Národná kuchyňa: Talianska kuchyňa

Talianska kuchyňa patrí medzi najinšpiratívnejšie na svete. Stavia na jednoduchosti a použití tradičného korenia. Základom sú rôzne druhy cestovín, ktoré Taliani poznajú na štyri stovky druhov. Celosvetovo rozšírená je aj pizza. Medzi ďalšie známe suroviny patrí guľatozrnná ryža na typické krémové rissotto, kukuričná polenta alebo napríklad gnocchi.

V talianskych receptoch hrá prím extra panenský olivový olej, paradajky v mnohých variáciách, rôzne ochutené octy (balsamico) alebo huby. Najobľúbenejšou bylinkou je bazalka, za ňou nasleduje rozmarín, oregano, šalvia, tymian, z korenia soli, korenia alebo chilli. Zo zeleniny sú to ďalej cukety, baklažán alebo špargľa, či už ako súčasť jedál, tak aj obloh alebo šalátov.

Vegánske bolonské špagety

Vegánske bolonské špagety

04. 07. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Špagety (najlepšie celozrnné) uvaríme vo väčšom množstve osolenej vody, aby boli trochu tuhšie na skús. Zhruba 50g sójového granulátu varíme cca 10 minút vo výraznejšom vývare (sójová omáčka alebo zeleninový bujón), potom … více

Špenátová polievka

Špenátová polievka

21. 06. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Polievky

Táto krémová polievka vás prekvapí ľahkosťou a lahodnou chuťou. Zvlášť pokiaľ použijete čerstvý špenát a dobrú smotanu. Čerstvý špenát očistite a umyte od zvyškov hliny. Pokiaľ máte mrazený sekaný šalát, nechajte ho … více

Pórková omáčka na špagety

Špagety s pórovou omáčkou

06. 03. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Špagety uvaríme v osolenej vode podľa návodu na skus. Ja mám najradšej celozrnné špagety Alnatura, ktoré nielenže dobre chutia, ale majú vďaka prirodzenej vláknine a minerálom a vitamínom zo šupky aj výrazne … více

Falešná rychlá veganská pizza

Falošná rýchla vegánska pizza

01. 02. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Rýchlu kripanú pizzu vytvoríme ľahko z chlebových placiek: libanonský chlieb natrieme nátierkou tataráčik (na trhu je ich viac druhov, napr. značky Ammunak, Klaso či Alfabio), zhruba polovicu tuby na jednu placku, posypeme … více

Zapečená polenta

20. 01. 2022   napsal/a: Kosmetika hrou | druh jedla: Hlavné chody

Pokiaľ ste polentu ešte nepripravovali, prečítate si náš návod ako variť polentu. Uvarenú polentu premiestnime na studenou vodou vypláchnutý pekáč a rozotrieme ju do tenkej vrstvy. Nakrájame si jablká, červenú cibuľu a … více

Pečená plněná rajčata

Pečené plnené paradajky

11. 07. 2021   napsal/a: Silvie Zemková | druh jedla: Hlavné chody

Tento recept je trochu “piplačka”, ale stojí to za to. Na platni necháme variť sójový granulát s výraznejším korením a sójovou omáčkou. Medzitým vyberieme väčšie pevné paradajky, odkrojíme hornú časť a vydlabeme … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?