2 veľké baklažány
4 strúčiky cesnaku
2 lyžice olivového oleja
2-3 lyžice tahini pasty
šťava z citróna
1 lyžička rímskej rasce, soľ
Baklažánová sezóna je tu. Už ste vyskúšali plnené baklažány, zapečené baklažány, urobili ste ich na grile a pridali do rizota… a stále vám zostávajú ďalšie fialové plody na použitie… A poznáte Baba Ganoush? Na túto orientálnu nátierku spotrebujete baklažánov hneď niekoľko. Pečú sa totiž v rúre, čím sa odparí časť vody a ubudnú tak na objeme.
Ingrediencie vám najskôr veľmi pripomenú recept na hummus. Existuje viacero variantov, ale v tej jednej sa baba ganoush skutočne líši len tým, že namiesto cíceru sú tu baklažány. Tie najskôr umyjeme, a potom v radoch pozdĺžne prepicháme šupku vidličkou, aby mala pri pečení odkiaľ unikať voda v podobe pary.
Predhrejte rúru/remosku na 180 °C a baklažány pečte na plechu cca 45 minút. Povrch budú mať veľmi skrabatý a budú veľmi mäkké. Nechajte ich vychladnúť, opatrne rozkrojte a vydlabajte lyžicou všetku mäkkú dužinu.
Pokiaľ nemáte rímsku rascu nadrvenú, vhoďte lyžičku do nádoby stolného mixéra a prežeňte na niekoľko otáčok. S ostatnými ingredienciami už by sa neposekal tak dokonale. Prihoďte olúpaný cesnak, pokosený na menšie kúsky, olivový olej, tahini pastu a dužinu z baklažánov. Ľahko osoľte a rozmixujte do hladka. Vyskúšajte a podľa chuti dolaďte soľou a citrónovou šťavou.
Servírujte posypané čerstvou vňaťou s pečivom alebo ako dip k pečenej zelenine.