Domáca rastlinná smotana

Recept pridal/a: Pavel Ovesný
Kuchyňa: Bezmäsité jedlá
Druh jedla: Nápoje
Domáca rastlinná smotana
Ingrediencie:

1/2 hrnčeka ovsených vločiek
1/2 hrnčeka kvalitného strúhaného kokosu
voda

Postup:

Strúhaný kokos a ovsené vločky by doma mala mať každá správna gazdinka. Patríte medzi nich? Potom máte všetko potrebné na domácu rastlinnú smotanu, ktorú zaobstaráte do pár minút za pár korún. Stačia vločky s kokosom (najradšej mám ten Bio od Country Life, je pekne „mastný“, tuctový supermarketový príliš vôňa a chuti neurobí) zmiešať v pomere 1:1, zaliať ich zhruba rovnakým objemom vody a nechať napučať. Najlepšie cez noc, ale na rýchle použitie stačí s horúcou vodou pár minút. Potom ich rozmixujte a prežeňte cez sitko alebo plátno. A rastlinná smotana je na svete. Vďaka škrobu na ohni krásne hustne a kokos jej dodáva plnotučnú chuť. Pokiaľ vám zostane, uložte ju v chladničke. Zatiaľ mám vyskúšané, že vydrží zhruba dva dni.

Tipy:

  • experimentujte s rôznymi pomermi vločiek, kokosu a vody a nájdite si svoju optimálnu hustotu a chuť
  • vyskúšajte miesto ovsa inú surovinu – bezlepkový variant vykúzlite s pohánkou
  • rozmixovaný zvyšok sa dá využiť do kaší – pridajte vodu, hrozienka, nechajte cez noc napučať a ráno ohrejte
  • na dochutenie sa výborne hodí kávová lyžička lahôdkové droždie – v prípade omáčky bude smotanová ilúzia takmer dokonalá
Počet porcií:
0,5 až 0,75 litru
Doba prípravy:
5 minut + namáčanie
poukaz na kurz vaření Zháňate orechy a semienka, strukoviny a obilniny? Na jednom mieste je spoločne so sušeným ovocím, orechovými masly a ďalším pestrým výberom zdravých potravín za férové ceny nájdete v e-shope Grizly.sk.

zisti viac

E-mailový obežník Vegmania.sk

Chcete dostávať užitočné tipy a triky z rastlinnej kuchyne alebo tematické recepty podľa ročných období do vašej pošty? Venujte mi e-mail a ja vám 1x do mesiaca napíšem.