Krémové tekvicové rizoto

Recept pridal/a: Pavel Ovesný
Kuchyňa: Zeleninové jedlá
Druh jedla: Hlavné chody
Krémové tekvicové rizoto
Ingrediencie:

400 g ryže arborio ( = talianska guľatozrnná ryža)
1 ks tekvica hokaido
1 balenie údeného tempehu
1 l zeleninového vývaru
1 ks väčšia cibuľa
3 strúčiky cesnaku
150 ml sójovej smotany
olivový olej
soľ
trochu kvalitné sójové omáčky a agávového sirupu (zmiešame v hrnčeku dohromady)
rukola na ozdobenie

Postup:
  1. Zapneme si rúru na 180°.
  2. Tekvicu hokaido nelúpeme, iba ju umyjeme a prekrojíme napoly. Lyžicou vydlabeme mäkké vnútro a tekvicu rozkrájame aj so šupkou na kocky. Rozprestrieme na plech vyloženým papierom na pečenie, pokvapkáme olivovým olejom a posolíme. Dáme piecť do predhriatej rúry dozlatista (trvá to cca 20 minút).
  3. Do hlbokej panvice dáme na trochu oleja restovať cesnak a cibuľku pokrájanú nadrobno. Akonáhle začne cibuľka s cesnakom zlátnuť, prisypeme ryžu a všetko spoločne 2 minúty restujeme.
  4. Podlejeme cca pätinou pripraveného zeleninového vývaru, zamiešame a stlmíme plameň na polovicu. Akonáhle sa vývar vyvarí, prilejeme ďalšiu časť a opäť zamiešame. Takto pokračujeme až do zmäknutia ryže. Trvá to zhruba 20 – 25 minút.
  5. Akonáhle je ryža hotová, tekvica už bude tiež upečená. Vyberieme plech z rúry a polovicu preložíme do misy (druhú polovicu si necháme na ozdobenie rizota). Ponorným mixérom rozmixujeme. Toto tekvicové pyré vmiešame do ryže.
  6. Prilejeme sójovú smotanu a ešte minútku povaríme. Rizoto bude krásne krémové aj bez smotany vďaka škrobu v ryži arborio. Takže ak smotanu nemáte, vôbec to v tomto prípade nevadí.
  7. Na druhej panvičke si opražíme tempeh pokrájaný na malé kúsky dozlatista. Potom vypneme platničku a tempeh zalejeme troškou sójovej omáčky s agávovým sirupom. Zamiešame, aby omáčka obalila každý kúsoček a servírujeme!
  8. Rizoto na tanieri ozdobíme kockami upečenej tekvice, tempehovou slaninkou a posypeme napríklad rukolou.

Dobrú chuť..

Počet porcií:
4 porcie
Doba prípravy:
35 minút
Grizly.sk - potraviny pre zdravú cestu životom Zháňate orechy a semienka, strukoviny a obilniny? Na jednom mieste je spoločne so sušeným ovocím, orechovými masly a ďalším pestrým výberom zdravých potravín za férové ceny nájdete v e-shope Grizly.sk.

zisti viac

E-mailový obežník Vegmania.sk

Chcete dostávať užitočné tipy a triky z rastlinnej kuchyne alebo tematické recepty podľa ročných období do vašej pošty? Venujte mi e-mail a ja vám 1x do mesiaca napíšem.