme redské cestíčko (podľa návodu a množstva húb som na tri 10cm praváky použil cca 100g hrašky a … více

Boršč z červené řepy

Boršč z červenej repy

01. 09. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Polievky

Boršč pochádza z Ukrajiny, rozšíril sa ale aj do ďalších slovanských krajín. Má dnes mnoho variantov. My si ukážeme boršč bez mäsa, za to s kyslou červenou repou, ktorá dá polievke ten … více

Baklažánový tatarák

Baklažánový tatarák

27. 08. 2022   napsal/a: Natálie Hrubá | druh jedla: Nátierky

Možno ste zaznamenali, že čoraz viac reštaurácií ponúka rastlinné alternatívy k bežným obľúbeným jedlám zo živočíšnych produktov. Jedným z nich je napríklad baklažánový tatarák, ktorý sa vo svetovej gastronómii teší veľkej obľube … více

Kôprová omáčka

Kôprová omáčka s tempehom

26. 08. 2022   napsal/a: Silvie Zemková | druh jedla: Hlavné chody

Vegánsku verziu klasickej omáčky pripravíme prakticky rovnako, len použijeme rastlinnú smotanu (sójovú, ryžovú, ovsenú…). Začneme tým, že v hrnci rozohrejeme olej, pridáme hladkú múku a miešaním pripravíme svetlejšiu zápražku. Zalejeme zeleninovým vývarom … více

Fazuľové brownies

Fazuľové brownies

24. 08. 2022   napsal/a: Lenka Špaček | druh jedla: Dezerty

Ideálne deň vopred si namočte fazuľu. Po zhruba 8 hodinách vodu zlejte a uvarte v novej vode domäkka. Pre lepšiu stráviteľnosť odporúčam variť s kúskom riasy Kombu alebo 1/4 lyžičkou jedlej sódy. … více

Panna cotta

Panna cotta

19. 08. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Dezerty

Na známy taliansky dezert vo vegánskej verzii budeme potrebovať rastlinné mlieko, rastlinnú smotanu, vanilkový a třninový cukor a agar-agar (rastlinná alternatíva k želatine). Všetky ingrediencie zmiešame v hrnci, necháme priviesť do varu … více

Domáce sójové mlieko

Domáce sójové mlieko

15. 08. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Nápoje

Pretože je sójové mlieko treba variť, je výhodnejšie si rovno urobiť väčšie množstvo. Pol kilogramu sójových bôbov (ideálne v bio kvalite) namočíme na 10 – 12 hodín do studenej vody. Pokúsime sa … více

Pšenovník

Pšenovník

14. 08. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Dezerty

Pšenovník je možné pripraviť dvoma spôsobmi – buď opäť pšeno najskôr uvarte (podobným spôsobom, ako na kašu) a potom zapečte alebo môžete múdro spojiť oboje dohromady a nechať uvariť a upiecť naraz … více

Špaldoto s tempehom

Špaldoto s tempehom

10. 08. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Špaldové krúpy zalejeme dvojnásobným množstvom vody a so štipkou soli uvaríme do polomäkka (cca 30 minút). Na oleji necháme zosklovatieť nadrobnú nakrájanú cibuľu, pridáme na kocky pokrájaný tempeh a cuketu a krátko … více

Dusený kel

Dusený kel

05. 08. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Cibuľu olúpeme a nakrájame ju na drobno. Speníme ju vo väčšom hrnci na oleji. Z kelu odstránime zvädnuté listy, umyjeme ho a rozštvrtíme. Pokrájame ju na tenké rezančeky. Akonáhle cibuľa začne zlátnuť, … více

Domáca karobela

Domáca karobela

01. 08. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Raňajky

Túto báječnú karobelu môžete urobiť v dvoch variantoch – buď ako polevu na ovocný šalát, ktorému dodá väčšiu sýtosť alebo ako sladkú nátierku. V prvom variante (určené na priamu spotrebu) môžete orechy … více

Paradajková polievka

Paradajková polievka

28. 07. 2022   napsal/a: redakce | druh jedla: Polievky

Paradajka patrí medzi polievkové klasiky. Za jej obľúbenosťou určite stojí aj fakt, že zrelé paradajky sú jedným z najlepších zdrojov onej piatej chuti, zvanej umami. Príprava rajskej polievky nezaberie viac ako 20 … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?