Národná kuchyňa: Bezmäsité jedlá

Hľadáte recepty na bezmäsité jedlá? Na našom webe nájdete nespočetné množstvo zdravých jedál vhodných pre každú príležitosť. Či už sú to cestoviny, strukoviny alebo obilniny, v kombinácii so zeleninou z nich vytvoríte desiatky chutných kombinácií na obedové jedlá, ale aj ľahké bezmäsité večere.

Polievka zo sušených paradajok

Polievka zo sušených paradajok

21. 06. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Sušené paradajky (hodia sa zvlášť tie zvyšné, väčšinou tuhšie kúsky, ktoré už nezmäknú) pokrájajte na menšie kúsky, osoľte alebo pridajte trochu sypkého zeleninového bujónu a zalejte horúcou vodou. Pokiaľ máte radšej hustejšie … více

Cuketová polievka

Cuketová polievka

17. 06. 2022   napsal/a: redakce | rubrika:

Na olivovom oleji speníme cibuľku. Pridáme olúpanú a na kocky nakrájanú cuketu a zemiaky. Osolíme a zalejeme vriacou vodou tak, aby bolo všetko ponorené. Pod pokrievkou varíme do zmäknutia. Ponorným mixérom polievku … více

Raw karbonátok z pekanových orechov

Raw karbonátok z pekanových orechov

06. 06. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Pekánové orechy cez noc namočíme. Ľanové semienko pomelieme alebo rozmixujeme na múku. Pekanové orechy je z mojej skúsenosti vhodné pokosiť v mixéri či robote zvlášť, až potom pridať ľanové semienko a ďalšie … více

Kozmatica z cícerovej múky

Kozmatica z cícerovej múky

01. 06. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Klasická kozmatice, teda obaľované kvety bazy čiernej, sa smaží v cestíčku z múky, vajec a mlieka. Navyše vo vyššej vrstve tuku. Ako ju urobiť v čisto rastlinnej verzii, výživovo vyváženú a ideálne … více

Lievance z červenej quinoy

Lievance z červenej quinoy

10. 05. 2022   napsal/a: Alena Teclová | rubrika:

Quinoa by sa mala najprv namočiť, a to najlepšie cez noc. Celých 80 g zalejte približne dvojnásobným množstvom vody. Ešte predtým ju ale dôkladne prepláchnite. Ráno vodu nezlievajte, ale quinú spolu s … více

Cibuľová marmeláda

Cibuľová marmeláda

04. 05. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Červenú cibuľu olúpeme a pokájame na tenké polmesiačiky. V hrnci rozohrejeme olej a pridáme naň cibuľu. Osvedčilo sa mi ju pridať najskôr polovicu, nechať ju ľahko zmäknúť a potom pridať druhú časť. … více

Zeleninový šalát s klíčkami

Zeleninový šalát s klíčkami

19. 04. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Šalát starostlivo umyjeme a natrháme na kúsky, papriku, paradajky a uhorky umyjeme a pokrájame na malé kúsky. Zmiešame dohromady, pridáme hrsť kľúča munga a šošovky, čerstvú bazalku, pokvapkáme kvalitným olejom, okyslíme ume … více

Krémové šampiňónové rizoto

Krémové šampiňónové rizoto

06. 04. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Hubová rizota majú pomerne nevýraznú farbu. Aj preto som využil červenú cibuľu, ktorá má navyše sladšiu chuť. Cibuľu olúpte, nakrájajte na drobno a opražte na oleji do sklovata. Šampiňóny očistite a pokrájajte … více

Hubový guláš

Hubový guláš

01. 04. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Cibuľu pokrájame pozdĺžne na mesiačiky. Na oleji ju osmažíme až za zlatista. Zaprášime lyžičkou sladkej a lyžičkou štipľavej papriky a pol lyžičkou rasce. Pridáme nasekaný cesnak a vzápätí huby pokrájané na menšie … více

Cesnaková nátierka

Cesnaková nátierka

27. 03. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Ako pripravíte maslové a tvarohové nátierky v čisto rastlinnom podaní? Základnými surovinami sú oriešky (najvhodnejšie sú tofu alebo mandle), orieškové a semienkové maslá, tofu a prípadne ich kombinácia. Orieškové varianty sú tučnejšie … více

Vegánska rybičková natierka

Vegánska rybičková nátierka

04. 03. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Vyskúšal som rad vegánskych “rybičkových” nátierok, ale žiadna nebola tá pravá. Krátkym experimentovaním som prišiel na vlastný recept. Rybiu chuť jej dodajú vločky z morskej riasy nori (balia sa do nej sushi). … více

Amarantová kaša s goji a chia

Amarantová kaša s goji a chia

03. 02. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Amarant skvelým zdrojom železa, obsahuje aj vápnik, horčík, fosfor, mangán a meď, vitamíny skupiny B a vitamín E, omega 3 mastné kyseliny a tiež 15 – 18% bielkovín s kompletným spektrom esenciálnych … více

Hlívový guláš

Hlivový guláš

01. 02. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Najskôr si pripravíme polentovú knedľu, aby stačil vychladnutím získať dostatočne súdržnú konzistenciu. Pomer kukuričnej múky/polenty vyčítame na návode (môžete sa ľahko líšiť podľa hrubosti), ale všeobecne platí zhruba 2 diely vody na … více

Pohánkové rizoto so šampiňónmi a tempehom

Pohánkové rizoto so šampiňónmi a tempehom

29. 01. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Pohánka je v kombinácii s hubami naozaj výborná. Vyskúšať môžete rôzne varianty – lesné huby, hlivu alebo shitake. Potrebovať budeme pohánkové krúpy. Lámanka sa pre rizoto príliš nehodí, pretože by vytvorila kašovitú … více

Soba rezance s tempehom a kyslou kapustou

Soba rezance s tempehom a kyslou kapustou

02. 01. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Rezance soba sa chuťou približujú haluškám či chlpatým knedliam. Prečo ich teda nevyužiť v skvelej kombinácii s tempehovou “slaninkou”, kyslou kapustou a lahôdkovým droždím? Cibuľu pokrájame na polmesiačiky a necháme pozvoľna smažiť … více

Hrachová kaša

Hrachová kaša

28. 12. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Polený žltý hrach sa namáčať nemusí, napriek tomu ak mám čas, ho aspoň na dve hodiny namočím. Dôvodom sú antinutričné ​​látky, ktoré obsahujú všetky strukoviny. Namočením a vyliatím vody sa časti z … více

Kapustové karbanátky

Kelové karbonátky

08. 12. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Kelové fašírky medzi tými zeleninovými patria medzi kráľa. Ako na nich? Z kelu olúpeme prípadné zvladnuté listy, vykrájame hlúb a hrubšie časti rebier a pokrájame ich nahrubo. Podusíme ich v ľahko osolovej … více

Fazolová polévka

Fazuľová polievka

10. 11. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Fazuľu namočíme cez noc do studenej vody. Pred varením vodu zlejeme, doplníme čerstvú a varíme so saturejkou alebo morskými riasami (tie zmierňujú nadúvanie) do mäkka (podľa veľkosti fazule 70 – 90 minút). … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?