Kokosové guličky

Recept pridal/a: Pavel Ovesný
Druh jedla: Dezerty
Kokosové guličky
Ingrediencie:

200g strúhaného kokosu
hrsť vykôstkovaných datlí
škorica

Postup:

Vykôstkované datle pretlačíme (občas sa v nich skrýva zabudnutá kôstka) a zalejeme studenou vodou. Necháme ich 2 hodiny, ale najlepšie cez noc napučiavať. Potom prebytočnú vodu zlejeme, bude príjemne sladká a môžete ju schovať na ďalšie použitie. Datle s malým množstvom vody krátko rozmixujeme na kašovitú hmotu.

Vložíme ju do strednej misy a pridáme 2/3 strúhaného kokosu (zvyšok necháme na obalenie) a škoricu podľa chuti. Všetko rukami dôkladne premiešame a prehneteme, nech sa datle s kokosom spoja na kompaktné cesto. Pokiaľ je príliš riedke, môžeme ho nechať 15 minút odležať v chladničke. Chladom a nasiaknutím tekutiny lepšie stuhne.

Malý kúsok “cesta” je najlepšie najskôr pevnejšie stlačiť v dlani a potom medzi dlaňami vytvarovať guľôčku. Tie potom obalíme vo zvyšnom kokose.

Tipy:

  • Kokos v ceste môžeme čiastočne nahradiť na sucho rozmixovanými semienkami (tekvicové, slnečnicové, sezamové). Tiež si nimi môžete vypomôcť, ak bude cesto príliš riedke. Na obalené guličiek môžeme využiť sezamové semienka, karob alebo kakao (najmä, ak sa vám guličky budú zdať príliš sladké).
  • Ak máte silnejší mixér a potrebuje guličky rýchlo pre nečakanú príležitosť, môžete datle s malým množstvom vody rozmixovať rovno. Prepojenie s kokosom ale bude pracnejšie.
  • Mám vyskúšané, že väčšina bežne dostupných strúhaných kokosov je príliš jemná a vysušená. Guličky potom zle držia tvar. Najviac sa mi osvedčil strúhaný bio kokos od Country Life, ktorý je hrubší, voňavejší a zostalo v ňom viac tuku.
Počet porcií:
3-4 porcie
Doba prípravy:
15 minút + namáčanie datlí
Tagy:
Datle Kokos
poukaz na kurz vaření Zháňate orechy a semienka, strukoviny a obilniny? Na jednom mieste je spoločne so sušeným ovocím, orechovými masly a ďalším pestrým výberom zdravých potravín za férové ceny nájdete v e-shope Grizly.sk.

zisti viac

E-mailový obežník Vegmania.sk

Chcete dostávať užitočné tipy a triky z rastlinnej kuchyne alebo tematické recepty podľa ročných období do vašej pošty? Venujte mi e-mail a ja vám 1x do mesiaca napíšem.