1 hrnček celozrnnej ryže
1 cibuľa
1/2 menšieho póru
1/2 menšie cukety
1 mrkva
1 červená paprika
5 hlavičiek šampiňónov
2 lyžice hrášku (sterilovaného alebo mrazeného)
2 lyžice kukurice (sterilovaného alebo mrazeného)
100 ml zeleninového vývaru
Príprava celozrnnej ryže zaberie zhruba dvojnásobok času. Oproti klasickej bielej ryži ale získate viac vlákniny, minerálov, vitamínov a dlhší pocit sýtosti. A to dosť pádnych dôvodov celozrnnú ryžu aspoň občas do jedálnička zaraďovať.
Dobu varenia skrátime, ak ju na niekoľko hodín namočíte do vody. Opäť platí, že na prípravu 1 hrnčeka ryže použijeme 2 hrnčeky vody. Dáme si ju variť aspoň pol hodiny pred prípravou ostatných surovín. Celkový čas varenia celozrnnej ryže je 40 – 45 minút.
Olúpeme cibuľu a pokrájame ju na drobno. Na panvicu nalejeme 2 lyžice oleja a necháme ho rozohriať. Pridáme cibuľu a zvoľna ju vyprážame do ľahkého zlatnutia. Medzitým si očistíme a pokrájame zeleninu. Varianty záleží na sezóne, ja som ich volil tak, aby bolo rizoto čo najviac farebné – pór, cuketu, mrkvu, červenú papriku a tiež niekoľko hlavičiek šampiňónov. Všetko pokrájame na malé kocky.
Akonáhle cibuľa začne zlátnuť, pridáme na panvicu najskôr pór, mrkvu a šampiňóny, ktoré potrebujú dlhší čas. Občas zmes premiešame a po niekoľkých minútach pridáme aj cuketu a papriku. Po niekoľkých ďalších minútach občasného miešania bude zelenina vhodne mäkká. Pridáme uvarenú ryžu, hrášok, kukuricu a všetko podlejeme zeleninovým vývarom. Za stáleho miešania necháme prepojiť chute a odpariť prebytočnú tekutinu.
Ochutnáme a podľa vlastných preferencií prípadne dosolíme a okoreníme. A taniermi posypeme gomasiom alebo posypkovým semienkovým “syrom”. Dobrú chuť.