Typ jedla: Polievky

Vegetariánske a vegánske polievky nemusia byť len zo zeleninovej vývary a krémy. Ponúkajú sa aj strukoviny, huby a mnoho ďalších surovín. V zime sa obzvlášť hodia husté hŕstkovky alebo silné vývary so zaváračkou, v lete sú naopak príjemnejšie ľahké polievky s množstvom sezónnej zeleniny. Inšpirujte sa našimi receptami na zdravé polievky.

Polievka zo sušených paradajok

Polievka zo sušených paradajok

21. 06. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Sušené paradajky (hodia sa zvlášť tie zvyšné, väčšinou tuhšie kúsky, ktoré už nezmäknú) pokrájajte na menšie kúsky, osoľte alebo pridajte trochu sypkého zeleninového bujónu a zalejte horúcou vodou. Pokiaľ máte radšej hustejšie … více

Špenátová polievka

Špenátová polievka

  napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Táto krémová polievka vás prekvapí ľahkosťou a lahodnou chuťou. Zvlášť pokiaľ použijete čerstvý špenát a dobrú smotanu. Čerstvý špenát očistite a umyte od zvyškov hliny. Pokiaľ máte mrazený sekaný šalát, nechajte ho … více

Cuketová polievka

Cuketová polievka

17. 06. 2022   napsal/a: redakce | rubrika:

Na olivovom oleji speníme cibuľku. Pridáme olúpanú a na kocky nakrájanú cuketu a zemiaky. Osolíme a zalejeme vriacou vodou tak, aby bolo všetko ponorené. Pod pokrievkou varíme do zmäknutia. Ponorným mixérom polievku … více

Thajská paradajková polievka

Thajská paradajková polievka

02. 04. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Prejedla sa vám bežná paradajková polievka? Stačí pridať pár ďalších ingrediencií a posuniete ju o úroveň vyššie. Táto pikantnejšia thajská verzia sa obzvlášť hodí do zimných mesiacov, vďaka zázvoru a chilli paste … více

Polévka z medvědího česneku

Polievka z medvedieho cesnaku

31. 03. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Medvedí cesnak opláchnite a nechajte odkvapkať. Na menšom množstve oleja speňte na mesiačiky pokrájanú cibuľu, kým nezmäkne. Pridajte listy medvedieho cesnaku, podľa veľkosti prípadne prekrojené napoly. Nechajte ho podusiť niekoľko minút na … více

Krémová karfiolová polievka

Krémová karfiolová polievka

28. 03. 2022   napsal/a: Alena Teclová | rubrika:

Najprv si pripravte všetku zeleninu. Karfiol rozdeľte na malé ružičky, mrkvu, petržlen a zemiak pokrájajte na menšie kúsky. Zeleninu potom premiestnite na plech, pridajte cícer, posypte zmesou korenia a zalejte olejom. Pečte … více

Žampiónová krémová polévka

Šampiňónová krémová polievka

22. 02. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Najprv si pripravíme domácu rastlinnú smotanu: pol hrnčeka ovsených vločiek a pol hrnčeka kvalitného strúhaného kokosu zalejeme cez noc hrnčekom studenej vody (rýchlou alternatívou je zaliatie vriacou vodou a napučaním cca 10 … více

Šošovicová polievka

Šošovicová polievka

12. 01. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Variant šošovkových polievok existuje celý rad. Na túto klasickú sa hodia nelúpanej druhy šošoviek – tradičné zelená, tmavozelená, červená a obzvlášť zaujímavú farbu urobí čierna beluga. Šošovky sa nutne namáčať nemusí, ale … více

Fazolová polévka

Fazuľová polievka

10. 11. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Fazuľu namočíme cez noc do studenej vody. Pred varením vodu zlejeme, doplníme čerstvú a varíme so saturejkou alebo morskými riasami (tie zmierňujú nadúvanie) do mäkka (podľa veľkosti fazule 70 – 90 minút). … více

CIbulačka

Cibuľová polievka

09. 11. 2021   napsal/a: Michaela Pavlíková | rubrika:

Cibuľová polievka alebo cibuľačka pochádza pôvodom z Francúzska. Jej hlavnými ingredienciami je (veľa) cibuľa, poctivý vývar (v tomto prípade pochopiteľne zeleninového) a v origináli aj biele víno, ktoré dnes ale vynecháme. Cibuľa … více

Tekvicová polievka s kokosovým mliekom

Tekvicová polievka s kokosovým mliekom

29. 10. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

V pivnici som objavil posledné minuloročné zásoby tekvicu z jesene. Recept na tekvicovú polieku už na Vegmánii mám, tak som tento urobil exotickejší vďaka pridaniu karí korenia a kokosového mlieka, ktoré skvele … více

Polievka z červenej repy

Polievka z červenej repy

19. 10. 2021   napsal/a: Michaela Pavlíková | rubrika:

Ak chcete polievku pripraviť, najprv orestujte nakrájanú cibuľu v hrnci s malým množstvom sezamového oleja a štipkou soli. Pridajte nakrájanú mrkvu, tekvicu hokkaidó, petržlen, červenú repu a malý kúsok jablka – pohrávajte … více

Pórkový krém

Pórový krém

01. 10. 2021   napsal/a: Lenka Špaček | rubrika:

Na oleji orestujte nakrájanú cibuľku a bielu časť póru, akonáhle zmes začne chytať zlatistú farbu, pridajte očistené a pokrájané zemiaky, zelenú časť póru a ešte chvíľu opekajte. Potom zalejte vývarom, osoľte, okoreňte … více

Hustá zemiakovka s hubami

Hustá zemiakovka s hubami

29. 09. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Sušené huby zalejeme studenou vodou a necháme aspoň pol hodiny napučať. Olúpeme zemiaky a pokrájame ich na menšie kocky, mrkvu a petržlen očistíme. V hrnci necháme na oleji zosklovatieť nadrobno pokrájanú cibuľu. … více

Gazpacho

Gazpacho

24. 07. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Studená polievka gazpacho (gaspačo) pochádza zo španielskej Andalúzie. Je doslova našliapaná vitamínmi a je obzvlášť osviežujúca v parných letných dňoch. Existuje mnoho variantov gazpacha, takže sa nebojte ľahko zaimprovizovať. Zeleninu pokrájame na … více

Miso polievka

Miso polievka

03. 05. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Receptov na miso polievku existuje nepreberné množstvo. Väčšinou sa jedná o zeleninový vývar, doplnený napr. morskými riasami. Samotné miso v nich figuruje ako dochucovadlo. Vyskúšajte ju v mnohých obmenách podľa dostupnej zeleniny. … více

Krémová cizrnová polévka

Krémová cícerová polievka

11. 02. 2015   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Táto polievka z cíceru má príjemne sladkastú chuť. Pokiaľ už máte cícer uvarený, je pripravený rýchlo. Prácu vám ušetrí konzerva, ale nikdy nebude taká dobrá. Cícer patrí k strukovinám, ktoré potrebujú najdlhšiu … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?