Špenátová polievka

Recept pridal/a: Pavel Ovesný
Kuchyňa: Talianska kuchyňa
Druh jedla: Polievky
Špenátová polievka
Ingrediencie:

400 g čerstvého alebo 300 g mrazeného špenátu
1 menšia cibuľa
250 ml zeleninového vývaru
1 lyžica lahôdkového droždia
200 ml rastlinnej smotany
2 lyžice olivového oleja

Postup:

Táto krémová polievka vás prekvapí ľahkosťou a lahodnou chuťou. Zvlášť pokiaľ použijete čerstvý špenát a dobrú smotanu.

Čerstvý špenát očistite a umyte od zvyškov hliny. Pokiaľ máte mrazený sekaný šalát, nechajte ho čiastočne rozmrznúť. V hrnci na olivovom oleji osmažte na drobno pokrájanú cibuľu do zlatista. Pridajte špenát a nechajte ho podusiť, kým v priebehu niekoľkých minút výrazne zmenší svoj objem. Pokiaľ používate mrazený špenát, snažte sa ho zbaviť prebytočnej vody.

Prilejte vývar (alebo lyžičku sypkého či pol kocky pevného zeleninového bujónu, rozpusteného v horúcej vode) a päť minút na miernom plameni prevarte. Pridajte lyžicu lahôdkového droždia a rastlinnú smotanu (ak nestojíte o vegánsku verziu, môžete použiť klasickú mliečnu). Skôr než sójovú či ovsenú odporúčam orieškovú – z mandlí alebo kešu (50g kešu necháte ideálne 30 minút namočiť a rozmixujete ich v stolnom mixéri s 200 ml vody úplne do hladka).

Varte ešte ďalších 5 minút a môžete podávať. Orechové smotany sú tučnejšie a polievka je výdatnejšia a môžete ju smelo zjesť ako hlavné jedlo. Pridať môžete opečené kúsky chleba alebo upečený cícer či hrachovú pučálku.

Počet porcií:
2 porcie
Doba prípravy:
15 minút
Tagy:
Špenát
poukaz na kurz vaření Zháňate orechy a semienka, strukoviny a obilniny? Na jednom mieste je spoločne so sušeným ovocím, orechovými masly a ďalším pestrým výberom zdravých potravín za férové ceny nájdete v e-shope Grizly.sk.

zisti viac

E-mailový obežník Vegmania.sk

Chcete dostávať užitočné tipy a triky z rastlinnej kuchyne alebo tematické recepty podľa ročných období do vašej pošty? Venujte mi e-mail a ja vám 1x do mesiaca napíšem.