Hustá kapustnica s hubami

Recept pridal/a: Pavel Ovesný
Kuchyňa: Česká kuchyňa
Druh jedla: Polievky
Hustá kapustnica s hubami
Ingrediencie:

250g kyslej kapusty
3 veľké zemiaky
namočené sušené huby
väčšia cibuľa
paprika (korenie)
rasca
bobkový list
nové korenie
200ml rastlinnej smotany
olej
soľ

Postup:

Do kapustnice (na Morave zvanej aj kyselice) patrí podľa mnohých klobása. Kapustnica bez mäsa ale bola za chudobných čias našich babičiek a pradedov celkom bežná. Výbornú chuť jej totiž dodajú sušené huby, ktoré vo veľkom obsahujú aj onú piatu, delikátnu chuť umami. Cez noc alebo aspoň na pár hodín huby necháme namočiť v studenej vode – okrem lesných sa šikne napríklad aj judášovo ucho. Pridať môžete aj lyžicu sójovej omáčky, ktorá vytiahne chuť.

Olúpeme zemiaky a pokrájame ich na menšie kocky. Cibuli nakrájame nadrobno a vo väčšom hrnci ju osmažíme na oleji dozlatista. Pridáme kocky zemiakov a 2-3 minúty ich restujeme za stáleho miešania. Potom ich zaprášime paprikou a nakoniec lyžicou hladkej múky. Ľahko zahražíme, Osolíme, pridáme rascu, bobkový list a nové korenie, zalejeme horúcou vodou a pridáme prepláchnutú kyslú kapustu. Varíme, kým zemiaky nezmäknú.

Nakoniec zahustíme rastlinnou smotanou (sójovou, ovsenou…). Báječnú konzistenciu dostanete, ak použijete túto domáci za pár korún. Podľa hustoty polievky z nej môžeme mať aj regulárne hlavné jedlo. Prílohou môžu byť okrem chleba aj uvarené jačmenné alebo pohánkové krúpy.

Počet porcií:
4 porcie
Doba prípravy:
30 minút
Grizly.sk - potraviny pre zdravú cestu životom Zháňate orechy a semienka, strukoviny a obilniny? Na jednom mieste je spoločne so sušeným ovocím, orechovými masly a ďalším pestrým výberom zdravých potravín za férové ceny nájdete v e-shope Grizly.sk.

zisti viac

E-mailový obežník Vegmania.sk

Chcete dostávať užitočné tipy a triky z rastlinnej kuchyne alebo tematické recepty podľa ročných období do vašej pošty? Venujte mi e-mail a ja vám 1x do mesiaca napíšem.