Domáca karobela

Recept pridal/a: Pavel Ovesný
Kuchyňa: Bezmäsité jedlá
Druh jedla: Raňajky
Domáca karobela
Ingrediencie:

poleva na ovocie
cca 10 sušených vykôstkovaných datlí
60g lieskových orechov
30g kešu (je možné ich tiež nahradiť lieskovými orechmi)
2 lyžice praženého karobu
1dl voda

hustejší variant ako sladká nátierka
cca 10 sušených vykôstkovaných datlí
60g lieskových orechov
30g kešu (je možné ich tiež nahradiť lieskovými orechmi)
2 lyžice praženého karobu
30g kokosového oleja

Postup:

Túto báječnú karobelu môžete urobiť v dvoch variantoch – buď ako polevu na ovocný šalát, ktorému dodá väčšiu sýtosť alebo ako sladkú nátierku. V prvom variante (určené na priamu spotrebu) môžete orechy namočiť cez noc, budú mať lepšiu stráviteľnosť. Vložíme ich do mixéra, pridáme sušené datle (ak máte menej výkonný mixér, môžete ich tiež namočiť), karob a vodu a rozmixujeme do hladka. Ovocie pokrájam na menšie kúsky, polejem karobelou a mám výdatné raňajky. Občas ešte pred raňajkami športujem, takže do polevy pridávam aj jednu odmerku (cca 12g) svojho obľúbeného čokoládového proteínu.

Ak chcete vyrobiť sladkú nátierku ala Nutella, orechy nenamáčajte, alebo ich potom dobre osušte (voda by znižovala trvanlivosť). Použiť môžete násobné množstvo a vodu nahraďte kokosovým olejom, roztopeným vo vodnom kúpeli, aby sa zmes lepšie mixovala. Z mixéra potom karobelu premiestnite do pohára a skladujte v chladničke (pravdepodobne ju zjete oveľa skôr, než by “prešla” trvanlivosť).

Počet porcií:
2 porcie
Doba prípravy:
5 minút
poukaz na kurz vaření Zháňate orechy a semienka, strukoviny a obilniny? Na jednom mieste je spoločne so sušeným ovocím, orechovými masly a ďalším pestrým výberom zdravých potravín za férové ceny nájdete v e-shope Grizly.sk.

zisti viac

E-mailový obežník Vegmania.sk

Chcete dostávať užitočné tipy a triky z rastlinnej kuchyne alebo tematické recepty podľa ročných období do vašej pošty? Venujte mi e-mail a ja vám 1x do mesiaca napíšem.