250 g seitanu natural (doma namarinovaný)
veľká cibuľa
4 väčšie zemiaky
korenie: sladká a pálivá paprika, bobkový list, nové korenie, rasca, zeleninový bujón, majorán
hladká múka na zahustenie
Na jemno nakrájanú cibuľu vyprážame na rozpálenom oleji vo väčšom hrnci do zlatista. Medzitým si nakrájame na menšie kocky seitan (doma pripravený a dochutený alebo kúpený polotovar), orestujeme spoločne s cibuľou. Akonáhle začne cibuľa hnednúť, pridáme ešte na kocky nakrájané olúpané zemiaky (asi dvojnásobok množstva seitanu, premiešame, stiahneme plameň, pridáme papriku, opäť premiešame a zaprášime múkou (osobne ju dávam už v tejto fáze, chutí to lepšie) a dobre chutíme.
Po chvíli sa začne múka prichytávať ku dnu hrnca, to je správny okamih zaliať všetko horúcou vodou tak, aby siahala aspoň pár centimentov nad zemiakmi. Riadne osolíme (veľkú časť natiahnu zemiaky), pridáme rascu, bobkový list, nové korenie a priebežne testujeme a dochucujeme zeleninovým bujónom. Akonáhle zemiaky zmäknú, podľa konzistencie dohustíme hladkou múkou rozmiešanou v hrnčeku so studenou vodou alebo (ak ste zaprášili dôkladne už na začiatku) pridajte lahôdkové droždie. To jednak viaže vodu a gulášu príjemne zjemní. Guláš podávame s celozrnným pečivom, na tanieri ho ešte posypeme majoránom.