1 väčší baklažán
4 strúčiky cesnaku
1 cibuľa
2 mäkké paradajky
1 menšia paprika
olivový olej
3 lyžice paradajkovej passaty
soľ, korenie, sladká paprika mletá
Možno ste zaznamenali, že čoraz viac reštaurácií ponúka rastlinné alternatívy k bežným obľúbeným jedlám zo živočíšnych produktov. Jedným z nich je napríklad baklažánový tatarák, ktorý sa vo svetovej gastronómii teší veľkej obľube a pomaly sa stáva populárnym predjedlom v reštauráciách. Niet sa čomu čudovať, táto dobrota si svoju slávu zaslúži. Dobrou správou je, že si baklažánový tataráčik môžete pripraviť ľahko aj doma. Ako na to?
Baklažán nakrájame na kolieska a necháme vypotiť. Potom ho spolu s paradajkami, paprikou, cibuľou nakrájame na drobné kocky. Vo vyššej panvici necháme rozpáliť olej, na ktorom orestujeme cibuľku do zosklovatenia. Potom pridáme zvyšok nakrájanej zeleniny a za občasného miešania necháme zeleninu zmäknúť. Potom znížime teplotu a vmiešame passatu, prelisovaný cesnak a korenie. Na miernom ohni zľahka premiešavame, kým sa suroviny nepremiešajú. Chuť lahodného baklažánového tataráčku najlepšie vynikne na hriankach.