Typ jedla: Dezerty

Pečenie cukroví je späté s maslom, smotanou alebo vajcami. Ako sa bez nich zaobísť? Vajcia nahradí zrelý banán alebo jablčné pyré, smotanu môžete použiť napríklad mandľovú a namiesto masla kokosový olej. Veľa rýchlych a zdravých sladkých receptov vytvoríte spojením rozmixovaných orechov so sušeným ovocím, ako sú marhule, slivky alebo datle. Okrem guľôčok a tyčiniek takto ľahko vyrobíte napríklad tortový korpus.

Banana bread

Banana bread

28. 09. 2022   napsal/a: Kristýna Petričková | druh jedla: Dezerty

Najprv v malom hrnčeku zmiešame 2 polievkové lyžice chia semienok a 5 polievkových lyžíc vody. Necháme 5 minút odstáť. Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Do väčšej misy nalámeme dva a pol banánu … více

Tekvicové tortičky

Tekvicové tortičky

15. 09. 2022   napsal/a: Alena Teclová | druh jedla: Dezerty

Začnete tým, že si uvaríte tekvicu, ktorú rozmixujete na tekvicové pyré. Akonáhle budete mať pyré hotové, zapnite rúru na 180 °C. V prvom rade pripravte spodnú vrstvu. Rozpustite čokoládu, ktorú zmiešajte s … více

Fazuľové brownies

Fazuľové brownies

24. 08. 2022   napsal/a: Lenka Špaček | druh jedla: Dezerty

Ideálne deň vopred si namočte fazuľu. Po zhruba 8 hodinách vodu zlejte a uvarte v novej vode domäkka. Pre lepšiu stráviteľnosť odporúčam variť s kúskom riasy Kombu alebo 1/4 lyžičkou jedlej sódy. … více

Panna cotta

Panna cotta

19. 08. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Dezerty

Na známy taliansky dezert vo vegánskej verzii budeme potrebovať rastlinné mlieko, rastlinnú smotanu, vanilkový a třninový cukor a agar-agar (rastlinná alternatíva k želatine). Všetky ingrediencie zmiešame v hrnci, necháme priviesť do varu … více

Pšenovník

Pšenovník

14. 08. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Dezerty

Pšenovník je možné pripraviť dvoma spôsobmi – buď opäť pšeno najskôr uvarte (podobným spôsobom, ako na kašu) a potom zapečte alebo môžete múdro spojiť oboje dohromady a nechať uvariť a upiecť naraz … více

Nepečená malinová torta

Nepečená malinová torta

23. 07. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Dezerty

Najprv vytvoríme pevný korpus: mandle (poprípade sa hodia kešu alebo vlašské orechy) namočíme na niekoľko hodín do vody. Tú potom sceníme a orechy spoločne s vykôstkovanými ďatľami rozmixujeme na hutnú hmotu. “Cesto” … více

Kheer

Kheer

18. 07. 2022   napsal/a: Kosmetika hrou | druh jedla: Dezerty

Kheer (alebo kheeri) je druh sladkého pudingu populárny v Indii. Obvykle sa vyrába varením mlieka, cukru a obilnín. My si ho pripravíme vo veganskej verzii. Vodu a kokosové mlieko dáme variť a … více

Ovocný trojposchodový koláč

Ovocný trojposchodový koláč

14. 07. 2022   napsal/a: Kosmetika hrou | druh jedla: Dezerty

Ingrediencie na cesto zmiešame, nalejeme do vymasteného pekáča a dáme piecť do predhriatej rúry na 180 stupňov na 20 minút. Keď korpus vychladne, tak uvaríme puding podľa návodu, ktorý môžeme zahustiť trochou … více

Cícerové guličky

11. 07. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Dezerty

Cícer cez noc namočíme, ráno vodu zlejeme a uvaríme ju domäkka. Lieskové orechy dáme do rúry na 150 stupňov a počkáme, až popraská šupka. Potom ju jednoducho odrolíme. Orechy posekáme na pulzný … více

Nepečená torta s lesným ovocím

Nepečená torta s lesným ovocím

02. 07. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Dezerty

Korpus: Variant 1 (silný mixér): Mandle namočíme cez noc. Ráno ich osušíme a rozmixujeme na hrubšiu múku. Za ďalšieho mixovania postupne pridávame datle, kým sa nespoja v konzistentné cesto. Variant 2 (mixér … více

Sezamový krém so silken tofu

Sezamový krém so silken tofu

28. 06. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Dezerty

Sezamové semienko pomelieme alebo rozmixujeme na prášok, pridáme olúpané banány a silken tofu (použiť sa dá aj obyčajné natural, ale nemá tak jemnú chuť). Rozmixujeme do hladka. Tie maškrtnejšie asi budú chcieť … více

Rychlá vegan bábovka

Vegánska bábovka

07. 03. 2022   napsal/a: Misa Lavers | druh jedla: Dezerty

Banány rozmixujeme a zmiešame so zvyškom surovín. Pokiaľ chceme mramorovať, časť cesta nalejeme do inej nádoby a pridáme kakao/mák/kokos. Obe cestá striedavo lejeme do formy, a pečieme v rúre tak dlho, kým … více

Raw meruňkový domeček

Raw marhuľový domček

18. 12. 2021   napsal/a: Mirka Slámová | druh jedla: Dezerty

Večer vopred namočíte do vody pohánku, rovnako tak vlašské orechy, sušené marhule a hrozienka. Namočenú pohánku rozdrvíte v mixéri spolu s namočenými vlašskými orechmi a pridáte tam sezam. Tým vytvoríte “cesto”. Namočené … více

orechove-neotalky

Raw orieškové guličky

15. 12. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Dezerty

Datle namočíme cez noc do vody, vodu ráno zlejeme (príp. necháme len trochu pre lepšie rozmixovanie) a rozmixujeme na lepivé “lekvár”. Orechy (pre lepšiu stráviteľnosť najlepšie aj namočené) rozmixujeme nahrubo. Zmiešame vo … více

Makové guličky

Makové guličky

30. 07. 2021   napsal/a: vegi | druh jedla: Dezerty

Mak a slnečnicové semienka pomelieme, pridáme ostatné ingrediencie a vytvoríme guličky, ktoré obalíme v kokose. Nepečieme.

veganské buchty

Vegánske kysnuté buchty

26. 07. 2021   napsal/a: vegi | druh jedla: Dezerty

Necháme vzísť kvások z trochy vlažného ryžového nápoja, droždia, cukru a múky. Potom uhnite cesto, necháme v teple kysnúť, počas kysnutia raz premiešame. Z vykysnutého cesta tvoríme buchty plnené lekvárom, ktoré skladáme … více

Kokosové guličky

Kokosové guličky

20. 04. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Dezerty

Vykôstkované datle pretlačíme (občas sa v nich skrýva zabudnutá kôstka) a zalejeme studenou vodou. Necháme ich 2 hodiny, ale najlepšie cez noc napučiavať. Potom prebytočnú vodu zlejeme, bude príjemne sladká a môžete … více

Chia puding

Chia puding

17. 04. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Dezerty

Chia semienka, podobne ako ľanové, vytvára pri namočení gelovitú konzistenciu. Vďaka tomu sa síce zle klíči, ale zato ide o skvelé spojivo a taktiež možnosť zdravého zahustenia. Veľkej popularite sa teší predovšetkým … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?