Lokše na sladko s makom

Recept pridal/a: Pavel Ovesný
Kuchyňa: Česká kuchyňa
Druh jedla: Dezerty
Lokše
Ingrediencie:

1kg zemiakov
200g hladkej múky
lyžička soli

rastlinné maslo
mak
jablká a vlašské orechy

Postup:
  1. Zemiaky umyjeme a neolúpané ich vložíme do vriacej vody. Varíme do ich zmäknutia (10 -15 minút, závisí od veľkosti). Potom vodu zlejeme a zemiaky necháme vychladnúť.
  2. Výchladnuté zemiaky olúpeme a na jemné strúhadle postrúhame. Pridáme 200g hladkej múky a lyžičku soli. Vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na 6 rovnako veľkých dielikov. Každý z nich na pomúčenej doske vyvaľkáme na tenkú placku, ktorú na suchej panvici opečieme z oboch strán dozlatista.
  3. Každú hotovú placku ešte horúcou potrieme rozpusteným rastlinným maslom a skladáme ich na seba. Tak zostanú všetky teplé a vláčne.
  4. Polovinu placiek naplníme makom zmiešaným s práškovým cukrom a troškou rozpusteného masla (ja dávam 2 lyžice maku a 1 lyžicu práškového cukru). Zamotáme ako palacinku.
  5. Druhú polovicu placiek naplníme jablkami, ktoré sme predtým nakrájali na plátky a na troške masla opekli spolu s vlašskými orechmi a trochou škorice a trstinového cukru. Zamotané placky rozkrojíme napoly.
  6. Na tanieri ešte ľahko poprášime práškovým cukrom a ozdobíme orechmi.

Dobrú chuť!☺

Počet porcií:
6 placiek
Doba prípravy:
45 minút
Tagy:
Grizly.sk - potraviny pre zdravú cestu životom Zháňate orechy a semienka, strukoviny a obilniny? Na jednom mieste je spoločne so sušeným ovocím, orechovými masly a ďalším pestrým výberom zdravých potravín za férové ceny nájdete v e-shope Grizly.sk.

zisti viac

E-mailový obežník Vegmania.sk

Chcete dostávať užitočné tipy a triky z rastlinnej kuchyne alebo tematické recepty podľa ročných období do vašej pošty? Venujte mi e-mail a ja vám 1x do mesiaca napíšem.