Kategória receptu: Vegánske

Hľadáte zdravé recepty? Potom ste na správnej adrese. Vyberte si z viac ako troch stoviek čisto rastlinných jedál z obilnín, cestovín, strukovín, orechov a semien, jedlých húb alebo rôznych druhov zeleniny. Až už sú to nátierky, šaláty, polievky, guláša alebo omáčky mnohých svetových kuchýň.

Šosovicový šalát

Šošovicový šalát s kukuřízkom

15. 01. 2023   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Šaláty

Šošovicu prepláchneme pod tečúcou vodou, vložíme do menšieho hrnca a zalejeme vodou. Pridáme pol lyžičky soli, privedieme do varu. Potom plameň stlmíme a pod pokrievkou varíme 20 minút. Vodu zlejeme a šošovicu … více

Placky z brokolice a kuskusu

Placky z brokolice a kuskusu

05. 01. 2023   napsal/a: Kristýna Petričková | druh jedla: Prílohy

Pol hrnčeka kuskusu dáme do misky a zalejeme jedným hrnčekom horúcej vody. Pridáme štipku soli, premiešame a zakryjeme tanierikom. Dáme bokom. Brokolicu rozoberieme na menšie ružičky a povaríme pár minút v slanej … více

Lokše

Lokše na sladko s makom

20. 12. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Dezerty

Zemiaky umyjeme a neolúpané ich vložíme do vriacej vody. Varíme do ich zmäknutia (10 -15 minút, závisí od veľkosti). Potom vodu zlejeme a zemiaky necháme vychladnúť. Výchladnuté zemiaky olúpeme a na jemné … více

tekvicové brownies

Tekvicové brownies

14. 12. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Dezerty

Zostala vám doma tekvica? Upečte si výborné tekvicové brownies! Ako prvé si potrebujeme pripraviť tekvicové pyré – tekvicu prekrojíme napoly a lyžicou vydlabeme semienka. Položíme do pekáča rozkrojenou časťou dole. Podlejeme hrnčekom … více

Staročeský hubový kuba

Staročeský hubový kuba

10. 12. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Balíček krúp prepláchneme, vložíme do hrnca so studenou vodou, osolíme a varíme zhruba pol hodiny, kedy sú krúpy tak akurát. Necháme ich ešte pár minút dôjsť a scedíme. Na oleji opražíme nadrobno … více

Cibuľový koláč

Cibuľový koláč

05. 12. 2022   napsal/a: Kristýna Petričková | druh jedla: Dezerty

Do misy nasypeme hladkú múku, sušené droždie, štipku soli a nalejeme vlažnú vodu. Zmiešame a zapracujeme do hladkého cesta. Misu prikryjeme utierkou a necháme v teple kysnúť hodinu. Ak vykysnuté cesto preložíme … více

13nov/22

Kuskus s tofu a kešu parmezánom

13. 11. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Hrnček kuskusu nasypeme do misky a zalejeme dvoma hrnčekmi horúcej vody. Osolíme štvrť lyžičkou soli, premiešame a zakryjeme tanierikom. Dáme bokom. Očistíme si a nakrájame zeleninu – cibuľu na prúžky, strúčiky cesnaku … více

Hustá kapustnica s hubami

Hustá kapustnica s hubami

27. 10. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Polievky

Do kapustnice (na Morave zvanej aj kyselice) patrí podľa mnohých klobása. Kapustnica bez mäsa ale bola za chudobných čias našich babičiek a pradedov celkom bežná. Výbornú chuť jej totiž dodajú sušené huby, … více

Hustý kokosový jogurt

Hustý kokosový jogurt

24. 10. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Raňajky

Skúšali ste robiť domáci jogurt z kokosového mlieka? Asi vás prekvapilo, že nezhusol. Z mojej skúsenosti totiž jediné z rastlinných mliek, ktoré fermentáciou zaručene zhustne, je to sójové (má totiž väčší podiel … více

Šošovicová polievka

Šošovicová polievka

20. 10. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Polievky

Variant šošovkových polievok existuje celý rad. Na túto klasickú sa hodia nelúpané druhy šošoviek – tradičná zelená, tmavozelená, červená a obzvlášť zaujímavú farbu urobí čierna beluga. Šošovky sa nutne namáčať nemusia, ale … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?