domáci zeleninový vývar
hrsť húb shitake
veľká cibuľa
hrnček guľatozrnná ryža
olivový olej
Zo zeleniny (napr. povädnutejších kúskov) si pripravte dlhým varením na miernom ohni poctivý zeleninový vývar. Pridajte doň na niekoľko hodín vopred namočenú menšiu hrsť húb shitake – vo vývare napučia a zároveň ho dochutia zemitejšou voňavou chuťou. Potom huby pokrájajte na tenšie plátky a orestujte na panvici na troche oleja. Vyberte ich a odložte bokom.
Na panvici na olivovom oleji nechajte zosklovatieť väčšiu cibuľu pokrájanú nadrobno. Pridajte hrnček guľatozrnnej ryže a spoločne chvíľu orestujte. Podľajte ho polhrnčekom vývaru a za miešania ho nechajte nasiaknuť a vyvárať. Tesne pred vyparením pridajte ďalší vývar a za stáleho miešania postup opakujte, kým ryža nezačne mäknúť a “krémovatieť”. Pridáme orestované huby shitake a dochutíme rissoto soľou, korením a pre “syrovejšiu chuť” lahôdkovým droždím.
Ja som risotto podávala s čiernymi olivami, čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou a čínskou kapustou.