Banana bread

Recept pridal/a: Kristýna Petričková
Kuchyňa: Bezmäsité jedlá
Druh jedla: Dezerty
Banana bread
Ingrediencie:

2 lyžice chia semienok
3 zrelé banány
1 hrnček rastlinného mlieka
1/4 hrnčeka rastlinného oleja (napr. kokosový alebo repkový)
1 hrnček hladkej celozrnnej múky
1 lyžička kypriaceho prášku
2 lyžičky mletej škorice
1 lyžička jedlej sódy
3 vanilkové cukry
3 lyžice trstinového cukru
100g obľúbenej vegánskej čokolády
trošku strúhaného kokosu na vysypanie formy
na ozdobenie podľa výberu – čokoláda, orechy, čučoriedky, hrozienka, kokos, apod…

Postup:
  1. Najprv v malom hrnčeku zmiešame 2 polievkové lyžice chia semienok a 5 polievkových lyžíc vody. Necháme 5 minút odstáť.
  2. Rúru predhrejeme na 180 stupňov.
  3. Do väčšej misy nalámeme dva a pol banánu (polku jedného si necháme na ozdobu), roztlačíme.
  4. Pridáme odstáta chia semienka, poslúži ako náhrada za vajcia. Ďalej pridáme hrnček obľúbeného rastlinného mlieka a štvrť hrnčeka oleja. Rozmiešame. Môžeme použiť mixér.
  5. Teraz prichádza na rad suché ingrediencie. Preosejeme hrnček hladkej celozrnnej múky s lyžičkou prášku do pečiva. Pridáme lyžičku jedlej sódy a dve lyžičky mletej škorice. Nezabudneme na cukor. Poriadne premiešame.
  6. Na záver do zmesi vmiešame nasekanú čokoládu na malé kúsky.
  7. Vyberieme si formu – môžeme použiť priamo formu na chlebíček alebo tortovú formu. Potrieme olejom a vysypeme nastrúhaným kokosom.
  8. Cesto nalejeme do formy, uhladíme a navrchu ozdobíme podľa chuti. Napríklad nakrájanú zvyšnú polovicu banánu, čučoriedkami, nasekanou čokoládou a po krajoch kokosom.
  9. Pečieme v predhriatej rúre zhruba 60 minút. Cesto testujeme špajľou. Chlebík by mal byť krásne vláčny, (ja som v tortovej forme s priemerom 24cm pekla 70 minút).
Počet porcií:
8 porcií
Doba prípravy:
15minút + cca 60-70 min pečenia
Grizly.sk - potraviny pre zdravú cestu životom Zháňate orechy a semienka, strukoviny a obilniny? Na jednom mieste je spoločne so sušeným ovocím, orechovými masly a ďalším pestrým výberom zdravých potravín za férové ceny nájdete v e-shope Grizly.sk.

zisti viac

E-mailový obežník Vegmania.sk

Chcete dostávať užitočné tipy a triky z rastlinnej kuchyne alebo tematické recepty podľa ročných období do vašej pošty? Venujte mi e-mail a ja vám 1x do mesiaca napíšem.