hrnček hrachu
hrnček jačmenných krúp
cibuľa
soľ, korenie, majorán, cesnak
Tradičný šoulet sa pripravuje z vareného hrachu. Ja som si ale v poslednej dobe obľúbil hrach naklíčený. Síce si naň musíte dva dni počkať, ale čistého času jeho príprava zaberie len niekoľko minút. Celý zelený hrach preberieme od úlomkov. Potom ho v klasickom pohári “zaváračke” zalejeme aspoň dvojnásobkom vody a necháme napučať. Potom ho 2-3x denne preplachujeme, kým nevytvoria cca centimetrové klíčky. V letných mesiacoch to trvá zhruba 48 hodín.
Krúpy prepláchneme a ideálne necháme tiež napučať aspoň niekoľko hodín (varí sa potom kratšiu dobu). Osolíme a uvaríme do mäkka. Na panvici rozohrejeme repkový olej, na ktorom osmažíme nadrobno pokrájanú cibuľu do zlatista. Pridáme naklíčený hrach a niekoľko minút ho orestujeme. Osolíme, pridáme rozotretý či nadrobno pokosený cesnak a nakoniec všetko premiešame s krúpami. Na záver chutíme majoránom a čestvo mletým čiernym korením.
Podľa klasického receptu sa šúľať ešte zapekajú v pekáčiku, servírovať ho ale môžete rovno. Výbornou prílohou je kyslá kapusta.