Hrstková šošovicová polievka

Recept pridal/a: Pavel Ovesný
Kuchyňa: Česká kuchyňa
Druh jedla: Polievky
Hrstková šošovicová polievka
Ingrediencie:

hrnček jačmenných krúp
hŕstky rôznych druhov nelúpaných šošovic (hnedá, červená, tmavozelená, beluga)
zemiaky, koreňová zelenina
cesnak, majorán
sypký zeleninový bujón / soľ

Postup:

Všeobecne do hŕstkových polievok dávame suroviny, ktorých namáčanie a varenie trvá približne rovnakú dobu. Pri lúpaných šošovkách skôr vločky alebo pohánku, pri nelúpaných šošovkách a lúpanom hrachu jačmenné krúpy, bezpluchý ovos alebo celozrnú ryžu. Fazuľa či cícer opäť s krúpami, ale tam už je nutné aspoň 12 hodín namáčať. Aspoň krátke namočenie a zliatie namáčanej vody a nahradenie čerstvú odporúčam vo všetkých prípadoch.

Potom dolejeme aspoň na dvojnásobok čerstvou vodou, osolíme a necháme dôjsť k varu. Oheň stiahneme a podľa druhu strukovín pridáme podľa doby nutnej na ich uvarenie zemiaky či koreňovú zeleninu. Varíme do zmäknutia. Ku koncu pridáme prelisovaný alebo nadrobno postrúhaný cesnak a majorán a finálne dochutíme. Polievku môžeme pripraviť aj s menším množstvom vody veľmi hustú ako hlavné jedlo.

Počet porcií:
4 porcie
Doba prípravy:
40 minút + namáčanie
poukaz na kurz vaření Zháňate orechy a semienka, strukoviny a obilniny? Na jednom mieste je spoločne so sušeným ovocím, orechovými masly a ďalším pestrým výberom zdravých potravín za férové ceny nájdete v e-shope Grizly.sk.

zisti viac

E-mailový obežník Vegmania.sk

Chcete dostávať užitočné tipy a triky z rastlinnej kuchyne alebo tematické recepty podľa ročných období do vašej pošty? Venujte mi e-mail a ja vám 1x do mesiaca napíšem.