1 menší hrnček quinoy
2,5 hrnčeka vody
ovocie
semienka na posypanie
voliteľne lyžička tekutého sladidla
Quinoa na raňajky? Táto pseudoobilovina sa v množstve bielkovín môže merať s ovsenými vločkami, navyše má kompletnejšie spektrum esenciálnych aminokyselín. Ak sú vaše raňajky monotónne, dajte ju určite šancu.
Hrnček quinoi zalejeme 2,5 násobkom vody. Privedieme do varu a varíme 12 – 15 minút. Quinoa je spočiatku sypčí, pri dlhšom varení začne “kašovatieť”. Vypneme ju podľa konzistencie, ktorú chceme docieliť a necháme chvíľu vychladnúť.
Medzitým si očistíme a pripravíme ovocie (v tomto prípade banán a hruška). Quinú premiestnime do misky a hore pridáme pokrájané ovocie. Posypeme semienkami (sezamová zlepší vašu bilanciu vápnikov, chia alebo konopná zase omega-3 mastných kyselín), ale napríklad aj kokosom a podľa potreby dosladíme. Ja som použil melasu, ktorá je bohatá na množstvo minerálov, ako je napríklad železo.