Indická kuchyňa

Indická kuchyňa je veľmi rozmanitá, čo je pochopiteľne dané rozľahlosťou krajiny, rôznymi etnikmi a skupinami druhého najpočetnejšieho národa na svete. Veľká časť receptov je prirodzene vegetariánska, hlavnými surovinami sú zelenina, ryža a ďalšie druhy obilnín, strukoviny, mliečne výrobky (vegáni ich môžu nahradiť rastlinnými alternatívami) a samozrejme korenie.

Medzi typické indické korenie patrí predovšetkým zázvor, cesnak, koriander, rímska rasca, škorica, klinček, kardamóm, kurkuma, červené a zelené čili alebo horčičné semienko. Na rýchlejšiu prípravu sa dajú kúpiť aj hotové zmesi, ako je karí, garam masala, tandoori masala a mnoho ďalších.

Zasády indickej kuchyne sú ovplyvnené ayurvédou, indickou náukou o tele a zdraví. Kľúčová je čerstvosť, dostatočná tepelná úprava, surové jedlo v podobe šalátov alebo ovocia tvorí skôr doplnok. Častou úpravou je pomalé varenie a dusenie. Dbá sa tiež na správnu kombináciu jedál pre optimálne trávenie.

Medzi klasické skupiny jedál patrí sabdží (zeleninové jedlá), dhal (strukovinové jedlá), čatní (anglicky chutney, dochucovacie omáčky zo zeleniny, ovocia a ďalších ingrediencií), medzi prílohami sa okrem dominantnej ryže objavujú aj placky (čapatie, paratha, naan).