Šošovicová polievka

Recept pridal/a: Pavel Ovesný
Kuchyňa: Česká kuchyňa
Druh jedla: Polievky
Šošovicová polievka
Ingrediencie:

3 veľké zemiaky
hrnček namočené šošovky
väčšie cibule
2 strúčiky cesnaku
polovica póru
1 mrkva
olej
soľ
rasca
majoránka
bobkový list
nové korenie

Postup:

Variant šošovkových polievok existuje celý rad. Na túto klasickú sa hodia nelúpanej druhy šošoviek – tradičné zelená, tmavozelená, červená a obzvlášť zaujímavú farbu urobí čierna beluga. Šošovky sa nutne namáčať nemusí, ale ak je aspoň na dve hodiny namočíme a potom vodu vylejeme, zbavíme sa antinutričných látok a tiež skrátime dobu varenia. Šošovka medzi tým nadobudne na dvojnásobok objemu.

Vo väčšom hrnci osmažíme na oleji do zlatista nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme olúpané a na malé kocky pokrájané zemiaky, na kolieska nakrájaný pór a mrkvu a krátko spoločne orestujeme. Pridáme šošovicu, zalejeme horúcou vodou, osolíme, posypeme rascou a pridáme bobkový list a nové korenie. Varíme do zmäknutia (zemiaky s šošovkou by sa mali uvariť za podobnú dobu). Pred koncom vyberieme bobkový list a nové korenie, pridáme rozotretý alebo nadrobno nasekaný cesnak a majoránku.

Táto polievka sa hodí predovšetkým v zimnom období, kedy príjemne zahrá. V hustejšie variante s pečivom poslúži aj ako hlavné jedlo.

Počet porcií:
3-4 porcie
Doba prípravy:
25 minút + namočenie šošovice
Tagy:
Šošovica
poukaz na kurz vaření Zháňate orechy a semienka, strukoviny a obilniny? Na jednom mieste je spoločne so sušeným ovocím, orechovými masly a ďalším pestrým výberom zdravých potravín za férové ceny nájdete v e-shope Grizly.sk.

zisti viac

E-mailový obežník Vegmania.sk

Chcete dostávať užitočné tipy a triky z rastlinnej kuchyne alebo tematické recepty podľa ročných období do vašej pošty? Venujte mi e-mail a ja vám 1x do mesiaca napíšem.