Vegánske zmrzliny

Vegánské zmrzliny

K letu bezpochyby patria zmrzliny. Ľadové osvieženie, ktoré milujú malí i veľkí. Pri prechode na vegánsku stravu sa na prvý pohľad môže zdať, že zmrzlinám odzvonilo a budete sa bez nich musieť zaobísť. To je ale iba prvý pohľad. Vegáni sa bohudík (bohužiaľ pre postavu do plaviek) zmrzliny vzdávať nemusia, naopak ponuka je pomerne veľká, len treba vedieť na čo si dať pozor pri výbere. Nielen o kupovaných, ale aj o príprave domácich zmrzlín bude dnešným letom prevoňaný článok.

Ponuka vegánskych zmrzlín v obchodoch

Pri výbere v obchodoch takmer všade narazíte na ovocné sorbety, ktoré sú z veľkej časti čisto vegánske. U krémových je to trošku zložitejšie, pretože aj tie lacné mávajú väčšinou v sebe mliečny tuk, odstredené mlieko či srvátku, najmä u nanukov s čokoládovou polevou či náplňou. Rovnako sa môžete stretnúť s vaječným bielkom v sorbetoch, najmä u tých menej kvalitných kopčekových.

Ďalším rizikom sú farbivá a emulgátory, z ktorých asi najčastejšie je farbivo karmín (z tiel chrobákov) a mono a diglyceridy mastných kyselín. Pozitívne ale je, že mnoho výrobcov od škodlivých emulgátorov opúšťa a arómy, farbivá aj iné emulgátory sú nahradzované zdravšími, často vegánskymi variantmi. Všeobecne platí, že čím lacnejšia zmrzlina, tým väčšia pravdepodobnosť, že nebude zdravá a bude obsahovať plno náhradiek.

Keď sa vydáte na kopčekovú zmrzlinu, nezabúdajte, že neveganský môže byť aj kornútok. Pokiaľ pôjde o bežnú predajňu, kde majú aj neveganskú ponuku, bude pravdepodobne kornúť obsahovať živočíšnu zložku. V takom prípade si môžete zmrzlinu zakúpiť do papierových mištičiek.

Sorbety

U sorbetov v cukrárňach sa často stretnete s vegánskou ponukou, ale radšej sa spýtajte, niekde sa do čistých ovocných zmrzlín pripletie bielok, niekde tiež v snahe ušetriť, nahrádzajú časť ovocia mliečnym výrobkom. Ale v kvalitnom sorbete by ste nemali nič iné ako zrelé ovocie a cukor nájsť.

U balených nanukov – sorbetov by som skôr upozornila na veľký a častý obsah mnohokrát aj zdraviu škodlivých farbív (najmä u modrých a žiarivých farieb) a vysoký podiel cukrov a glukózovo-fruktózového sirupu. Z najznámejších značiek sú vegánske napr. Calipo, Tesco Freefrom, Lidl Vermondo, Mrož sorbety, Höfingers, Algida Solero, Polaretti a iné.

Krémové zmrzliny

Z kupovaných “smotanových” je asi najznámejším a najobľúbenejším nanukom vegánskej Magnum (aj v mini verzii). Z ďalších by som rada vymenovala napríklad Ben and Jerry’s, Alpro vegan rastlinná zmrzlina, My love my life, Algida Smile Vegan Almond , Vemondo (slaný karamel, vanilka a lesné ovocie v tégliku, alá Magnum na drievku), Rawito, Kaufland Take it veggie, Joya, lupinová zmrzlina Luve, Valsoia a ďalšie.

Vegánske zmrzliny

Ako si vyrobiť vegánske zmrzliny doma

Samozrejme veľa ľudí namietne, že lepšia je zmrzlina domáca, človek vie, čo v nej je, môže byť aj úplne zdravá a každý si môže pripraviť zmrzlinu presne podľa svojej chuti. Nebojte, aj na vás sme mysleli a spísali zoznam osvedčených domácich zmrzlín.

Sorbety

Zmrzlina môjho detstva je jahodový a marhuľový sorbet, ktorý nám mamka vždy pripravovala z prezretých domácich jahôd a marhúľ. Spomienka na marhuľový sorbet v plastových téglikoch od horčice len tak niečo nevymaže. Ovocný sorbet snáď nejde pokaziť a dá sa pripraviť z akéhokoľvek ovocia s rôznym podielom cukru alebo iného sladidla. Ideálne sa riaďte sezónou a lokálnosťou. Ak túžite po luxusnom zážitku, bez zrelého ovocia sa nezaobídete.

Jahodový sorbet ako od babičky

  • 500 g zrelých pevných jahôd
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 100 ml vody
  • 100 g cukru

Postup
Najprv si zvarte vodu s cukrom a nechajte vychladnúť. Jahody rozmixujte spolu s citrónovou šťavou a vychladnutým cukrovým rozvarom. Odporúčam mixovať dlhšie, hmota sa krásne prevzdušní a sorbet potom bude krásne nadýchaný. Zmrzlinu rozdeľte do malých misiek (napr. od jogurtu) a dajte zamraziť.

Tip: V DM drogérii kúpite jednorazové vrecúška práve na domáce zmrzliny.

Marhuľovo-mangový sorbet bez cukru

  • 300 g zrelých marhúľ
  • 300 g zrelého manga
  • pár lístkov medovky

Postup
Marhule aj mango očistite a nakrájajte na kocky. Pridajte medovku a dajte zamraziť. Kocky potom vo výkonnom mixéri rozmixujte na hladký krém a následne môžete ihneď servírovať. Pokiaľ nemáte výkonný mixér, tak ovocie pomixujte čerstvé a potom dajte zamraziť.

