Národná kuchyňa: Česká kuchyňa

Aj keď je základom českej kuchyne mäso, maslo a smotana, možno sa zaobísť úplne bez nich a pritom si skvele pochutnať. Medzi tradičné bezmäsité jedlá patrí napríklad staročeský kuba, šošovka na kyslo alebo pučálka z naklíčeného hrachu.

V mnohých ďalších receptoch stačí použiť vhodnú alternatívu – do zapekaných jedál, cestovín, haluškov to bude na kocky pokrájané a do chrumkava opečené údené tofu, do klasík typu gulášov, sviečkovej alebo výpečkov potom dobre namarinovaný seitan . A čo potom taký cícer na paprike!

Zemiakovo-seitanový guláš

Zemiakovo-seitanový guláš

01. 10. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Na jemno nakrájanú cibuľu vyprážame na rozpálenom oleji vo väčšom hrnci do zlatista. Medzitým si nakrájame na menšie kocky seitan (doma pripravený a dochutený alebo kúpený polotovar), orestujeme spoločne s cibuľou. Akonáhle … více

Kôprová omáčka

Kôprová omáčka s tempehom

26. 08. 2022   napsal/a: Silvie Zemková | druh jedla: Hlavné chody

Vegánsku verziu klasickej omáčky pripravíme prakticky rovnako, len použijeme rastlinnú smotanu (sójovú, ryžovú, ovsenú…). Začneme tým, že v hrnci rozohrejeme olej, pridáme hladkú múku a miešaním pripravíme svetlejšiu zápražku. Zalejeme zeleninovým vývarom … více

Špaldoto s tempehom

Špaldoto s tempehom

10. 08. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Špaldové krúpy zalejeme dvojnásobným množstvom vody a so štipkou soli uvaríme do polomäkka (cca 30 minút). Na oleji necháme zosklovatieť nadrobnú nakrájanú cibuľu, pridáme na kocky pokrájaný tempeh a cuketu a krátko … více

Dusená mrkva so seitanom

Dusená mrkva so seitanom

16. 07. 2022   napsal/a: Kristýna Petričková | druh jedla: Hlavné chody

Deň vopred si naložíme seitan – rozkrájame ho na väčšie kúsky, dáme do zatvárateľnej krabičky spolu s trochou oleja, jednou až dvoma lyžicami sójovej omáčky, jednou menšou cibuľou nakrájanou nadrobno. Osolíme, okoreníme … více

Chrenová omáčka

Chrenová omáčka so seitanom

17. 05. 2022   napsal/a: Lenka Špaček | druh jedla: Hlavné chody

Chrenová omáčka je takou českou klasikou – s kysnutou knedľou a v rastlinnom variante s opečeným tofu, tempehom či seitanom. Patríte k milovníkom chrenu alebo ho nevyhľadávate? Klasické „smotanové“ omáčky sú založené … více

Paradajková omáčka

Paradajková omáčka

13. 04. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Olúpte cibuľu a pokrájajte ju na drobno. Vymažte ju na oleji, kým nezačne zlátnuť. Stiahnite plameň na minimum, pridajte strukovinovú múku (je podstatne výživnejšia, ale ak nemáte, môžete použiť aj klasickú pšeničnú) … více

Rychlá vegan bábovka

Vegánska bábovka

07. 03. 2022   napsal/a: Misa Lavers | druh jedla: Dezerty

Banány rozmixujeme a zmiešame so zvyškom surovín. Pokiaľ chceme mramorovať, časť cesta nalejeme do inej nádoby a pridáme kakao/mák/kokos. Obe cestá striedavo lejeme do formy, a pečieme v rúre tak dlho, kým … více

Topinky s raw rajčatovým tatarákem a sezamezánem

Hrianky s paradajkovým tatarákom

25. 02. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Ostatné

Hrianky síce nepatria medzi zdravé potraviny, ale občas zostane doma zvyšok starého chleba a človeka chytí večer maškrtná. Raw tataráčik a sezamezán však nutričné ​​hodnoty vylepší priaznivejším smerom. Tataráčik Najlepšie v nožovom … více

Čočka na kyselo

Šošovica na kyslo

20. 02. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Šošovica nakyslo patrí medzi jednoduché jedlá našich predkov, ale keď sa dobre ochutí a pridá farebná obloha, môže to byť bašta pre oči aj jazyk. Šošovicu aspoň na dve hodiny namočíme do … více

Hubová tlačenka

Hubová tlačenka

13. 01. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Ostatné

1) Ak máte huby sušené, namočte do pollitra vody (aspoň na 2 hodiny) spoločne malou lyžičkou sójovej omáčky. Akonáhle nadobudnú, pokrájajte ich na tenké rezančeky. Vo výluhu rozmiešajte agar a pridajte späť … více

Šošovicová polievka

Šošovicová polievka

12. 01. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Polievky

Variant šošovkových polievok existuje celý rad. Na túto klasickú sa hodia nelúpanej druhy šošoviek – tradičné zelená, tmavozelená, červená a obzvlášť zaujímavú farbu urobí čierna beluga. Šošovky sa nutne namáčať nemusí, ale … více

Hrstková šošovicová polievka

Hrstková šošovicová polievka

02. 11. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Polievky

Všeobecne do hŕstkových polievok dávame suroviny, ktorých namáčanie a varenie trvá približne rovnakú dobu. Pri lúpaných šošovkách skôr vločky alebo pohánku, pri nelúpaných šošovkách a lúpanom hrachu jačmenné krúpy, bezpluchý ovos alebo … více

Výpečky zo sójového mäsa

Výpečky zo sójového mäsa s kapustou

20. 10. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Sójové kocky zalejeme vriacou vodou, poriadne okoreníme (zeleninový bujón, sójová omáčka, bobkový list, nové korenie… podľa chuťových preferencií). Varíme zhruba 20 minút. Medzitým si nakrájame nahrubo cibuľu a najemno cesnak. Odkvapkané kocky … více

Výpečky so špenátom

Výpečky so špenátom

07. 10. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Dehydrované sójové mäso si žiada viackrokovú úpravu a marinovanie, potom ale môžete docieliť skvelé výsledky. Sójové kocky prelejeme vriacou vodou a potom pripravíme vývar, ktorý riadne okoreníme (zeleninový bujón, sójová omáčka, bobkový … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?