Šošovicová polievka

Šošovicová polievka
Počet porcí: Počet porcií: 3 porcie
Doba přípravy: Doba prípravy: 25 minút + namočenie šošovice
Ingrediencie:

3 veľké zemiaky
hrnček namočenej šošovice
väčšia cibuľa
2 strúčiky cesnaku
polovica póru
1 mrkva
olej
soľ
rasca
majorán
bobkový list
nové korenie

Postup:

Variant šošovkových polievok existuje celý rad. Na túto klasickú sa hodia nelúpané druhy šošoviek – tradičná zelená, tmavozelená, červená a obzvlášť zaujímavú farbu urobí čierna beluga. Šošovky sa nutne namáčať nemusia, ale ak ich aspoň na dve hodiny namočíme a potom vodu vylejeme, zbavíme sa antinutričných látok a tiež skrátime dobu varenia. Šošovka medzi tým nadobudne dvojnásobok objemu.

Vo väčšom hrnci osmažíme na oleji do zlatista nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme olúpané a na malé kocky pokrájané zemiaky, na kolieska nakrájaný pór a mrkvu a krátko spoločne orestujeme. Pridáme šošovku, zalejeme horúcou vodou, osolíme, okmínujeme a pridáme bobkový list a nové korenie. Varíme do zmäknutia (zemiaky so šošovkou by sa mali uvariť za podobnú dobu). Pred koncom vyberieme bobkový list a nové korenie, pridáme rozotretý alebo nadrobno nasekaný cesnak a majoránku.

Táto polievka sa hodí predovšetkým v zimnom období, kedy príjemne zahrá. V hustejšom variante s pečivom poslúži aj ako hlavné jedlo.

Súvisiace recepty