Zemiakovo-seitanový guláš

Recept pridal/a: Pavel Ovesný
Kuchyňa: Česká kuchyňa
Druh jedla: Hlavné chody
Zemiakovo-seitanový guláš
Ingrediencie:

250 g seitanu natural (doma namarinovaný)
veľká cibuľa
4 väčšie zemiaky
korenie: sladká a pálivá paprika, bobkový list, nové korenie, rasca, zeleninový bujón, majorán
hladká múka na zahustenie

Postup:

Na jemno nakrájanú cibuľu vyprážame na rozpálenom oleji vo väčšom hrnci do zlatista. Medzitým si nakrájame na menšie kocky seitan (doma pripravený a dochutený alebo kúpený polotovar), orestujeme spoločne s cibuľou. Akonáhle začne cibuľa hnednúť, pridáme ešte na kocky nakrájané olúpané zemiaky (asi dvojnásobok množstva seitanu, premiešame, stiahneme plameň, pridáme papriku, opäť premiešame a zaprášime múkou (osobne ju dávam už v tejto fáze, chutí to lepšie) a dobre chutíme.

Po chvíli sa začne múka prichytávať ku dnu hrnca, to je správny okamih zaliať všetko horúcou vodou tak, aby siahala aspoň pár centimentov nad zemiakmi. Riadne osolíme (veľkú časť natiahnu zemiaky), pridáme rascu, bobkový list, nové korenie a priebežne testujeme a dochucujeme zeleninovým bujónom. Akonáhle zemiaky zmäknú, podľa konzistencie dohustíme hladkou múkou rozmiešanou v hrnčeku so studenou vodou alebo (ak ste zaprášili dôkladne už na začiatku) pridajte lahôdkové droždie. To jednak viaže vodu a gulášu príjemne zjemní. Guláš podávame s celozrnným pečivom, na tanieri ho ešte posypeme majoránom.

Počet porcií:
2 porcie
Doba prípravy:
30 minút
Grizly.sk - potraviny pre zdravú cestu životom Zháňate orechy a semienka, strukoviny a obilniny? Na jednom mieste je spoločne so sušeným ovocím, orechovými masly a ďalším pestrým výberom zdravých potravín za férové ceny nájdete v e-shope Grizly.sk.

zisti viac

E-mailový obežník Vegmania.sk

Chcete dostávať užitočné tipy a triky z rastlinnej kuchyne alebo tematické recepty podľa ročných období do vašej pošty? Venujte mi e-mail a ja vám 1x do mesiaca napíšem.