Hľadáte recepty na bezmäsité jedlá? Na našom webe nájdete nespočetné množstvo zdravých jedál vhodných pre každú príležitosť. Či už sú to cestoviny, strukoviny alebo obilniny, v kombinácii so zeleninou z nich vytvoríte desiatky chutných kombinácií na obedové jedlá, ale aj ľahké bezmäsité večere.
Sušené paradajky (hodia sa zvlášť tie zvyšné, väčšinou tuhšie kúsky, ktoré už nezmäknú) pokrájajte na menšie kúsky, osoľte alebo pridajte trochu sypkého zeleninového bujónu a zalejte horúcou vodou. Pokiaľ máte radšej hustejšie … více
Na olivovom oleji speníme cibuľku. Pridáme olúpanú a na kocky nakrájanú cuketu a zemiaky. Osolíme a zalejeme vriacou vodou tak, aby bolo všetko ponorené. Pod pokrievkou varíme do zmäknutia. Ponorným mixérom polievku … více
Pekánové orechy cez noc namočíme. Ľanové semienko pomelieme alebo rozmixujeme na múku. Pekanové orechy je z mojej skúsenosti vhodné pokosiť v mixéri či robote zvlášť, až potom pridať ľanové semienko a ďalšie … více
Klasická kozmatice, teda obaľované kvety bazy čiernej, sa smaží v cestíčku z múky, vajec a mlieka. Navyše vo vyššej vrstve tuku. Ako ju urobiť v čisto rastlinnej verzii, výživovo vyváženú a ideálne … více
Quinoa by sa mala najprv namočiť, a to najlepšie cez noc. Celých 80 g zalejte približne dvojnásobným množstvom vody. Ešte predtým ju ale dôkladne prepláchnite. Ráno vodu nezlievajte, ale quinú spolu s … více
Červenú cibuľu olúpeme a pokájame na tenké polmesiačiky. V hrnci rozohrejeme olej a pridáme naň cibuľu. Osvedčilo sa mi ju pridať najskôr polovicu, nechať ju ľahko zmäknúť a potom pridať druhú časť. … více
Šalát starostlivo umyjeme a natrháme na kúsky, papriku, paradajky a uhorky umyjeme a pokrájame na malé kúsky. Zmiešame dohromady, pridáme hrsť kľúča munga a šošovky, čerstvú bazalku, pokvapkáme kvalitným olejom, okyslíme ume … více
Jedlo z hrachu bolo v mojom jedálničku dlho poskromne, ale čo som objavil pučálku, naklíčený je teraz na mojom tanieri častým návštevníkom. Na rozdiel od cíceru, ktorý mi po klíčení príde veľmi … více
Hubová rizota majú pomerne nevýraznú farbu. Aj preto som využil červenú cibuľu, ktorá má navyše sladšiu chuť. Cibuľu olúpte, nakrájajte na drobno a opražte na oleji do sklovata. Šampiňóny očistite a pokrájajte … více
Na jar je ideálne na “zelené” nechodiť do obchodov, ale vyraziť do prírody. Pokiaľ máte čistú lúku a les neďaleko, nakúpite v nej zadarmo, prejdete sa na čerstvom vzduchu a ešte získate … více
Cibuľu pokrájame pozdĺžne na mesiačiky. Na oleji ju osmažíme až za zlatista. Zaprášime lyžičkou sladkej a lyžičkou štipľavej papriky a pol lyžičkou rasce. Pridáme nasekaný cesnak a vzápätí huby pokrájané na menšie … více
Ako pripravíte maslové a tvarohové nátierky v čisto rastlinnom podaní? Základnými surovinami sú oriešky (najvhodnejšie sú tofu alebo mandle), orieškové a semienkové maslá, tofu a prípadne ich kombinácia. Orieškové varianty sú tučnejšie … více
Vyskúšal som rad vegánskych “rybičkových” nátierok, ale žiadna nebola tá pravá. Krátkym experimentovaním som prišiel na vlastný recept. Rybiu chuť jej dodajú vločky z morskej riasy nori (balia sa do nej sushi). … více
Amarant skvelým zdrojom železa, obsahuje aj vápnik, horčík, fosfor, mangán a meď, vitamíny skupiny B a vitamín E, omega 3 mastné kyseliny a tiež 15 – 18% bielkovín s kompletným spektrom esenciálnych … více
Najskôr si pripravíme polentovú knedľu, aby stačil vychladnutím získať dostatočne súdržnú konzistenciu. Pomer kukuričnej múky/polenty vyčítame na návode (môžete sa ľahko líšiť podľa hrubosti), ale všeobecne platí zhruba 2 diely vody na … více
Pohánka je v kombinácii s hubami naozaj výborná. Vyskúšať môžete rôzne varianty – lesné huby, hlivu alebo shitake. Potrebovať budeme pohánkové krúpy. Lámanka sa pre rizoto príliš nehodí, pretože by vytvorila kašovitú … více
Rezance soba sa chuťou približujú haluškám či chlpatým knedliam. Prečo ich teda nevyužiť v skvelej kombinácii s tempehovou “slaninkou”, kyslou kapustou a lahôdkovým droždím? Cibuľu pokrájame na polmesiačiky a necháme pozvoľna smažiť … více
Polený žltý hrach sa namáčať nemusí, napriek tomu ak mám čas, ho aspoň na dve hodiny namočím. Dôvodom sú antinutričné látky, ktoré obsahujú všetky strukoviny. Namočením a vyliatím vody sa časti z … více
Kelové fašírky medzi tými zeleninovými patria medzi kráľa. Ako na nich? Z kelu olúpeme prípadné zvladnuté listy, vykrájame hlúb a hrubšie časti rebier a pokrájame ich nahrubo. Podusíme ich v ľahko osolovej … více
Fazuľu namočíme cez noc do studenej vody. Pred varením vodu zlejeme, doplníme čerstvú a varíme so saturejkou alebo morskými riasami (tie zmierňujú nadúvanie) do mäkka (podľa veľkosti fazule 70 – 90 minút). … více
Spravujte súhlas so súbormi cookie
S cieľom zabezpečiť riadne fungovanie tejto webovej stránky ukladáme na vašom zariadení tzv. cookies. Je to bežná prax väčšiny webových stránek.
Funkčné
Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely.Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.