Hubová tlačenka

Recept pridal/a: Pavel Ovesný
Kuchyňa: Česká kuchyňa
Druh jedla: Ostatné
Hubová tlačenka
Ingrediencie:

30 – 40 g sušených húb (shitake, judášovo ucho, lesné huby, hliva)
pol kocky údeného tofu
práškový agar-agar
0,5 l vody
sójová omáčka podľa chuti

Postup:

1) Ak máte huby sušené, namočte do pollitra vody (aspoň na 2 hodiny) spoločne malou lyžičkou sójovej omáčky. Akonáhle nadobudnú, pokrájajte ich na tenké rezančeky. Vo výluhu rozmiešajte agar a pridajte späť pokrájané huby.

2) Ak máte huby čerstvé (hodí sa lesná alebo hliva, šampiňóny nemajú príliš výraznú chuť), pokrájajte ich na menšie plátky a nechajte ich v hrnci vydusiť. Zalejte ich studenou vodou, v ktorej rozmiešajte agar.

Agar dávkujeme 5g na pol litra nálevu (balený býva obvykle po 10g, takže pol sáčku) a sypeme ho do studenej vody, inak tvoria hrudky. Nálev s rozmiešaným agarom a hubami dáme na mierny plameň a postupne zahrievame až do varu. Varíme aspoň 3 minúty. Na záver pridáme na hrubo postrúhaného tofu a vývar dochutíme soľou či sójovkou. Zmes nalejte do formy alebo misiek a nechajte najprv pri izbovej teplote a neskôr v chladničke stuhnúť.

Hubová tlačenka je výborná v klasickom podaní s chlebom, octom, korením a cibuľou.

Počet porcií:
3 porcie
Doba prípravy:
15 minút + namáčanie húb
Tagy:
Agar Shitake
poukaz na kurz vaření Zháňate orechy a semienka, strukoviny a obilniny? Na jednom mieste je spoločne so sušeným ovocím, orechovými masly a ďalším pestrým výberom zdravých potravín za férové ceny nájdete v e-shope Grizly.sk.

zisti viac

E-mailový obežník Vegmania.sk

Chcete dostávať užitočné tipy a triky z rastlinnej kuchyne alebo tematické recepty podľa ročných období do vašej pošty? Venujte mi e-mail a ja vám 1x do mesiaca napíšem.