100g vykôstkované datle
100g oriešky (mandle, lieskové orechy)
kokos, sezam na obalenie
Datle namočíme cez noc do vody, vodu ráno zlejeme (príp. necháme len trochu pre lepšie rozmixovanie) a rozmixujeme na lepivé “lekvár”. Orechy (pre lepšiu stráviteľnosť najlepšie aj namočené) rozmixujeme nahrubo. Zmiešame vo väčšej miske, odporúčam pridávať datle do orechov po menších dávkach a skúšať konzistenciu, ktorá by mala byť trochu tuhšia. Tvarujeme guličky, ktoré obaľujeme v kokose, sezamovom semienku alebo napríklad namletom maku.
Tip: Príliš datlí spôsobuje, že je potom zmes príliš mäkká a guličky zle držia tvar. Je potrebné cesto zahustiť napr. strúhaným kokosom, najideálnejšie potom trochou rozmixovaných ľanových semienok, ktoré skvele ťahajú vodu a po namočení sú výborným spojivom. Rovnako ako všetko ďalšie raw cukroví je dobré príliš neotáľať s konzumáciou.