Lokše na sladko s makom

Lokše
Počet porcí: Počet porcií: 6 placiek
Doba přípravy: Doba prípravy: 45 minút
Ingrediencie:

1kg zemiakov
200g hladkej múky
lyžička soli

rastlinné maslo
mak
jablká a vlašské orechy

Postup:
  1. Zemiaky umyjeme a neolúpané ich vložíme do vriacej vody. Varíme do ich zmäknutia (10 -15 minút, závisí od veľkosti). Potom vodu zlejeme a zemiaky necháme vychladnúť.
  2. Výchladnuté zemiaky olúpeme a na jemné strúhadle postrúhame. Pridáme 200g hladkej múky a lyžičku soli. Vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na 6 rovnako veľkých dielikov. Každý z nich na pomúčenej doske vyvaľkáme na tenkú placku, ktorú na suchej panvici opečieme z oboch strán dozlatista.
  3. Každú hotovú placku ešte horúcou potrieme rozpusteným rastlinným maslom a skladáme ich na seba. Tak zostanú všetky teplé a vláčne.
  4. Polovinu placiek naplníme makom zmiešaným s práškovým cukrom a troškou rozpusteného masla (ja dávam 2 lyžice maku a 1 lyžicu práškového cukru). Zamotáme ako palacinku.
  5. Druhú polovicu placiek naplníme jablkami, ktoré sme predtým nakrájali na plátky a na troške masla opekli spolu s vlašskými orechmi a trochou škorice a trstinového cukru. Zamotané placky rozkrojíme napoly.
  6. Na tanieri ešte ľahko poprášime práškovým cukrom a ozdobíme orechmi.

Dobrú chuť!☺

Súvisiace recepty