Tip: Rýchle a chutné ovocné nanuky pripravíte aj zamrazením detských výživ.

Krémové zmrzliny

Pár úvodných tipov:

    Ak pri krémových zmrzlinách je vhodnejšia príprava v zmrzlinovači alebo aspoň počas zamrazovania zmes niekoľkokrát vytiahnite z mrazničky a premiešajte. Zabránite tak tomu, aby bola zmrzlina plná kryštálov vody.
  • Pri príprave smotanových zmrzlín siahnite po rastlinných mliekach hutnejšej konzistencie. Ako stávka na istotu sa mi javí kokosové mlieko, ktoré dodá vôňu, chuť i príjemnú konzistenciu, sójové mlieko, ovsené mlieko či orieškové mlieko (kešu, lieskoorieškové, mandľové).
  • Naopak ryžové mlieko sa mi príliš neosvedčilo, v prípade nutnosti použitia odporúčam skôr siahnuť po rastlinnej šľahačke či smotane alebo mliečnu zložku nahradiť zmrazeným banánom. Tofu sa tiež príliš nehodí. Po zamrazení mení štruktúru a tofu nanuky sú štipľavé na jazyku.
  • Jemnejšiu konzistenciu docielite pridaním orechového masla.

Teraz sa poďme pustiť do našich smotanových favoritov. Chcete čokoládu, ananás, malinu či niečo nezdravšie ako Snickers či Oreo zmrzlina?

Čokoládová zmrzlina bez cukru

  • 2 mrazené banány
  • 1 lyžica lieskovoorieškového masla
  • 50 g rozpustenej horkej čokolády
  • 50 g nasekanej čokolády

Postup
Mrazené banány zalejte vychladnutou rozpustenou čokoládou a spolu s lieskovoorieškovým maslom vymixujte do hladkého krému. Potom opatrne primiešajte nasekanú čokoládu a dajte do mrazničky stuhnúť.
Pre extra čokoládový zážitok pred podávaním polejte čokoládovou polevou a posypte opraženými lieskovými orieškami.

Kokosovo-malinová zmrzlina

  • 1 plechovka kokosového mlieka
  • 2 hrsti malín
  • voliteľne lyofilizované maliny, jahody (pre výraznejšiu ovocnú chuť)
  • čakankový sirup na dosladenie

Postup
Mlieko vyšľahajte s nadrvenými malinami a čakankovým sirupom. Potom rozdeľte do tvorítok na zmrzlinu a nechajte zamraziť. Alebo len dajte do vaničky a zamrazte vcelku. Len pri mrazení vo vaničke odporúčam zmesou niekoľkokrát počas mrznutia zamiešať, zmrzlina potom bude jemnejšia. Na vylepšenie môžete zmrzlinu namočiť do bielej čokolády a posypať drvenými mandľami.

Vegánske zmrzliny

Piňa Colada zmrzlina

  • 1 plechovka kokosového mlieka
  • 150 ml ananásovej šťavy (ideálne z čerstvého ananásu)
  • 1 lyžička rumovej arómy
  • voliteľne limetková šťava

Postup
Tuhú časť kokosového mlieka vyšľahajte s ananásovou šťavou a rumovou arómou do hladkého krému. Ten dajte do formičiek na nanuky a zamrazte. Pre lepší zážitok môžete do zmesi pridať aj trochu strúhaného kokosu alebo dužiny z ananásu.

Oreo zmrzlina (2 nanuky)

  • 4 Oreo sušienky
  • 8 lyžíc kokosového mlieka z plechovky (tuhá časť)
  • čokoládová poleva

Postup
Sušienky rozdrvte a premiešajte s kokosovým mliekom. Dajte do foriem na nanuky, zapichnite drievka a dajte zmrznúť do mrazničky. Po zamrznutí ešte namočte do čokoládovej polevy.

Zdravá snickers zmrzlina (2 nanuky)

  • 1 banán
  • 2 lyžice arašidového masla
  • 2 lyžice drvených arašidov
  • čokoládová poleva

Postup
Banány rozkrojte na polovicu a každú časť napichnite na drievko. Banány zboku potrite arašidovým maslom a obaľte v drvených orechoch. Dajte zamraziť do mrazničky. Po zamrazení ešte namočte do čokoládovej polevy.

Kombinované zmrzliny

Výbornú chuť i krásny vzhľad dosiahnete kombinovaním viacerých druhov zmrzlín do jedného nanuku. Kombináciou sorbetov s krémovou zmrzlinou dosiahnete fenomenálne kombinácie. Čo tak skombinovať kyselkavý sorbet z citrónu či pomaranča s krémovou vanilkovou z kešu mlieka? Alebo lieskooriešková krémová s mangom, čokoládová doplnená pikantnou malinovou, kávová v kombinácii s marhuľovým sorbetom či vanilková s kúskami čokolády v kombinácii s čiernymi ríbezľami. Mňam.

Na záver jeden tip pre odvážlivcov, a to fazuľová zmrzlina. 200 g červených uvarených a vychladených fazule rozmixujte na krém s 40 g práškového cukru a 5 lyžicami rastlinného mlieka na jemnú kašu a dajte zamraziť. Zmrzlina je síce štruktúrou trochu iná ako je klasika, ale je to príjemná zmena. Ideálne do kombinácie so šľahačkou. Nájde sa nejaký milovník proteínov, ktorý ju vyskúša?

publikováno: 12. 06. 2023   napsal/a: Lenka Špaček

E-mailový obežník Vegmania.sk

Chcete dostávať užitočné tipy a triky z rastlinnej kuchyne alebo tematické recepty podľa ročných období do vašej pošty? Venujte mi e-mail a ja vám 1x do mesiaca napíšem.