Cícerový “stredomorský” guláš
Cícer pripravíme klasicky: namočíme ju cez noc do aspoň dvojnásobku vody. Ráno ju vylejeme, pridáme čerstvú vodu, osolíme a varíme do mäkka. Správne uvarený cícer by mal ísť ľahko roztlačiť medzi prstami. … více
Hľadáte zdravé recepty? Potom ste na správnej adrese. Vyberte si z viac ako troch stoviek čisto rastlinných jedál z obilnín, cestovín, strukovín, orechov a semien, jedlých húb alebo rôznych druhov zeleniny. Až už sú to nátierky, šaláty, polievky, guláša alebo omáčky mnohých svetových kuchýň.
Cícer pripravíme klasicky: namočíme ju cez noc do aspoň dvojnásobku vody. Ráno ju vylejeme, pridáme čerstvú vodu, osolíme a varíme do mäkka. Správne uvarený cícer by mal ísť ľahko roztlačiť medzi prstami. … více
Huby očistíme a pokrájame na menšie kúsky. Podlejeme ich niekoľkými lyžicami vody a necháme za občasného premiešania dusiť, kým nezmenší objem a nepustí a neodparí väčšinu vody. Na panvici na 3 lyžiciach … více
Tekvicu hokaido (obyčajná tekvica sa príliš nehodí) očistíme, zbavíme semien a nahrajeme na menšie kocky aj so šupkou (tá zmäkne). Ľahko ju orestujeme na olivovom oleji, osolíme, môžete tiež pridať karí alebo … více
Klobúky väčších pravákov očistíme a nakrájame na zhruba centimeter hrubé plátky. Z hrašky si pripravíme redské cestíčko (podľa návodu a množstva húb som na tri 10cm praváky použil cca 100g hrašky a … více
Noky Zemiaky uvarte v šupke v osolenej vode. Olúpte ich a nastrúhajte na hrubom strúhadle. Pridajte cca 80 gramov múky a vyhnetajte z neho nie príliš cesto. Utvorte tenké valčeky, ktoré potom … více
Boršč pochádza z Ukrajiny, rozšíril sa ale aj do ďalších slovanských krajín. Má dnes mnoho variantov. My si ukážeme boršč bez mäsa, za to s kyslou červenou repou, ktorá dá polievke ten … více
Tradičný šoulet sa pripravuje z vareného hrachu. Ja som si ale v poslednej dobe obľúbil hrach naklíčený. Síce si naň musíte dva dni počkať, ale čistého času jeho príprava zaberie len niekoľko … více
Možno ste zaznamenali, že čoraz viac reštaurácií ponúka rastlinné alternatívy k bežným obľúbeným jedlám zo živočíšnych produktov. Jedným z nich je napríklad baklažánový tatarák, ktorý sa vo svetovej gastronómii teší veľkej obľube … více
Vegánsku verziu klasickej omáčky pripravíme prakticky rovnako, len použijeme rastlinnú smotanu (sójovú, ryžovú, ovsenú…). Začneme tým, že v hrnci rozohrejeme olej, pridáme hladkú múku a miešaním pripravíme svetlejšiu zápražku. Zalejeme zeleninovým vývarom … více
Ideálne deň vopred si namočte fazuľu. Po zhruba 8 hodinách vodu zlejte a uvarte v novej vode domäkka. Pre lepšiu stráviteľnosť odporúčam variť s kúskom riasy Kombu alebo 1/4 lyžičkou jedlej sódy. … více
Na známy taliansky dezert vo vegánskej verzii budeme potrebovať rastlinné mlieko, rastlinnú smotanu, vanilkový a třninový cukor a agar-agar (rastlinná alternatíva k želatine). Všetky ingrediencie zmiešame v hrnci, necháme priviesť do varu … více
Pilaf je niečo, do čoho sa pustím vždy, keď mám chuť na ľahké, jednoduché a rýchle jedlo z “jedného hrnca”. Zvlášť, keď je to z rýchlo uvarených a dobre chutiacich zŕn, ako … více
Pretože je sójové mlieko treba variť, je výhodnejšie si rovno urobiť väčšie množstvo. Pol kilogramu sójových bôbov (ideálne v bio kvalite) namočíme na 10 – 12 hodín do studenej vody. Pokúsime sa … více
Pšenovník je možné pripraviť dvoma spôsobmi – buď opäť pšeno najskôr uvarte (podobným spôsobom, ako na kašu) a potom zapečte alebo môžete múdro spojiť oboje dohromady a nechať uvariť a upiecť naraz … více
Na slivkovú omáčku opražíme na dvoch lyžiciach oleja lyžicu múky, urobíme zápražku, zalejeme cca 3/4 litrom horúcej vody, pridáme 3 lyžice slivkových lekvárov, pár nasekaných sliviek, 2 lyžice rumu (nemusí byť), škorica, … více
Špaldové krúpy zalejeme dvojnásobným množstvom vody a so štipkou soli uvaríme do polomäkka (cca 30 minút). Na oleji necháme zosklovatieť nadrobnú nakrájanú cibuľu, pridáme na kocky pokrájaný tempeh a cuketu a krátko … více
Cibuľu olúpeme a nakrájame ju na drobno. Speníme ju vo väčšom hrnci na oleji. Z kelu odstránime zvädnuté listy, umyjeme ho a rozštvrtíme. Pokrájame ju na tenké rezančeky. Akonáhle cibuľa začne zlátnuť, … více
Zmiešajte múku, soľ a olej vidličkou, kým sa dobre nepremieša. Potom za stáleho miešania pomaly pridávajte studenú (!) vodu. Rukami vypracujte cesto a hnete ho asi 2 minúty. Cesto umiestnite na nelepivý … více
Túto báječnú karobelu môžete urobiť v dvoch variantoch – buď ako polevu na ovocný šalát, ktorému dodá väčšiu sýtosť alebo ako sladkú nátierku. V prvom variante (určené na priamu spotrebu) môžete orechy … více
Paradajka patrí medzi polievkové klasiky. Za jej obľúbenosťou určite stojí aj fakt, že zrelé paradajky sú jedným z najlepších zdrojov onej piatej chuti, zvanej umami. Príprava rajskej polievky nezaberie viac ako 20 … více