Typ jedla: Nátierky

Guacamole, hummus, baba ganoush… Nielen je, ale tiež veľa síce “bezmenných”, ale dobre chutných nátierok pripravíte zo surovín, ako sú uvarené strukoviny alebo upečená či nastrúhaná zelenina.

Cesnaková nátierka

Cesnaková nátierka

27. 03. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Ako pripravíte maslové a tvarohové nátierky v čisto rastlinnom podaní? Základnými surovinami sú oriešky (najvhodnejšie sú tofu alebo mandle), orieškové a semienkové maslá, tofu a prípadne ich kombinácia. Orieškové varianty sú tučnejšie … více

Vegánska rybičková natierka

Vegánska rybičková nátierka

04. 03. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Vyskúšal som rad vegánskych “rybičkových” nátierok, ale žiadna nebola tá pravá. Krátkym experimentovaním som prišiel na vlastný recept. Rybiu chuť jej dodajú vločky z morskej riasy nori (balia sa do nej sushi). … více

Tekvicový hummus

Tekvicový hummus

15. 01. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Cícer pripravíme bežným spôsobom alebo siahneme po konzerve (čerstvo uvarenému sa však zďaleka nevyrovná). Tekvicu očistíme, rozkrojíme a lyžicou vydlabeme vnútro so semienkami. Dužinu pokrájame na mesiačiky či väčšie kocky, osolíme a … více

Ajvar

Ajvar

12. 08. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Ajvar – tradičnú chorvátsku paprikovú pastu pripravíte tak, že baklažány najprv pokrájate na kolieska, osolíte a necháte vypotiť. Utrite ich obrúskom a spoločne s očistenými paprikami ich upečte v rúre do mäkka. … více

Baba ganoush

Baba ganoush

11. 08. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Baklažánová sezóna je tu. Už ste vyskúšali plnené baklažány, zapečené baklažány, urobili ste ich na grile a pridali do rizota… a stále vám zostávajú ďalšie fialové plody na použitie… A poznáte Baba … více

Hummus z červenej repy

Hummus z červenej repy

11. 03. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Červené repy olúpeme a pokrájame na menšie kocky. Alobal potrieme olivovým olejom a poukladáme naň repu. Posypeme soľou a ešte pokvapkáme olejom. Zabalíme a pečieme v zapekacej miske alebo remoske 30 – … více

Hummus

Hummus

25. 12. 2012   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Uvarený cícer zmiešame s cesnakom, tahini (sezamovou pastou) a olivovým olejom a mixujeme na hladký krém. Nakoniec pridáme podľa chuti citrónovú šťavu, soľ, korenie a drvenú rímsku rascu. Podľa zamýšľanej konzistencie prípadne … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?