Cícerová nutella
Lieskové orechy zľahka opražíme na panvici. Môžeme použiť aj suché, ale opražené majú výraznejšiu chuť. Po opražení ich vložíme do mixéra a rozmixujeme na sucho na hrubšiu múku. Pridáme ostatné ingrediencie a … více
Inšpirujte sa paletou zdravých a čisto rastlinných receptov z bezlepkových obilnín (ryža, pšeno, pohánka, cirok, amarant, quinoa), strukovín (cícer, hrach, fazuľa, šošovica), orechov a semien, jedlých húb alebo rôznych druhov zeleniny. Od nátierok, cez polievky, omáčky až po hlavné chody.
Lieskové orechy zľahka opražíme na panvici. Môžeme použiť aj suché, ale opražené majú výraznejšiu chuť. Po opražení ich vložíme do mixéra a rozmixujeme na sucho na hrubšiu múku. Pridáme ostatné ingrediencie a … více
Zostala vám doma ryža? Čo s ňou? Skúste tieto rýchle ryžové guličky. Ja do zvyšku ryže primiešali biele aj čierne sezamové semienka (pre zvýšenie bielkovín a zdravých tukov) a na dochutenie údenú … více
Fazuľu nechajte namočenú cez noc. Ráno rovnako namočte krúpy a pohánku. Potom jednotlivé suroviny uvarte. Ideálne každú zvlášť, aby si zachovali ideálnu konzistenciu. Medzitým si na oleji opražte cibuľu. Akonáhle budete mať … více
Poznáte rezance soba? Jedná sa o pohánkové “špagety”, populárne sú hlavne v Japonsku. Veľká škoda, že sú tak drahé. Uvarte ich podľa návodu na obale. Na omáčku budete potrebovať veľkú cibuľu a … více
Na oleji osmažke nadrobno nakrájanú cibuľu (alternatívne môžete využiť pór). Akonáhle začne zlátnuť, pridajte jedno balenie mrazeného hrášku a zalejte a) zeleninovým vývarom alebo b) horúcou vodou so zeleninovým bujónom tak, aby … více
Pokrájajte cca 8 – 10 mrkví na hrubšie kolieska a na naparováku ich pod pokrievkou duste na miernom ohni asi 20 – 30 minút, kým nebudú mäkké. Presuňte ich do mixéra, pridajte … více
Zemiaky uvarte v šupke a nechajte vychladnúť. Medzitým pripravte pšeno. Pokojne môžete pridať viac vody, aby z nich vznikla hustá kaša. Zemiaky potom olúpte a najemno postrúhajte. Pridajte uvarené pšeno, 2 polievkové … více
Skúšali ste robiť domáci jogurt z kokosového mlieka? Asi vás prekvapilo, že nezhusol. Z mojej skúsenosti totiž jediné z rastlinných mliek, ktoré fermentáciou zaručene zhustne, je to sójové (má totiž väčší podiel … více
Na repkovom oleji som smažil nadrobno nakrájanú cibuľku, zatiaľ čo som bokom očistil tekvicu a pokrájal ju na menšie kúsky. Akonáhle cibuľa začala skĺbať, pridal som na olej tekvicu a občas premiešal, … více
Cibuľu nakrájajte na drobno a nechajte smažiť na 3 lyžiciach olivového oleja. Akonáhle začne zlátnuť, pridajte ryžu a minútu spoločne opekajte. Zasypte lyžicou sypkého zeleninového bujónu a zalejte pol pohárom horúcej vody … více
Núdza naučila Dalibora hústi a núdzne domáce zásoby ryže ma konečne donútili vyskúšať čirok, ktorý sa mi v špajze bez úžitku váľal snáď štvrť roka. Čirok patrí medzi obilniny, neobsahuje lepok a … více
Boršč pochádza z Ukrajiny, rozšíril sa ale aj do ďalších slovanských krajín. Má dnes mnoho variantov. My si ukážeme boršč bez mäsa, za to s kyslou červenou repou, ktorá dá polievke ten … více
Na známy taliansky dezert vo vegánskej verzii budeme potrebovať rastlinné mlieko, rastlinnú smotanu, vanilkový a třninový cukor a agar-agar (rastlinná alternatíva k želatine). Všetky ingrediencie zmiešame v hrnci, necháme priviesť do varu … více
Pilaf je niečo, do čoho sa pustím vždy, keď mám chuť na ľahké, jednoduché a rýchle jedlo z “jedného hrnca”. Zvlášť, keď je to z rýchlo uvarených a dobre chutiacich zŕn, ako … více
Pretože je sójové mlieko treba variť, je výhodnejšie si rovno urobiť väčšie množstvo. Pol kilogramu sójových bôbov (ideálne v bio kvalite) namočíme na 10 – 12 hodín do studenej vody. Pokúsime sa … více
Túto báječnú karobelu môžete urobiť v dvoch variantoch – buď ako polevu na ovocný šalát, ktorému dodá väčšiu sýtosť alebo ako sladkú nátierku. V prvom variante (určené na priamu spotrebu) môžete orechy … více
Paradajka patrí medzi polievkové klasiky. Za jej obľúbenosťou určite stojí aj fakt, že zrelé paradajky sú jedným z najlepších zdrojov onej piatej chuti, zvanej umami. Príprava rajskej polievky nezaberie viac ako 20 … více
Sírovec žltooranžový je drevokazná huba z čeľade trúdnatcovitých. Objavuje sa na kmeňoch živých listnatých stromov, ako ovocných stromoch v alejach, sadoch a záhradách, tak aj na vŕbach, agátoch a ďalších listnáčoch pri … více
Najprv vytvoríme pevný korpus: mandle (poprípade sa hodia kešu alebo vlašské orechy) namočíme na niekoľko hodín do vody. Tú potom sceníme a orechy spoločne s vykôstkovanými ďatľami rozmixujeme na hutnú hmotu. “Cesto” … více
Baklažán nakrájajte na cca centimetrové plátky, posoľte a nechajte vypotiť. Potom ho nakrájajte na menšie kocky. Na panvici rozpustite lyžicu kokosového oleja a až sa rozohrejete, pridajte lyžicu trstinového cukru a nechajte … více