Typ jedla: Polievky
Vegetariánske a vegánske polievky nemusia byť len zo zeleninovej vývary a krémy. Ponúkajú sa aj strukoviny, huby a mnoho ďalších surovín. V zime sa obzvlášť hodia husté hŕstkovky alebo silné vývary so zaváračkou, v lete sú naopak príjemnejšie ľahké polievky s množstvom sezónnej zeleniny. Inšpirujte sa našimi receptami na zdravé polievky.
Sušené paradajky (hodia sa zvlášť tie zvyšné, väčšinou tuhšie kúsky, ktoré už nezmäknú) pokrájajte na menšie kúsky, osoľte alebo pridajte trochu sypkého zeleninového bujónu a zalejte horúcou vodou. Pokiaľ máte radšej hustejšie … více
Táto krémová polievka vás prekvapí ľahkosťou a lahodnou chuťou. Zvlášť pokiaľ použijete čerstvý špenát a dobrú smotanu. Čerstvý špenát očistite a umyte od zvyškov hliny. Pokiaľ máte mrazený sekaný šalát, nechajte ho … více
Na olivovom oleji speníme cibuľku. Pridáme olúpanú a na kocky nakrájanú cuketu a zemiaky. Osolíme a zalejeme vriacou vodou tak, aby bolo všetko ponorené. Pod pokrievkou varíme do zmäknutia. Ponorným mixérom polievku … více
Prejedla sa vám bežná paradajková polievka? Stačí pridať pár ďalších ingrediencií a posuniete ju o úroveň vyššie. Táto pikantnejšia thajská verzia sa obzvlášť hodí do zimných mesiacov, vďaka zázvoru a chilli paste … více
Medvedí cesnak opláchnite a nechajte odkvapkať. Na menšom množstve oleja speňte na mesiačiky pokrájanú cibuľu, kým nezmäkne. Pridajte listy medvedieho cesnaku, podľa veľkosti prípadne prekrojené napoly. Nechajte ho podusiť niekoľko minút na … více
Najprv si pripravte všetku zeleninu. Karfiol rozdeľte na malé ružičky, mrkvu, petržlen a zemiak pokrájajte na menšie kúsky. Zeleninu potom premiestnite na plech, pridajte cícer, posypte zmesou korenia a zalejte olejom. Pečte … více
Najprv si pripravíme domácu rastlinnú smotanu: pol hrnčeka ovsených vločiek a pol hrnčeka kvalitného strúhaného kokosu zalejeme cez noc hrnčekom studenej vody (rýchlou alternatívou je zaliatie vriacou vodou a napučaním cca 10 … více
Variant šošovkových polievok existuje celý rad. Na túto klasickú sa hodia nelúpanej druhy šošoviek – tradičné zelená, tmavozelená, červená a obzvlášť zaujímavú farbu urobí čierna beluga. Šošovky sa nutne namáčať nemusí, ale … více
Fazuľu namočíme cez noc do studenej vody. Pred varením vodu zlejeme, doplníme čerstvú a varíme so saturejkou alebo morskými riasami (tie zmierňujú nadúvanie) do mäkka (podľa veľkosti fazule 70 – 90 minút). … více
Cibuľová polievka alebo cibuľačka pochádza pôvodom z Francúzska. Jej hlavnými ingredienciami je (veľa) cibuľa, poctivý vývar (v tomto prípade pochopiteľne zeleninového) a v origináli aj biele víno, ktoré dnes ale vynecháme. Cibuľa … více
V pivnici som objavil posledné minuloročné zásoby tekvicu z jesene. Recept na tekvicovú polieku už na Vegmánii mám, tak som tento urobil exotickejší vďaka pridaniu karí korenia a kokosového mlieka, ktoré skvele … více
Ak chcete polievku pripraviť, najprv orestujte nakrájanú cibuľu v hrnci s malým množstvom sezamového oleja a štipkou soli. Pridajte nakrájanú mrkvu, tekvicu hokkaidó, petržlen, červenú repu a malý kúsok jablka – pohrávajte … více
Na oleji orestujte nakrájanú cibuľku a bielu časť póru, akonáhle zmes začne chytať zlatistú farbu, pridajte očistené a pokrájané zemiaky, zelenú časť póru a ešte chvíľu opekajte. Potom zalejte vývarom, osoľte, okoreňte … více
Sušené huby zalejeme studenou vodou a necháme aspoň pol hodiny napučať. Olúpeme zemiaky a pokrájame ich na menšie kocky, mrkvu a petržlen očistíme. V hrnci necháme na oleji zosklovatieť nadrobno pokrájanú cibuľu. … více
Studená polievka gazpacho (gaspačo) pochádza zo španielskej Andalúzie. Je doslova našliapaná vitamínmi a je obzvlášť osviežujúca v parných letných dňoch. Existuje mnoho variantov gazpacha, takže sa nebojte ľahko zaimprovizovať. Zeleninu pokrájame na … více
Receptov na miso polievku existuje nepreberné množstvo. Väčšinou sa jedná o zeleninový vývar, doplnený napr. morskými riasami. Samotné miso v nich figuruje ako dochucovadlo. Vyskúšajte ju v mnohých obmenách podľa dostupnej zeleniny. … více
Táto polievka z cíceru má príjemne sladkastú chuť. Pokiaľ už máte cícer uvarený, je pripravený rýchlo. Prácu vám ušetrí konzerva, ale nikdy nebude taká dobrá. Cícer patrí k strukovinám, ktoré potrebujú najdlhšiu … více