Päť rokov s mixérom G21 Perfect Smoothie Vitality

G21 Perfect Smoothie

Ešte pred pár rokmi som tvrdil, že za slušný stolný mixér nemusíte dať majland. A ospevoval som moju Etu Ergo 7011 za štrnásť stoviek. Nechcel som tým ale povedať, že kupovať si drahší či priam drahý mixér nemá zmysel, ale odovzdať myšlienku – naučte sa mixér poriadne využívať a potom zvážte kúpu (polo) profesionálneho stroja. A sám som sa touto ideou tiež inšpiroval.

Pred časom som predsa len zatúžil po výkonnejšom stroji. O značke a modeli som mal vopred jasno – vďaka internetovým recenziám aj osobným odporúčaniam bol jasným favoritom mixér G21 Perfect Smoothie. Ten má niekoľko súrodencov a dnes už aj novšie rady, vrátane pokročilejšieho bračeka s digitálnym displejom. Po programoch som však netúžil a vystačil si s manuálnym ovládaním typu Perfect Smoothie Vitality. Jeho veľkou výhodou je možnosť dokúpiť si aj menšiu nádobu s objemom 0,9 litra, ktorú som si čoskoro zaobstaral tiež. A aké sú moje skúsenosti s týmto päťkilovým maznáčikom po piatich rokoch využívania?

Dnes už mám jasno – investícia do silnejšieho mixéra sa rozhodne oplatí. Používam ho oveľa častejšie – prakticky každý deň. Príkon 1680W a až 32 tisíc otáčok dokáže hotové divy. Z orieškov je múka v priebehu niekoľkých sekúnd (treba na obľúbený sezamezán). Pri báječnej zmrzline zo mrazených banánov sa nemusím báť, že mixér napriek ľadovému obsahu zavarím. Pri príprave rastlinných mliek mám vďaka lepšiemu rozmixovaniu väčšiu výťažnosť. A hummus je konečne dokonale hladký a krémový.

Na čo najčastejšie mixér využívam?

  • Smoothies – vedľa kaší sú tieto husté koktejly mojou najčastejšou raňajkami. Obvykle si robím zelené s listovou zeleninou. Ako obmenu striedam polevu z rozmixovaných orieškov, ktorými polejem nakrájané jablká alebo ich len posypem čerstvo namletým makom.
  • Rastlinné mlieka – pretože jem pomerne často tofu a tempeh, snažím sa vyhnúť mlieku sójovému. Zo semienkových mliek si najčastejšie robím konopné (z nelúpaných semienok), so silným mixérom ako je Perfect Smoothie je rýchlo pripravené a bezozvyškové mlieko či (s menším množstvom vody) smotana z kešu orieškov, na omáčky a polievky používam osvedčenú smotanovú kombináciu kokos / ovsené vločky, dochutenú lahôdkovým droždím.
  • Zahusťovanie – čo som sa naučil cícer na paprike s rozmixovaním časti cícera zvlášť na omáčku, používam tento fígeľ naozaj často. Pri prvých pokusoch ležala omáčka ťažko na dne žalúdka, tak som ju začal odľahčovať – ​​pridal som polovicu menšej cukety, najlepšie výsledky potom mala omáčka kombinujúca do mäkka rozmixovaný cícer s upečenou tekvicou hokkaidó alebo bielej fazule paradajkovým pretlakom a malým kúskom zázvoru.
  • Nátierky – u nich má Perfect Smoothie predsa len svoje limity. Pokiaľ nerobíte nátierku pre väčší počet ľudí, vo veľkej nádobe skončí veľa nátierky po stenách a pod nožmi (z pod nich sa “doluje” naozaj ťažko). V tomto prípade sa jednoznačne hodí menšia nádoba (0,9l). Perfect Smoothie ale rozhodne vie perfektný hummus (používam aj menšie množstvo vody z cícera) alebo jeho repovú alternatívu.

perfect-smoothie-02.jpg

Betónovanie datľami

Zvláštnou kapitolou sú domáce raw tyčinky. Rád chodím do prírody a po horách a komerčné müsli tyčinky som už nemohol vidieť a kupované raw (Lifefood a spol.) si doprajem len občas, pretože sa mi zdajú drahé. Pri domácej výrobe vyjdú zhruba na tretinu (plus samozrejme váš čas). Vyrábam ich tak, že rozmixujem 1 diel sušených datlí bez kôstky a 1 diel zvyšných surovín (v rôznych obmenách a pomeroch oriešky, semienka, ovsené vločky a do verzie na cesty a hory aj rastlinný proteín). Postup je taký, že najskôr všetko suché rozmixujem na múku a potom postupne pridávam datle, kým sa nespoja do kompaktnej hmoty. Z nej sa potom vytvaruje cesto a nakrájajú tyčinky.

Na túto operáciu je naozaj potrebný výkonný mixér, z mojej skúsenosti je to pre neho najnáročnejšia drina. Zmes je suchá as pridaním datlí dáva motoru skutočne zabrať. O tom som sa presvedčil, keď som raz mixoval až príliš dlho a navyše som v menšej nádobe stúchadlom zmes na nožoch doslova zabetónoval a mixér sa bohužiaľ zastavil a už nerozbehol. Pár dní som bol z toho nešťastný a potom ho poslal poštou na opravu. Bol som veľmi milo prekvapený, že som ho mal už za 5 (!) dní späť doma, opravený a vďaka záruke zadarmo. Servis G21 funguje na jedničku.

Odvtedy používam pri výrobe tyčiniek vždy väčšiu nádobu, aby pri tlačení šťouchadlom na nože mala zmes dosť priestoru a netrvám, že musia byť všetky datle rozmixované do hladka. Veď rovnako tyčinky hryziem.

Zhrnutie

Za päť rokovpoužívania ma stále neopustilo nadšenie, čo všetko mixér zvládne a ako rýchlo môžem mať napríklad zdravé raňajky. Keď som ho mal rozbitý a v oprave, a vrátil sa dočasne k predtým obdivovanej Ete, videl som ten rapídny prepad vo výkone a tešil sa, až ho budem mať späť. Výkon G21 Perfect Smoothie je vo svojej kategórii mixérov strednej triedy k pomeru k cene okolo 200 euro naozaj výborný.

Klady:

  • vysoký výkon a otáčky
  • možnosť dokúpiť si menšiu nádobu (typ Vitality)
  • nádoba zvláda aj horúce suroviny
  • predĺžená záruka (2+2 roky)
  • skvelý servis (mám osobne vyskúšané)

Zápory:

  • zle sa vyberá spod nožov
  • veľké rozmery a hlučnosť (zodpovedajú však výkonu a G21 začali predávať aj odhlučnenejšiu verziu)
Zaujal vás mixér G21 Perfect Smoothie Vitality? Nielen mixéry, ale napríklad sušičku alebo odšťavovač kúpite priamo v e-shope výrobcu www.epenta.sk a s kódom VEGMANIASK dostanete 10% zľavu. Tú uplatníte tak, že vložíte slovo VEGMANIASK do políčka pre zľavový kupón v nákupnom košíku e-shopu.
publikováno: 23. 07. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný

E-mailový obežník Vegmania.sk

Chcete dostávať užitočné tipy a triky z rastlinnej kuchyne alebo tematické recepty podľa ročných období do vašej pošty? Venujte mi e-mail a ja vám 1x do mesiaca napíšem.