Typ jedla: Raňajky

Raňajky bez mlieka a vajec? Ale isteže, aj vegan raňajky môžu byť pestré. Do obilných kaší stačí sušené ovocie a voda, müsli si môžete zaliať domácim rastlinným mliekom alebo jogurtom. A čo naslané? Vyskúšajte napríklad báječnú omeletu z cícerovej múky alebo tofíčka čiže tofu smaženicu. Alebo hubová štrúdľa?

Hustý kokosový jogurt

Hustý kokosový jogurt

24. 10. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Raňajky

Skúšali ste robiť domáci jogurt z kokosového mlieka? Asi vás prekvapilo, že nezhusol. Z mojej skúsenosti totiž jediné z rastlinných mliek, ktoré fermentáciou zaručene zhustne, je to sójové (má totiž väčší podiel … více

Domáca granola

Domáca granola

12. 10. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Raňajky

Zmiešajte všetky suché ingrediencie. Pridajte rozpustený kokosový olej a sirup a všetko poriadne premiešajte. Zmes rozmiestnite na papier na pečenie a pečte v predhriatej rúre na 180 °C zhruba 25 minút. V … více

Hubový závin

Hubový závin

09. 09. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Raňajky

Huby očistíme a pokrájame na menšie kúsky. Podlejeme ich niekoľkými lyžicami vody a necháme za občasného premiešania dusiť, kým nezmenší objem a nepustí a neodparí väčšinu vody. Na panvici na 3 lyžiciach … více

Jablka s oříškovou polevou

Jablká s orieškovou polevou

22. 08. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Raňajky

Keď som pred niekoľkými rokmi experimentoval so živou stravou, raňajkoval som väčšinou len ovocie. Celkom rýchlo som zhodil pekných pár kíl, ale čiastočne aj na úkor svalovej hmoty. A tiež som mával … více

Domáca karobela

Domáca karobela

01. 08. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Raňajky

Túto báječnú karobelu môžete urobiť v dvoch variantoch – buď ako polevu na ovocný šalát, ktorému dodá väčšiu sýtosť alebo ako sladkú nátierku. V prvom variante (určené na priamu spotrebu) môžete orechy … více

Lievance z červenej quinoy

Lievance z červenej quinoy

10. 05. 2022   napsal/a: Alena Teclová | druh jedla: Raňajky

Quinoa by sa mala najprv namočiť, a to najlepšie cez noc. Celých 80 g zalejte približne dvojnásobným množstvom vody. Ešte predtým ju ale dôkladne prepláchnite. Ráno vodu nezlievajte, ale quinú spolu s … více

Lečo s údeným tofu

Lečo s údeným tofu

29. 03. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Raňajky

Možno to poznáte. Zasadíte paradajky, dlho čakáte, kým vyrastú a začnú zrieť a potom je ich zrazu toľko, že neviete, čo s nimi. Lečo je letná klasika, ľahké jedlo do sparných dní. … více

Amarantová kaša s goji a chia

Amarantová kaša s goji a chia

03. 02. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Raňajky

Amarant skvelým zdrojom železa, obsahuje aj vápnik, horčík, fosfor, mangán a meď, vitamíny skupiny B a vitamín E, omega 3 mastné kyseliny a tiež 15 – 18% bielkovín s kompletným spektrom esenciálnych … více

Quinoová kaše s ovoce

Quinoová kaša

05. 08. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Raňajky

Quinoa na raňajky? Táto pseudoobilovina sa v množstve bielkovín môže merať s ovsenými vločkami, navyše má kompletnejšie spektrum esenciálnych aminokyselín. Ak sú vaše raňajky monotónne, dajte ju určite šancu. Hrnček quinoi zalejeme … více

Cícerová omeleta

Cícerová omeleta

03. 03. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Raňajky

Nejete z nejakého dôvodu vajcia a chýba vám omeleta? Vyskúšajte túto z cícerovej múky dochutenej čiernou soľou Kala Namak a už nebudete chcieť inú. V mise zmiešajte cícerovú múku, čiernu soľ, korenie, … více

Bezvaječná hubová vyprážanica

Bezvaječná hubová vyprážanica

20. 09. 2019   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Raňajky

Nadrobno nakrájanú cibuľu necháme zozlatnúť na rozpálenom oleji, pridáme dobre očistené a na menšie plátky pokrájané lesné huby (mimo sezónu sa hodí hliva). Podusíme, kým sa nevyvarí väčšina vody, ktorú huby pustia. … více

Makové raňajky pre silné kosti

Makové raňajky pre silné kosti

08. 03. 2014   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Raňajky

Nasledujúci jednoduchý recept sa dá pripraviť v mnohých obmenách. Základnou ingredienciou sú jablká pokrájané na menšie kocky a čerstvo namletý mak. Osladíme ho cez noc namočenými hrozienkami (popr. datľami, krížalkami, pokrájanými na … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?