Typ jedla: Hlavné chody

Naše vege recepty kladú dôraz na varenie z celistných surovín. Pokiaľ k nim pridáte porciu surovej, fermentovanej či šetrne tepelne upravenej zeleniny a naklíčených semien. Získate tanier podľa zásad zdravej výživy a vyváženého jedálnička. Vyberte si z pestrej palety vegánskych (a tým zároveň aj vegetariánskych) hlavných chodov. A presvedčte sa, že zdravé varenie môže byť aj veľmi chutné. Či už ide o cestoviny, rizota, strukovinové jedlá alebo zeleninové omáčky alebo guláša.

Ovocné "tvarohové" knedle

Ovocné “tvarohové” knedle

25. 06. 2022   napsal/a: Lenka Špaček | rubrika:

Patríte k milovníkom ovocných knedlí? Je to taká naša česká špecialita a neviem ako vy, ale u nás doma môžeme knedle nielen na obed, ako hlavný chod, ale aj ako dezert alebo … více

Raw karbonátok z pekanových orechov

Raw karbonátok z pekanových orechov

06. 06. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Pekánové orechy cez noc namočíme. Ľanové semienko pomelieme alebo rozmixujeme na múku. Pekanové orechy je z mojej skúsenosti vhodné pokosiť v mixéri či robote zvlášť, až potom pridať ľanové semienko a ďalšie … více

Kozmatica z cícerovej múky

Kozmatica z cícerovej múky

01. 06. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Klasická kozmatice, teda obaľované kvety bazy čiernej, sa smaží v cestíčku z múky, vajec a mlieka. Navyše vo vyššej vrstve tuku. Ako ju urobiť v čisto rastlinnej verzii, výživovo vyváženú a ideálne … více

Zapečený karfiol

Zapečený karfiol

20. 05. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Bešamelová omáčka: Sójové mlieko necháme v hrnci 5 minút prevariť. Na oleji orestujeme hladkú múku, zalejeme mliekom a za pravidelného miešania varíme 15 minút. Akonáhle je omáčka lesklá a hladká, osolíme ju … více

Chrenová omáčka

Chrenová omáčka so seitanom

17. 05. 2022   napsal/a: Lenka Špaček | rubrika:

Chrenová omáčka je takou českou klasikou – s kysnutou knedľou a v rastlinnom variante s opečeným tofu, tempehom či seitanom. Patríte k milovníkom chrenu alebo ho nevyhľadávate? Klasické „smotanové“ omáčky sú založené … více

Plnený baklažán

Plnený baklažán

02. 05. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Baklažán dôkladne umyjeme a rozkrojíme pozdĺžne na polovicu. Nožom cca 2 cm od okraja vyrežeme oválny otvor a potom vnútornú časť opatrne nakrojíme pozdĺžne aj priečne. Dužinu vydlabeme lyžicou a odložíme ju … více

Kari z čiernej šošovice

Kari z čiernej šošovice

14. 04. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Čiernu šošovicu (známu ako beluga) namočte na 2 – 3 hodiny do studenej vody. Vodu potom vylejte, doplňte čerstvú, zľahka osoľte a dajte variť na mierny plameň. Medzitým tekvicu hokkaidó očistite a … více

Paradajková omáčka

Paradajková omáčka

13. 04. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Olúpte cibuľu a pokrájajte ju na drobno. Vymažte ju na oleji, kým nezačne zlátnuť. Stiahnite plameň na minimum, pridajte strukovinovú múku (je podstatne výživnejšia, ale ak nemáte, môžete použiť aj klasickú pšeničnú) … více

Chilli con carne

Chilli con carne

07. 04. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Fazuľu namočíme na 10 – 12 hodín do vody. Potom vodu vylejeme, nahradíme čerstvú, mierne osolíme a uvaríme do mäkka (75 – 90 minút). Sójové mäso pripravíme podľa receptu na výpečky (tzn. … více

Krémové šampiňónové rizoto

Krémové šampiňónové rizoto

06. 04. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Hubová rizota majú pomerne nevýraznú farbu. Aj preto som využil červenú cibuľu, ktorá má navyše sladšiu chuť. Cibuľu olúpte, nakrájajte na drobno a opražte na oleji do sklovata. Šampiňóny očistite a pokrájajte … více

Hubový guláš

Hubový guláš

01. 04. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Cibuľu pokrájame pozdĺžne na mesiačiky. Na oleji ju osmažíme až za zlatista. Zaprášime lyžičkou sladkej a lyžičkou štipľavej papriky a pol lyžičkou rasce. Pridáme nasekaný cesnak a vzápätí huby pokrájané na menšie … více

Robi čína s jasmínovou rýží

Robi čína s jazmínovou ryžou

26. 03. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Robi rezančeky naložíme ich aspoň na hodinu do vodou ľahko rozriedenej sójovej omáčky, dochutenej prípadne ďalším korením. Sušené judášovo ucho alebo shitake namočíme na hodinu do studenej vody, potom pokrájame na menšie … více

Pečený seitan na cibuli

Pečený seitan na cibuli

15. 03. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Seitan pokrájame na menšie kocky a vložíme do misky spoločne s dvoma lyžicami sójovej omáčky, korením, lyžicou oleja a dva strúčiky jemne postrúhaného cesnaku. Pridáme dve menšie cibule nakrájané na prúžky. Naložíme … více

Pórková omáčka na špagety

Špagety s pórovou omáčkou

06. 03. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Špagety uvaríme v osolenej vode podľa návodu na skus. Ja mám najradšej celozrnné špagety Alnatura, ktoré nielenže dobre chutia, ale majú vďaka prirodzenej vláknine a minerálom a vitamínom zo šupky aj výrazne … více

Karbonátky z červenej repy

Karbonátky z červenej repy

28. 02. 2022   napsal/a: Kosmetika hrou | rubrika:

Do veľkej misy dáme drvinu z odšťavnenej zeleniny, nakrájame cibuľku nadrobno a pridáme do misy. Zasypeme múkou a doriedime vodou alebo rastlinným mliekom podľa potreby, aby vznikla hustejšia kaša. Pridáme semienka a … více

Tofu „čína“ s ryžou

Tofu „čína“ s ryžou a shitake

17. 02. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Tento recept sa dá rôzne obmieňať podľa zeleniny, ktorú máme práve po ruke. Balíček natural tofu nakrájame na tenké plátky a uprostred ešte na pol a naložíme ich aspoň na hodinu do … více

Vegánsky segedínsky guláš

Vegánsky segedínsky guláš

16. 02. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Segedínsky guláš bez mäsa? Máme pre vás hneď tri varianty – so sójovým mäsom, dobáčikmi alebo údeným tempehom a zemiakovou knedľou. Rastlinnú smotanu som použil domácu rastlinnú, ale môžete využiť kupovanú. A … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?