Šošovicový šalát s kukuřízkom
Šošovicu prepláchneme pod tečúcou vodou, vložíme do menšieho hrnca a zalejeme vodou. Pridáme pol lyžičky soli, privedieme do varu. Potom plameň stlmíme a pod pokrievkou varíme 20 minút. Vodu zlejeme a šošovicu … více
Hľadáte zdravé recepty? Potom ste na správnej adrese. Vyberte si z viac ako troch stoviek čisto rastlinných jedál z obilnín, cestovín, strukovín, orechov a semien, jedlých húb alebo rôznych druhov zeleniny. Až už sú to nátierky, šaláty, polievky, guláša alebo omáčky mnohých svetových kuchýň.
Šošovicu prepláchneme pod tečúcou vodou, vložíme do menšieho hrnca a zalejeme vodou. Pridáme pol lyžičky soli, privedieme do varu. Potom plameň stlmíme a pod pokrievkou varíme 20 minút. Vodu zlejeme a šošovicu … více
Pol hrnčeka kuskusu dáme do misky a zalejeme jedným hrnčekom horúcej vody. Pridáme štipku soli, premiešame a zakryjeme tanierikom. Dáme bokom. Brokolicu rozoberieme na menšie ružičky a povaríme pár minút v slanej … více
Zemiaky umyjeme a neolúpané ich vložíme do vriacej vody. Varíme do ich zmäknutia (10 -15 minút, závisí od veľkosti). Potom vodu zlejeme a zemiaky necháme vychladnúť. Výchladnuté zemiaky olúpeme a na jemné … více
Zemiaky umyjeme av šupke uvaríme v osolenej vode domäkka. Zemiaky z vody vyberieme a necháme cez noc vychladiť. Druhý deň dáme do hrnca kapusty a zalejeme hrnčekom vody. Pridáme 1/2 lyžičky celej … více
Zostala vám doma tekvica? Upečte si výborné tekvicové brownies! Ako prvé si potrebujeme pripraviť tekvicové pyré – tekvicu prekrojíme napoly a lyžicou vydlabeme semienka. Položíme do pekáča rozkrojenou časťou dole. Podlejeme hrnčekom … více
Balíček krúp prepláchneme, vložíme do hrnca so studenou vodou, osolíme a varíme zhruba pol hodiny, kedy sú krúpy tak akurát. Necháme ich ešte pár minút dôjsť a scedíme. Na oleji opražíme nadrobno … více
Šampiňóny umyjeme a odstránime nohy. Prstom vydlabeme vnútro, aby nám vzniklo čo najviac miesta na náplň. Najlepšie šampiňóny na plnenie sú portobello, pretože ich klobúky sú veľké a pevné. Ale ak máte … více
Do misy nasypeme hladkú múku, sušené droždie, štipku soli a nalejeme vlažnú vodu. Zmiešame a zapracujeme do hladkého cesta. Misu prikryjeme utierkou a necháme v teple kysnúť hodinu. Ak vykysnuté cesto preložíme … více
Zostala vám doma ryža? Čo s ňou? Skúste tieto rýchle ryžové guličky. Ja do zvyšku ryže primiešali biele aj čierne sezamové semienka (pre zvýšenie bielkovín a zdravých tukov) a na dochutenie údenú … více
V hrnci na troške oleja necháme zosklovatieť nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme na prúžky nakrájanú bielu papriku. Spoločne restujeme do zozlatnutia cibule. Prisypeme nadrobno nakrájaný cesnak. Premiešame. Pridáme tri bobkové listy, pol lyžičky … více
Zapneme rúru na 180 stupňov. Do jednej misy dáme 350g preosiatej polohrubej múky s 1 kypriacim práškom do perníka. Pridáme 120g trstinového cukru a 30g kakaa. Premiešame. Do druhej misy roztlačíme 1 … více
Koření, sojovou omáčku, olej a horčici smícháme dohromady, přidáme protlačený nebo najemno nastrouhaný česnek a na plátky pokrájenou cibuli. Seitan nakrájíme na kostky nebo nudličky, promícháme v marinádě a necháme alespoň hodinu … více
Hrnček kuskusu nasypeme do misky a zalejeme dvoma hrnčekmi horúcej vody. Osolíme štvrť lyžičkou soli, premiešame a zakryjeme tanierikom. Dáme bokom. Očistíme si a nakrájame zeleninu – cibuľu na prúžky, strúčiky cesnaku … více
Na panvici som osmahla jednu stredne cibuľovou cibuľou, nakrájanou na krúžky alebo polmesiaca, kým nebola krásne zlatá. Potom som pridala hromadu nakrájaný húb (v tomto prípade šampiňóny) a restovala ich, kým nezmavli … více
Do kapustnice (na Morave zvanej aj kyselice) patrí podľa mnohých klobása. Kapustnica bez mäsa ale bola za chudobných čias našich babičiek a pradedov celkom bežná. Výbornú chuť jej totiž dodajú sušené huby, … více
Skúšali ste robiť domáci jogurt z kokosového mlieka? Asi vás prekvapilo, že nezhusol. Z mojej skúsenosti totiž jediné z rastlinných mliek, ktoré fermentáciou zaručene zhustne, je to sójové (má totiž väčší podiel … více
Zelerové hranolky upečieme s lyžicou olivového oleja, soľou, korením, kurkumou, mletou paprikou. Zhruba v polovici pečenia pridáme hokkaido a cuketu s kvapkou olivového oleja, cesnakom, adžikou – tie sa pečú kratšiu dobu. … více
Lasagne s bolonskou omáčkou z červenej šošovky, bešamelom zo sójového mlieka, syrom Violife, paradajkami a čerstvou bazalkou. Omáčku pripravíme tak, že osmažíme cibuľu, kým nezosklovatí. Pridáme dve väčšie paradajky, sparené, olúpané a … více
Variant šošovkových polievok existuje celý rad. Na túto klasickú sa hodia nelúpané druhy šošoviek – tradičná zelená, tmavozelená, červená a obzvlášť zaujímavú farbu urobí čierna beluga. Šošovky sa nutne namáčať nemusia, ale … více
Cibuľu pokrájajte na drobno a na panvici ju na repkovom oleji pomaly smažte. Už do horúceho oleja pridajte lyžičku rímskej rasce. Akonáhle začne cibuľa zlátnuť, pridajte na sekaný cesnak a krátko spoločne … více